subota, srpnja 09, 2016

Milost kontinuiteta

Te ergo, quaesumus, famulis Tuis subveni, quos Pretioso Sanguine redemisti


Prisjetit ćemo se opet tradicijske Kongregacije sestara Predragocjene Krvi. One su osim u Lihtenštajnu, prisutne i u susjednoj Švicarskoj. Nedaleko od St. Gallena nalazi se Gospina hodočasnička crkva na St. Pelagibergu uz koju sestre vode oporavilište i kuću duhovnih vježba Marienburg.

Biskup Konstanza Salomon III., koji je bio i opat St. Gallena i Reichenaua, sagradio je u obližnjem Bischofszellu samostan augustinskih kanonika i posvetio ga sv. Pelagiju. Samostanu je poklonio relikviju toga mučenika iz III. stoljeća koju je donio iz Rima. Isti je svetac bio također zaštitnik Konstanza, grada i biskupije. Budući da je mjesto na kojem se nalazi crkva Rođenja Marijina spadalo u posjede spomenutih redokanonika, ime svetog Pelagija prešlo je i na to brdo s kojeg se pruža lijep pogled na Bodensko jezero, na švicarske i vorarlberške Alpe.

Blažena Djevica se na tom brdu štuje više od 1000 godina, a milosni lik potječe otprilike iz XV. st. kad je također proširena stara crkvica. U XIX. stoljeću je Gospin kip zamijenjen drugim, ali dogodilo se da je nekoliko godina potom crkvu posjetio otac F. S. Brunner, suutemeljitelj sestara Predragocjene Krvi, koji je dao poticaj da se stari kip restaurira i ponovo izloži. Tako se u crkvi od 21. studenog 1865. opet nalazi stari Gospin lik.


Uz crkvu su sve do XIX. st. živjeli i pustinjaci. Zbog sve većeg broja hodočasnika početkom XX. st. podignut je hodočasnički dom koji od 1912. vode sestre Predragocjene Krvi.


Redovnice i mjesni župnik A. Ringer koji je umro 1999., ostali su vjerni tradicionalnoj misi i nauku i tako na neki način pripremili teren za kasniji dolazak Petrova bratstva.

"Milost kontinuiteta na ovom mjestu i živa Tradicija za mnoge je katolike razlog što ovdje mogu pronaći duhovnu domovinu; već od osnutka Petrova bratstva godine 1988. naši su svećenici mogli služiti zajednici koja je ovdje nastala"- stoji u listu Svećeničkog bratstva sv. Petra iz ožujka ove godine.

Višegodišnja želja svećenika Petrova bratstva bila je vlastiti dom u kojem bi mogli živjeti prema svojim konstitucijama i biti na usluzi vjernicima. To su napokon ostvarili u siječnju ove godine kad je novu kuću blagoslovio generalni poglavar Bratstva.

Fotografije su iz snimke tijelovske procesije ove zajednice, a kako je izgledalo okupljanje tradicijske Mladeži Krista Kralja s biskupom Haasom, možete pogledati na ovom videu.

Slike: TeleGloria/YouTube.com

Nema komentara:

Objavi komentar