četvrtak, prosinca 08, 2016

Ishod

Jedna od omiljenih tema u propovijedima Svetog Oca opasnosti su ogovaranja koje može postati pravo duhovno ubojstvo. Usporedno smo mogli pratiti slučaj franjevaca Bezgrješne u kojem se najbolje vidi strahota posljedica zakulisnih igara, podmetanja i smišljenog plasiranja laži preko medija, sve kako bi se ocrnilo utemeljitelja i tu redovničku obitelj. Novi franjevci Bezgrješne više ne polažu zavjet posvete Gospi, siromaštvo kakvo su do sada prakticirali nije više poželjno, a tradicionalna misa još manje. U svemu je utješno znati da manipulatorima ipak ne polazi sve za rukom. Od svega što se predbacivalo časnom utemeljitelju, nije ostalo ništa na što bi se njegovi osporavatelji mogli pozvati.


"Optužbe protiv oca Manellija, utemeljitelja i bivšeg poglavara s Tradicijom povezanih franjevaca Bezgrješne, stavljane su 'ad acta'. Nakon godinu i pol dana istraživanja, državni odvjetnik Avellina zatražio je obustavu postupka protiv utemeljitelja ovoga reda. Tako se kao kula od karata srušila jedna od najpodlijih medijskih kampanja. Bili su mu predbacivani svi zločini koji su se mogli zamisliti: od spolnoga zlostavljanja preko primjene nasilja i psihičkoga terora pa do ubojstva. Nakon 18 mjeseci istraživanja ništa od toga nije ostalo. Time to više u zraku ostaje pitanje: zašto Kongregacija za redovnike uz odobrenje pape Franje progoni taj uzorni red?

- Izazov za druge redove

Kongregacija franjevaca Bezgrješne koju su osnovali S. M. Manelli i G. M. Pellettieri i koja je 1990. crkveno priznata, bila je mlada i cvatuća redovnička zajednica. Uživala je posebne simpatije pape Benedikta XVI. Njena se izvanredna karakteristika sastojala u misionarskom usmjerenju i u povezanosti s Tradicijom. Jedan sasvim posebna kombinacija. U tom je pogledu mogla biti uzor zajednicama 'Ecclesiae Dei'.

Zajednica koja je osnovana kao novoredna i tek za Benedikta XVI., na temelju njegova osjećaja za Tradiciju, prihvatila tradicionalni obred, mogla je tako biti uzor i za novoredne crkvene redove. Velik broj zvanja dao je potvrdu tom usmjerenju i bio je živi upitnik mnogim drugim redovima koji su patili od nedostatka zvanja: što taj red odlikuje, a što ne odlikuje njihove redove.

Te su osobitosti izazvale zavidnike i protivnike da skuju plan. Za vrijeme Benedikta XVI. nisu mogli ništa jer ih je štitio svojom rukom. Čak je dopustio o. Manelliju da na papinskom oltaru u Lateranskoj bazilici, majci svih crkava, celebrira svetu misu prema tradicionalnom obredu.

- Do danas nisu navedeni razlozi za komesarsku upravu

Pod papom Franjom, koji gaji poznato gnušanje protiv Tradicije, šačica pobunjenika našla je sluha. Kongregacija za redovnike uzela je jedno njihovo pismo za povod da u srpnju 2013. smijeni vodstvo te redovničke zajednice i postavi apostolskog povjerenika. Papa Franjo za to je dao svoje izričito odobrenje i zabranio im svaku mogućnost žalbe. Tako se o. Manelli i njegova subraća nisu mogli ni braniti ni opravdati.

Više od tri godine se taj red nalazi pod komesarijatom, no razlozi za tako drastičan zahvat još nisu navedeni. Neslužbeno im se predbacuje povezanost s Tradicijom i prihvaćanje starog obreda. Doista, u srpnju 2013. svim je njihovim svećenicima bilo zabranjeno služiti svetu misu u predajnom obliku. Svaki je za to morao ponovo tražiti posebno odobrenje. 

- Kampanja ocrnjivanja protiv Manellija

Utemeljitelj je bio stavljen u pritvor. Zatim su u svijet puštene inscenirane priče o 'nedpodnošljivu' stanju u tom redu. Mediji, koji su uvijek spremni za takve priče, prenosili su ih velikim naslovima. Time su oni koji vuku konce intrige očito htjeli izbalansirati nepostojanje službeno obrazloženih prisilnih mjera.

Patra su najprije optužili da je nekretnine svoje zajednice izuzeo od dosega povjerenika time što ih je bio prenio članovima svoje obitelji i drugim članovima laičkih udruga te redovničke kongregacije. Obje laičke udruge toga reda, od kojih je jedna treći red, komesar je ugasio.

Povjerenik je podnio prijavu zbog sumnje na prijevaru, krivotvorenje i pronevjeru

Protiv tih se kleveta otac utemeljitelj borio preko tužbe za klevetu protiv tadašnjega papinskog povjerenika Volpija.

U oba je slučaja Manelli imao pravo. Povjerenik je morao priznati klevetu i presuđeno mu je da mora platiti 25 000 eura za duševne boli. Smrt koja ga je zadesila u lipnju 2015. spasila ga je od plaćanja.

Oca Manellija su pravomoćno oslobodili od svih optužnih točaka. Sudske vlasti koje su na povjerenikovu prijavu zamrznule nekretnine, ponovo su ih oslobodile.

- Druga prljava kampanja

Kad je već postalo bjelodano da je klevetnička strategija u slučaju nekretnina propala, započelo je drugo blaćenje. Ovaj put se 'Corriere della Serra', najvažniji talijanski dnevnik, upustio u prljavu igru. Pod maskom anonimnosti iznošene su prave inscenirane priče o navodno još aktivnim i bivšim redovnicama. Ovaj su put u središtu bile franjevke Bezgrješne: spolni napadi, prisila, psihičko ugnjetavanje i samokažnjavanje do krvi, a kao dodatak čak i umorstvo. Manelli je navodno bio neograničeni 'polubog' koji se sve određivao.

Sadržaj priča, dakako, nije bio nov. Odgovarao je scenariju usporedivih kampanja protiv ostali, većinom 'konzervativnih', katoličkih redova i zajednica u proteklim desetljećima. Intelektualno plitka, ali uvijek privlačna strategija glasila je: seks i kriminal.

"Otac Manelli bio je u zadnje vrijeme objekt posebno otrovne medijske kampanje koja je, čini se, polazila od nekoga iz njegova Reda'- kaže vatikanst Tosatti. Taj netko ima svoje ime i pod povjerenikom Volpijem napravio je uzlaznu karijeru.

'Efektne optužbe, skandalozne izjave bivših redovnica, čak i sumnja na umorstvo; u sagi o franjevcima Bezgrješne ne nedostaje doista ništa; a među masovnim medijima bilo je takvih koji su plimu optužaba vođenih interesima pratili s previše entuzijazma i premalo kritičnosti'- tvrdi Tosatti.

- Državno odvjetništvo daje za pravo o. Manelliju

Otac Manelli je oduvijek govorio da se radi o kleveti. Sada su mu državno odvjetništvo i istražni sud dali za pravo. Neukusne optužbe koje su kao gramzivi naslovi iznošene pred neupućene čitatelje rasplinule su se u zraku. Redarstvo i državno odvjetništvo osamnaest su mjeseci istraživali bez rezultata. 

Sudski su organi mogli ustanoviti da se kod prijava radilo o klevetama. Odgovarajuće je prijave prošle godine uložio i o. Manelli za zaštitu svoga reda, svoje redovničke subraće i susestara, a i svoje osobe.

Tosatti je citirao Manelliju bliske osobe riječima: 'Ishod istrage donio je jasnoću glede 'hipoteze optužbe' vraćajući pravdu i dostojanstvo o. S. Manelliju koji je već neko vrijeme objekt kleveta i podlih napada koje su pojačavali mediji'. Tosatti je formulirao sljedeći zaključak i pitanje Kongregaciji za redovnike:

'Sada kad je sudski ustanovljeno da o. Manelli nikoga nije zlostavljao, maltretirao niti ubio, ponovo se postavlja pitanje Kongregaciji za redovnike, njenom prefektu i tajniku: 'Što je o. Manelli učinio, i što su učinili franjevci Bezgrješne da se s njima postupa takvom tvrdoćom?''.

Za franjevce Bezgrješne papa Franjo imao je malo milosrđa. Posebna je 'ironija' htjela, piše Tosatti, da je vijest o arhiviranju istrage protiv o. Manellija došla upravo na zaključenju Svete godine milosrđa."

Izvor: Katholisches.info
Slika: Messainlatino.it, Benediktinci Bezgrješne / Messainlatino.it

Nema komentara:

Objavi komentar