nedjelja, prosinca 25, 2016

Presveta noć

Bože, koji si dao da ova presveta noć zasja sjajem pravog svjetla, daj, molimo, da i u nebu uživamo radosti onoga čije smo otajstveno svjetlo spoznali na zemlji. Koji živi s tobom živi i kraljuje...Ovoga je prosinca u gradskom muzeju tirolskoga Halla u sklopu izložbe posvećene životu svjetovnih kanonica iliti kanonikinja koje je u tom gradu osnovala službenica Božja Magdalena Austrijska, posebno mjesto zauzimao jedan kip Malog Isusa. Poznato je da u pobožnosti habsburške kuće (pietas austriaca) istaknuto mjesto ima otajstvo Isusova djetinjstva, posebno izraženo u liku Praškoga Malog Isusa. Kipić s fotografije se u Damenstiftu hallskih kanonica čuvao od XVII. st., a nazivaju ga Švicarski Mali Isus, Mali Isus iz Engadina ili Mali Isus iz Halla.  

Priča o ovom kipiću vraća nas u vrijeme vjerskih ratova koje je izazvala pojava protestantizma. U susjednoj Švicarskoj krivovjerje je uzelo maha, proganjani su pravovjerni i uništavane crkve i svete slike. Tirolski je Hall tada bio grad soli. Najamnici su za solane iz rijeke Inn vadili drvo za vatru potrebnu za dobivanje soli. Tako su jednoga dana iz Inna izvukli Isusov kipić koji su krivovjerci odbacili. Iz švicarskog je Engadina doplovio do njihova mjesta. Božansko Djetešce bilo je u sjedećem položaju, prekriženih nogu, a još se vidjela i otrgnuta ruka kipa Blažene Djevice kojom je držala Sina. Dirnuti prizorom odlučili su odnijeti kipić kanonicama koje su bile vješte vezilje da Spasitelju sašiju odjeću. Za lik su uskoro izradili malo prijestolje i izložili ga u staklenoj škrinjici. 

Čašćenje je pomalo raslo, a tako i milosna uslišanja. Jedna od lijepih priča je i sljedeća; jedan je otac zapuštao svoju obitelj zbog kartanja i pića. Trošio je novac i psovao zato što je gubio. Njegova je obitelj, međutim, išla Malom Isusu po pomoć i molila za obraćenje oca. Kad su se jedanput vratili s pobožnog pohoda, otac je već bio u kući, vikao je zbog izgubljene karte, kralja herca, zbog čega nije mogao igrati. Kako bi izbjegli njegovu bijesu, obitelj se vratila u samostansku crkvu i vidjela nešto nevjerojatno. Mali Isus držao je u ruci kralja herca. Djeca su otrčala nevjernom ocu koji je nevoljko pristao otići u crkvu. Nakon što je vidio što i oni, odrekao se kartanja i postao uzoran otac svoje obitelji.

Damenstift je ukinut u vrijeme Josipa II., a od 1912. u samostanu žive redovnice Kongregacije kćeri Srca Isusova bl. Marije Deluil-Martiny. Nakon nekog vremena od njihova nastanjenja, sakristan iz obližnje isusovačke crkve donio im je jedan veliki paket. Na iznenađenje sestara bio je to kip Maloga Švicarskog Isusa besprijekorne odjeće u staklenoj škrinji. Odmah je osvojio srca sestara i otada se nalazi u njihovu samostanu. Zahvaljuju mu što su u svom samostanu uz velike opasnosti mogle izdržati dva svjetska rata. 


Svima želim blagoslovljen i radostan Božić!!!

Prema: hall-tirol.at (1, 2)

Broj komentara: 6:

 1. Hvala.
  Sretan Božić draga braćo i sestre. Radujte se.
  Robelar

  OdgovoriIzbriši
 2. Sretan Bozic autoru bloga!
  (Evo s bozicnog kruha jedan detalj u obliku kriza u znak potpore suverenom viteskom redu i kardinalu zastitniku :-)

  OdgovoriIzbriši
  Odgovori
  1. Sretan i blagoslovljen Božić svima! Kad smo već na Maltezerima, pogledajte ovaj rezolutni odgovor!

   "The Grand Magistry of the Sovereign Order of Malta has learnt of the decision made by the Holy See to appoint a group of five persons to shed light on the replacement of the former Grand Chancellor.
   The replacement of the former Grand Chancellor is an act of internal governmental administration of the Sovereign Order of Malta and consequently falls solely within its competence. The aforementioned appointment is the result of a misunderstanding by the Secretariat of State of the Holy See.
   The Grand Master respectfully clarified the situation yesterday evening in a letter to the Supreme Pontiff, laying out the reasons why the suggestions made by the Secretariat of State were unacceptable.
   He assured the Holy Father of his filial devotion and asked the Pontiff for the Apostolic Blessing, both for him and for the Sovereign Order of Malta, its 13,500 members and its 100,000 staff and volunteers who continue to provide a permanent and efficient hospitaller presence in more than 120 countries in the world according to the centuries-old charism of the Order of Malta"

   Izbriši
 3. Čestit i blagoslovljen Božić autoru i čitateljima!

  OdgovoriIzbriši
 4. Sretan i blagoslovljen Božić autoru i čitateljima bloga!

  OdgovoriIzbriši