četvrtak, siječnja 19, 2012

Malabar

Papa Benedikt XVI. će na svom četvrtom konzistoriju, 18. veljače 2012., uz ostale, kardinalom kreirati velikog nadbiskupa Siromalabarske crkve, koji je ujedno i nadbiskup Ernakulama i Angamalyja, mar Jurja Alencherryja.

Vjernici Siromalabarske crkve žive pretežito u indijskoj Saveznoj državi Kerali, a nazivaju se i Tominim kršćanima jer im je taj apostol donio Radosnu vijest 52. godine, a dvadeset godina kasnije pretrpio mučeničku smrt. Grob sv. Tome u Chennaiju važno je hodočasničko mjesto. Vjeru su dalje učvrstili sirijski misionari koji su došli sve do Kine. U Indiji u kojoj je postotak kršćana oko 2%, u Kerali, naprotiv, iznosi gotovo 20%. Ponosni su na svoj identitet koji su uspjeli očuvati usprkos nekršćanskom okruženju i kolonizaciji.

Mar Juraj je tek od svibnja 2011. veliki nadbiskup Siromalabarske crkve, nakon smrti velikog nadbiskupa V. kard. Vithayathila, i prvi kojega su izabrali samostalno. Na čelu je vrlo žive crkve s mnogo zvanja te s mnoštvom muških i ženskih redovničkih zajednica, čiji članovi dolaze u pomoć i zapadnim zemljama koje se suočavaju s nedostatkom klera. Osim toga od velike su pomoći svojim sunarodnjacima koji rade u okolnim, kršćanstvu nesklonim, zemljama. Zadnjih je desetljeća više Božjih ugodnika Siromalabarske crkve uzdignuto na čast oltara, a 12. listopada 2008. papa Benedikt XVI. kanonizirao je prvu Indijku, sv. Alfonzu.

Treba spomenuti da je mar Juraj još 2006. godine bio u Međunarodnom sjemeništu Sv. Petra u Wigratzbadu i da je tamo slao neke kandidate za svećeništvo iz svoje biskupije na studij filozofije. Vjesnik Petrova bratstva od srpnja 2011. donosi izvještaj o mladoj misi o. J. P. Puthuvalputhena. On se nakon studija filozofije, vratio se u domovinu i nastavio s teologijom. Kad je 30. travnja 2011. postao svećenikom vratio se u Wigratzbad kako bi služio svoju mladu misu. Iako su do sada u tom mjestu vidjeli mnogo mladih misa, ova je bila posebna po tome što ju je o. John Paul služio prema svom obredu. Prenosim jednu zanimljivu sliku, a ostale možete pogledati na blogu Frischer Wind.

Tijekom bogoslužja svećenik više puta dijeli blagoslov, pri čemu mu jedna ruka ostaje na oltaru. Tako blagoslov dolazi iz povezanosti s Kristovom žrtvom.

Sastavljeno prema: katholisches.info, Frischer Wind, petrusbruderschaft.eu
Slika: Frischer Wind

Nema komentara:

Objavi komentar