subota, listopada 22, 2016

Ostati čvrsti

Nakon Discipulina poziva da snažnije podržimo dolazak kard. Burkea i predstavljanje nove knjige, posebno nakon tako otkazivanja najavljene klasične mise, evo još jednoga malog priloga.


Kardinal je ovoga listopada posjetio više gradova u Češkoj. Na Južnočeškom sveučilištu u Českim Budějovicama govorio je o braku, naravnom zakonu i crkvenom nauku. Njegovo je predavanje u Brnu na konferenciji o zaštiti nerođenih bilo naslovljeno Evanđelje života i nova evangelizacija, a u Pragu je predstavio knjigu P. Kwasniewskoga o liturgiji, tradicionalnoj misi i obnovi u Crkvi. Za razliku od Hrvatske, tradicionalna misa mogla se slobodno služiti. NLM objavio je fotografije veličanstvene drevne mise u strahovskoj bazilici koja čuva relikvije velikoga sv. Norberta, apostola Euharistije. Svetoj misi su u koru pribivali strahovski premonstratski opat i redokanonici, članovi Malteškog reda i brojni vjernici. Na istoj stranici nalazi se i kardinalova propovijed. 


Prije ove svete mise, zaštitnik Malteškog reda služio je 12. listopada klasičnu pontifikalnu svečanu misu u crkvi višebrodskih tradicijskih cistercita. Nekoliko snimaka s te svete mise snimilo je Literatske bratrstvo i dostupni su na YouTubeu (vidi dolje). Dan kasnije je u intervjuu za Duše a hvězdy istaknuo herojsko djelo obnove samostana koji je poslije progona koludara za vrijeme komunizma gotovo propao, i izrazio nadu u nova zvanja. U samostanu je također imao priliku počastiti relikviju pravoga križa koja se nalazi u prelijepom relikvijaru i poznata je pod imenom Zavišov križ


Iz Češke nosi "vrlo pozitivan dojam". Usprkos tomu što su komunisti nemilosrdnim progonom vjere i redova od Češke učinili danas najateističniju zemlju svijeta, kardinal, svjestan toga da također mnogi od onih koji se izjašnjavaju vjernicima ne prakticiraju svoju vjeru, ističe da je susreo mnogo pobožnih ljudi, a na sveučilištu je iz pitanja prisutnih mogao vidjeti da mladi istinski promišljaju i da imaju duboku vjeru.

Voditelj intervjua je na koncu postavio provokativno pitanje o dužnosti laika da naviještaju evanđelje naprema rastućim "izjavama i dokumentima naših vlastitih pastira". Kako braniti katoličku vjeru i prava katolika "ako se čini da je i Papa protiv nas?"

Kardinal odogovara: "Znamo kakva je naša katolička vjera. Znamo što je Crkva uvijek naučavala. O tom moramo vjerno svjedočiti što se god zbilo." Podsjeća da se Crkva više puta našla u vrijeme zbrke i očitih krivovjerja; misleći, primjerice, na arijansku herezu.


"Moramo stoga jednostavno ostati čvrsti, hraniti se s izvora naše vjere, nauka Crkve i davati vjerno svjedočanstvo i onda kad nam se čini da nam proturječe i neki ljudi na vrlo visokim mjestima u Crkvi. Sveti Pavao je u Poslanici Galaćanima napisao da čak kad bi s neba došao anđeo i navješćivao neko drugo učenje kojem nije poučavao Krist, imamo nasljedovati Kristov nauk. Mislim da to moramo imati na pameti i ostati vjerni tomu što je Crkva uvijek naučavala i prakticirala."

Izvor: Duše a hvězdy
Slike: LiteratskeBratrstvo/YouTube.com (1, 2, 3, 4)

Broj komentara: 8:

  1. Zakaj se taj okružil kontroverznim klericima kao Wack iz Griciliana?
    Ina

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da. Zašto se ne okruži nekontroverznima: Cupichima, Forteima, Riccama, Danneelsima...

      Jure

      Izbriši
  2. A zakaj se ne bi samo okružil Duhom Svetim. Robelar

    OdgovoriIzbriši
  3. Tako dakle. U Češkoj (s 10% katolika) služene su čak dvije mise ad orientem, a u "katoličkoj" Hrvatskoj nula. Plače mi se. I sramim se. Mora da smo jako krivi pred Bogom. Glavno da imamo uskrsfest, neokatekumene i redovno-izvanredne djelitelje pričesti.

    A današnja novus ordo misa pod prismotrom u Sv. Katarini, nešto jadnije nisam u životu vidio. Ne bi bilo puno jadnije da su Kardinala doveli s lisicama na rukama.

    OdgovoriIzbriši
  4. Onaj tko ima dat će mu se , a onaj tko nema oduzet će mu se i ono što misli da ima. Neposlušnost Bogu je dosegla takve razmjere da je samo pitanje trena kad će se čaša Božjeg gnjeva preliti po ovom grešnom naraštaju. Neposlušnost onih koji bi trebali biti uzor i autoritet , pa i od tradicionalnih svećenika koji ne daju Bogu ono što bi mogli nego se zadovoljavaju nekakvim svojim ,,standardima" . Time dovode u opasnost i ono malo što nam je dobri Bog dao i zakapaju taj jedan talenat u blato. Govore i to je dobro i dosta za Boga. E moja umišljena tradicionalna elito koja cjediš komarca a toleriraš zloduhe. Prorok Hošea reče da narod Božiji gine jer nema znanja.Nema ga jer ga ni ne traži , ili ga traži na krivim mjestima. A od kog da ga primi kad ,,Čak i proroci i svećenici lutaju po zemlji i ništa ne znaju". Zadržali ste samo vanjski oblik pobožnosti a odrekli se Božje sile. Sa zlodusima kolo igrate a glumite da ste na pravoj strani . Kad vam se ukaže da ste u krivu onda se iza svog svećeničkog ponosa krijete. Bit će još i gore. Robelar

    OdgovoriIzbriši
  5. Kad smo već kod Ozeja/Hošee, trebali bi se češće sjetiti ovih stihova: Ipak, s tobom se ja moram parbiti svećeniče. Danju ti posrćeš a noću s tobom posrće i prorok. Itd.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ako slijepac slijepca vodi zajedno padaju . Ako ne opomeneš grešnika sudionik si u njegovim grijesima. Ako nemarno obavljaš poslove Božje proklet si.
    Robelar

    OdgovoriIzbriši