ponedjeljak, srpnja 04, 2016

2011.-2016.

Prije pet godina umro je nadvojvoda Oton Habsburško-Lotarinški. Bio je među malobrojnima u Europi koji su se već od početka '90-ih godina prošloga stoljeća zauzimali za priznanje i afirmaciju samostalne Hrvatske.


Kao spomen na tu obljetnicu neka bude ovih nekoliko fotografija iz bečke kapucinske crkve Gospe od Anđelâ, u kojoj je dva dana bio izložen njegov lijes i lijes njegove supruge Regine. 


Pod samostanom iste crkve su i pokopani 16. srpnja 2011. Crux fidelis ima video ceremonije kucanja kojom se traži ulazak u Carsku grobnicu


Kapucin najprije pita tko želi ući. Ceremonijar odgovara navodeći pokojnikove naslove: "Oton Austrijski, nekoć prijestolonasljednik Austro-Ugarske, kraljevski princ Ugarske i Češke, Dalmacije, Hrvatske, Slavonije, Galicije..." 


No, to se onoga s druge strane vrata nije previše dojmilo pa odgovara da ne znaju za takvoga. Zato po drugi put pita tko želi ući. 


Ceremonijar ovaj put odgovara navodeći Otonove političke i društvene funkcije i zasluge, ali fratar opet odgovara da takvoga ne poznaju i treći put pita tko moli za ulazak. 


Ceremonijar sada odgovara: "Oton- smrtni, grješni čovjek". Nato kapucin daje dopuštenje da uđe. 


Sancta Maria, Mater Dei,
Alma Mater Gentium Slavorum,
Magna Domina Hungarorum,
Magna Mater Austriae,

ora pro eo!

Slike: ottovonhabsburg.org (1), gloria.tv (2, 3), ea (4, 5, 6), earthwithmaryandjoseph (7)

1 komentar:

  1. Pokoj vječni daruj mu Gospodine .
    I Svjetlost vječna svjetlila njemu.
    Poćivao u miru Božjam. Amen.
    Oče naš...
    Zdravo Marijo...
    Slava Ocu...
    Robelar

    OdgovoriIzbriši