četvrtak, travnja 02, 2020

Quis es tu?

Ovako je izgledala stranica Papinskoga godišnjaka s imenom vladajućeg prvosvećenika prošle godine:


Odgovarajuća stranica u tek tiskanom Papinskom godišnjaku izgleda ovako:


JURAJ MARIO BERGOGLIO

rođen u Buenos Airesu 17. prosinca 1936., zaređen za svećenika u Družbi Isusovoj 13. prosinca 1969., izabran za naslovnu Crkvu u Auci 20. svibnja 1992. i posvećen 27. lipnja 1992.; promaknut u koadjutora Buenos Airesa 3. lipnja 1997., kao koadjutor naslijedio 28. veljače 1998. Kreiran i obznanjen kardinalom na konzistoriju 21. veljače 2001.

Slijedili su u Rimu 2013.

Njegov izbor za pontifikat: 13. ožujka

svečani početak Njegove službe kao
Pastira sveopće Crkve: 19. ožujka

___

Povijesni naslovi:

NAMJESNIK ISUSA KRISTA

NASLJEDNIK PRVAKA APOSTOLSKOGA
VRHOVNI SVEĆENIK SVEOPĆE CRKVE
PRIMAS ITALIJE
NADBISKUP I METROPOLIT RIMSKE PROVINCIJE
SUVEREN DRŽAVE VATIKANSKOGA GRADA

SLUGA SLUGU BOŽJIH

Dok je prije naslov NAMJESNIK ISUSA KRISTA zauzimao prvo i glavno mjesto, danas je odbačen u povijesne titule i sitno naveden u donjem dijelu. Ime Jurja Bergoglija, pak, pisano velikim tiskanim slovima, krasi početak stranice. 

O ovom bizarnom slučaju socijalnog distanciranja - do kojeg je vjerojatno došlo žarom kojeg dodvorice, ali sasvim na liniji koju možemo jasno pratiti otpočetka ovog pontifikata - čitamo kod M. Tosattija:

Prema njemu, otpraviti naslov Namjesnik Isusa Krista među povijesne, znači zapravo relativizaciju, "nešto što zapravo pripada davnim vremenima i što može, a i ne mora, imati značenja za današnji svijet.

I to bi bilo u skladu s hipotezama i teorijama koje su se godinama širile među isusovcima, a posebno na Sveučilištu Gregoriana, nadahnutima Karlom Rahnerom, koje su baš te papinske atribute smještale u prošla stoljeća, i u biti stavljale u sumnju njihovo značenje u svijetu i u suvremenoj Crkvi. Na taj se način implicitno niječe teološka vrijednost te definicije...


Ali ako i ne damo za pravo takvom tipu interpretacija, čini se da je sadašnji raspored [naslovâ] plod izvanrednog napora u dodvoravanju".

Izvor i slike: STILVM CVRIÆ

Nema komentara:

Objavi komentar