četvrtak, rujna 10, 2009

Autosekularizacija

Uoči blagdana Male Gospe, papa Benedikt XVI. primio je prvu od trinaest skupina brazilskih biskupa koji se nalaze u pohodu "ad limina". Od 170 milijuna Brazilaca katolika je 74%. Nekoliko odlomaka iz govora Svetoga Oca:

"Draga braćo, u desetljećima koja su slijedila Drugi vatikanski koncil, neki su tumačili otvaranje svijetu ne kao zahtjev misionarskoga žara Srca Kristova, nego kao prijelaz u sekularizaciju. (...) Neke temeljne istine vjere, kao što su grijeh, milost, teologalni život i posljednje stvari, nisu se više spominjale.

Mnoge su crkvene zajednice nerazumno pale u samosekularizaciju; nadajući se da će ugoditi onima koji nisu došli, svjedočile su da su ih napustili, prevareni i razočarani, mnogi od onih koje su imale: kad nam dolaze naši suvremenici, žele vidjeti što ne vide nigdje drugdje, a to je radost i nada koja proizlazi iz činjenice da smo u zajedništvu s uskrslim Gospodinom.

Danas je tu nova generacija, već rođena u ovom sekulariziranom crkvenom okružju koja može vidjeti u društvu, ne otvaranje i konsenzus, nego bezdan razlika i protivljenja crkvenom Učiteljstvu, poglavito u etičkim pitanjima, koji se sve više širi. U toj pustinji bez Boga, nove generacije osjećaju veliku žeđ za onostranim."


Izvor: RORATE CÆLI

Nema komentara:

Objavi komentar