srijeda, rujna 09, 2009

Jesenski divani

Poznato je da bi ove jeseni trebali započeti doktrinalni razgovori između Svete Stolice i Piova bratstva koji bi trebali razjasniti sporna pitanja glede II. vatikanskog koncila. Prema francuskom blogu Disputationes theologicae povjerenici Sv. Stolice su već izabrani. Tajniku Papinskoga povjerenstva Ecclesia Dei, msgr. Guidu Pozzu, pridružena su još trojica članova. Riječ je o Charlesu Morerodu O. P., Karlu Beckeru S. I. i msgr. Fernandu Ocárizu generalnom vikaru Prelature Opus Dei. Piovo bratstvo prema intervjuu msgr. Fellaya iz srpnja ove godine imat će tri do četiri člana. Monsignor de Galarreta ima dužnost prirediti dokumente koje će Bratstvo predložiti za razmatranje na bilateralnim razgovorima. Nekoliko riječi o članovima ovoga povjerenstva Svete Stolice:

O švicarskom dominikancu, fr. Charlesu Morerodu, treba reći da je tajnik Međunarodnoga teološkog povjerenstva i dekan Filozofskoga fakulteta Papinskoga sveučilišta sv. Tome Akvinskoga (Angelicuma), uz to je i konzultor Kongregacije za nauk vjere. Napisao je knjigu Ekumenizam i filozofija koja se bavi filozofskim korijenima podjela u kršćanstvu.

Msgr. Fernanda Ocáriza Brañu, Španjolca, spominju kao jednoga od glavnih suradnika na dokumentu "Dominus Jesus". Generalni je vikar Personalne prelature Opus Dei i profesor na Papinskom sveučilištu Svetoga Križa

Na koncu o najstarijem članu, isusovcu Karlu Josefu Beckeru; predavao je na Papinskom sveučilištu Gregoriani, bio je konzultor Kongregacije za nauk vjere, a papa Benedikt XVI. ga jako cijeni kao teologa. Dokazivao je, u skladu s "hermeneutikom kontinuiteta" da izraz subsistit in koji se pojavljuje u osmom paragrafu dogmatske konstitucije o Crkvi, "Lumen Gentium", potvrđuje istovjetnost Crkve Kristove s Katoličkom crkvom.

Sastavljeno prema: RORATE CÆLI, Ars orandi, DISPUTATIONES THEOLOGICAE

2 komentara:

  1. Siguran sam da bi bilo zanimljivo slusati te razgovore ili citati prepisku.

    OdgovoriIzbriši