četvrtak, listopada 27, 2016

Preustroj

Gloria.tv bila je prva koja je objavila da opat Josip iz Mariawalda odstupa sa svoje dužnosti. Jedinom trapističkom samostanu u Njemačkoj koji je prije nekoliko godina bio pred utrnućem, opat Josip je okretanjem k Tradiciji i starom trapističkom životu i običajima dao nadu u budućnost. 


Ipak, kako Summorum-pontificum.de tumači, braća starije životne dobi nisu se do danas pomirila s tim smjerom. Opat je ostavku podnio nakon vizitacije, no osiguravši da mlađi koludri smiju nastaviti dalje na tradicionalan način. Ostaje za vidjeti koliko će ta dobrohotnost novog opata trajati.

"Dragi prijatelji opatije Mariawald,

želim vam dati važne informacije o novoj situaciji u našoj opatiji. One ne služe samo tomu da vam priopćim novost, kako je uobičajeno među prijateljima, nego i tomu da prekinem ključajuću kuhinju glasina koje krivo govore o ukinuću opatije.

Činjenice su sljedeće:
nakon što sam s obojicom vizitatora, dom Bernardom i dom Erikom, podrobno raspravio o budućnosti opatije, prošlog sam petka, 21. listopada 2016., slobodnom odlukom odstupio s mjesta opata Mariawalda. Nadam se da sam tim korakom učinio bitan prinos daljnjem razvoju opatije. Otac general dom Eamon prihvatio je moju ostavku koja na snagu stupa I. nedjelje došašća, a otac imedijat dom Bernard od istoga me nadnevka postavio za priora (kućnoga glavara). 

Naši su razgovori bili obilježeni velikom otvorenošću, međusobnim poštovanjem i velikom povjerenjem. Ostavku sam prvenstveno ponudio zato što u suradnji s dom Bernardom sada još sami možemo odlučiti o dobru i budućnosti Mariawalda. Bez te bi suradnje nastala opasnost da zbog dogledne promjene statuta sljedeće godine uslijedi zatvaranje opatije i protiv volje samostana. 

Za suradnike i suradnice opatije osim smjene hijerarhije nema promjena.

Za samostan vrijedi:
da u svemu glavnu odgovornost ubuduće ima otac imedijat dom Bernard Peeters iz Tilburga. S ocem imedijatom će novoimenovani prior, dakle ja, imati odgovornost na samom mjestu. Novim uređenjem u Mariawaldu, uz pomoć dom Bernarda, stječemo mogućnost da se bolje brinemo za stariju subraću kad to zahtijeva situacija. Mlađa subraća imaju izričit blagoslov i dobrohotno odobrenje imedijata da sa mnom kao priorom nastave putem Tradicije. I tu će, ako je potrebno ili poželjno, dom Bernard stajati na usluzi savjetom i djelom.


Mariawald ostaje postojati kao opatija. Uz dodatnu će pomoć novim kandidatima za redovnički život biti lakše slijediti njihov poziv.

Molim sve prijatelje opatije da pozdrave novu orijentaciju naše voljene opatije, kao mjeru za sigurniju budućnosti, i prate svojom molitvom.


Posebno zahvaljujem svima koji su nas ovih dana pratili molitvom i želim vam svima obilje blagoslova Trojedinoga Boga i zagovor Majke Božje Žalosne, zaštitnice Mariawalda.

Mariawald, 25. listopada 2016.

fr. M. J. Vollberg, OCSO
opat Mariawalda"

Slike: NLM (1, 2, 4), WIKIMEDIA COMMONS (3)

Nema komentara:

Objavi komentar