petak, svibnja 17, 2013

Dobrohotnost

Hodočasteći u svetište Gospe od Lausa, 12. svibnja je preminuo od infarkta nekadašnji dugogodišnji rektor sjemeništa Piova bratstva u Argentini i do sada voditelj prve kuće Bratstva koja je posvećena isključivo kontemplaciji i duhovnoj obnovi u Montgardinu, o. D. Lagneau.

Vijest je zapažena i zbog postupka gapskog biskupa J.-M. Di Falca koji je pohodio pokojnikovo tijelo i molio za spas njegove duše. I ne samo to; kako je uočio da je crkva premalena da primi sve koji su se očekivali na današnjem pokopu, dopustio je da poglavar Piova bratstva misu zadušnicu održi u jednoj biskupijskoj crkvi.

Na dolje navedenoj francuskoj stranci stoji: "Pravni dogovor i doktrinarni razgovori su svakako važni, ali nisu dovoljni. Potrebni su dobrohotni uzajamni međuljudski odnosi."

U Hrvatskoj je ovaj biskup nekima poznat po dijalogu s piscem Beigbederom. Napisao je brojne knjige, a ranije je bio, među ostalim, savjetnik za kulturu u francuskom veleposlanstvu pri Svetoj Stolici i pomoćni pariški biskup. U našem katoličkom tisku je spomenut 2008. kada je službeno priznao ukazanja Gospe od Lausa. Zauzet je oko beatifikacije vidjelice, časne službenice Božje Benedikte Rencurel, iz čijeg života izdvajam jednu zgodu:

"Jednoga dana išla je u Remollon zbog krštenja jednog djeteta. Susrela je hugenote koji su je pitali mogu li se spasiti u svojoj religiji. 'Ostavit ću to Božjem sudu', odgovorila je. Uskoro ju je Majka Božja ispravila i rekla joj: 'Dijete moje, zato što si imala previše ljudskog obzira i što si se bojala govoriti istinu, nećeš me vidjeti mjesec dana.' Pobožna je pastirica dugo plakala zbog ove pogrješke" (1, 2).

Prema: pius.info (1, 2), riposte-catholique.fr, katholisches.info
Slika: SAINTES PRIÈRES ET DÉVOTIONS

2 komentara:

  1. Nikad se do sada nisam javljao odgovorima na ovaj blog, pa bih samo htio najdublje zahvaliti Splendoru na briljantnim prilozima tijekom zadnjih nekoliko godina. Ad multos annos!

    OdgovoriIzbriši