nedjelja, siječnja 01, 2012

Došlo je vrijeme

Prvi dan nove godine započinjem prošloga mjeseca objavljenim pismom kard. Ranjitha, nastalim u kolovozu 2011., kojim pozdravlja generalnu skupštinu udruge Una voce koja se još od '60.-ih godina bavi očuvanjem i promicanjem klasične rimske mise.

"Dragim sudionicima generalne skupštine Međunarodne federacije 'Una voce' koja će se održati 5. i 6. studenoga u Rimu

Pozdravi i bratske dobre želje iz Colomba, Sri Lanke

Izvršni predsjednik Vaše Federacije, g. L. Darroch, obavijestio me da ćete se okupiti u Rimu na Vašu opću skupštinu u studenom ove godine. Ponajprije želim zahvaliti svima Vama za Vašu zauzetost i entuzijazam kojima promičete djelo ponovne uspostave istinske liturgijske tradicije Crkve.

Kao što znate, bogoslužje je ono što produbljuje vjeru i omogućuje njeno herojsko ostvarenje u životu. Ono je sredstvo kojim se ljudska narav uzdiže na razinu transcendentnoga i vječnoga, mjesto dubokog susreta između Boga i čovjeka.

Stoga, liturgija nikada ne može biti ono što stvara čovjek. Ako Boga častimo onako kako to mi hoćemo i sami si postavljamo pravila, riskiramo da ponovo napravimo Aronovo zlatno tele. Moramo čvrsto ustrajati na tomu da je bogoslužje naše udjelovanje u onomu što sâm Bog čini- inače smo u opasnosti da zapadnemo u idolatriju. Simbolizam liturgije nam pomaže u tomu da se uzdignemo iznad onoga što je ljudsko k onomu što je božansko. S obzirom na to, moje je čvrsto uvjerenje, 'vetus ordo' [stari (misni) red, op. splendor] predstavlja u najvećoj mjeri i na najpotpuniji način taj mistični i transcendentni poziv k susretu s Bogom u liturgiji. Došlo je, dakle, vrijeme ne samo da radikalnim promjenama obnovimo sadržaj reformirane liturgije, nego također, da sve jače ohrabrujemo povratak k 'vetus ordu' kao putu prema istinskoj obnovi Crkve, kojoj su se tako jako nadali oci Drugog vatikanskog koncila.

Pažljivo čitanje koncilske Konstitucije o svetoj liturgiji 'Sacrosanctum Concilium' pokazuje da brze promjene, kasnije uvedene u liturgiju, nikada nisu bile na umu koncilskim ocima.

Došlo je, dakle, vrijeme da budemo odlučni u radu za pravu reformu reforme, kao i za povratak k istinskoj liturgiji Crkve koja se razvijala tijekom svoje dvotisućljetne povijesti u kontinuiranom tijeku. Nadam se i molim da se to dogodi!

Neka Bog Vaše napore blagoslovi uspjehom

+ M. kard. Ranjith
nadbiskup Colomba

24. VIII. 2011."

Izvor/slika: New Liturgical Movement

Nema komentara:

Objavi komentar