utorak, svibnja 14, 2013

Lijepe vijesti

Početkom godine doznali smo da tradicijska opatija Fontgombault preuzima opatiju Wisques kojoj je zbog starosti monaha i nedostatka zvanja prijetilo zatvaranje.

Biskupija Arras 2. svibnja 2013. objavila je da su ordinarij, msgr. J.-P. Jaeger, i opat Fontgombaulta, dom J. Pateau, dogovorili zadnje detalje o preuzimanju opatije. Pretresli su više pitanja- o liturgiji, odnosu s mjesnim vjernicima, kulturnim i umjetničkim aktivnostima, gostoprimstvu. Tako će se krajem godine i Wisques vratiti klasičnom rimskom obredu u misi i ostalim sakramentima. 


Jedna skupina koludara iz Fontgombaulta već je provela više tjedana u Wisquesu kako bi se upoznali sa situacijom i ispitali sposobnost opatije da se sama uzdržava. Biskupija Arras, Boulange i Saint-Omer izvješćuje da će krajem godine doći ostali i tako tvoriti obnovljeni konvent od osamnaest monaha koji će sam birati opata i priora. 

Prema/slika: Diocèse d'Arras, katholisches.info, riposte-catholique.fr

Prije nekoliko dana slična vijest stigla je iz Njemačke. Nakon 110 godina, oblati Bezgrješne, također zbog nedostatka zvanja, moraju napustiti samostan Maria Engelport u Trierskoj biskupiji, a preuzet će ga tradicijske redovnice- Klanjateljice Kraljevskog Srca Isusa Krista Velikog Svećenika. Kupnju je omogućio jedan dobročinitelj. Samostanu je tako osigurana budućnost, a pristanak je nakon dogovora s oblatima, dala i dijeceza. U istoj biskupiji već se nalazi i kuća njihove muške grane- Ustanove Krista Kralja i Velikog Svećenika.

Papinsko pravo redovnicama je 2008. dao papa Benedikt XVI. Broje dvadeset i pet sestara i više postulantica. Prosječna dob im je ispod trideset godina. Klanjateljice će samostan koristiti kao mjesto formacije svojih novakinja, ali će i dalje biti mjesto hodočašća i molitve jer ne žive u strogoj klauzuri i rade s mladima.


Klasična sveta misa, klanjanje pred Presvetim i korska pjevana molitva stupovi su njihova svakodnevnog života. Ručni rad i mala trgovina trebali bi pridonijeti opstanku redovnica. Poglavarica, s. Marija Karolina, izjavila je: Naše se sestre uzdržavaju s malo prihoda, a Providnost nam uvijek pošalje toliko da bude dovoljno.

Oblati odlaze 8. prosinca 2013. kada će se službeno oprostiti od vjernika. Dosadašnji je poglavar izjavio: U ime naše zajednice zahvaljujem svim prijateljima i dobročiniteljima koji su dobrohotno pratili naš rad i život u Maria Engelportu, u razodoblju od preko stotinu godina naše nazočnosti. Sestrama koje planiraju dolazak 1. siječnja 2014. zaželio je od srca Božji blagoslov i dobru budućnost u Flaumbachtalu.

Prema: Bistum Trier, katholisches.info, wochenspiegellive.de, rhein-zeitung.de
Slike: WIKIMEDIA COMMONS, Orbis Catholicus Secundus

3 komentara:

  1. Odlične vijesti - trebamo ih više. Mi tradicionalisti često se hranimo na liturgijskoj crnoj kronici(možda zato što nam godi to da se modernisti što jasnije razotkriju), ali treba nam ovakvih lijepih vijesti. Možda ih ima i više samo što se koče.

    +

    OdgovoriIzbriši
  2. Bogu hvala!
    Jako lijepe vijesti.

    OdgovoriIzbriši
  3. Sjajno!
    Ovakva preuzimanja su nužna za opstanak opatija, samostana i župa, inače uzavrše na bubnju.
    Mnoge crkve i crkvena imovina u Francuskoj su vjerski sekularizirane, te su ostale bez zvanja i vjernika, te su ih
    Crkvene vlasti prodale - što je smrtni grijeh!
    Nadam se kako će ubuduće sve više biskupi uviđati gdje je problem, kako bi ga otklonili izbacujući jednom definitivno trojanskog konja iz Katoličke Crkve!
    Christus vincit - Christus regnat!
    brat Atanazije (contra mundi)

    OdgovoriIzbriši