utorak, svibnja 17, 2016

Sobranje

Makedonska delegacija predvođena predsjednikom Sobranja bila je jučer u Rimu povodom manifestacije Makedonija u čast sv. Ćirilu (1, 2, 3). Na susretu s papom Franjom predsjednik parlamenta poklonio mu je tijaru koju su izradile istočne nesjedinjene koludrice iz samostana Sv. Jurja iz Rajčice u blizini Debra. Monahinje inače izrađuju biskupske mitre za bizantsku liturgiju. 


Iako im je bilo poznato da pape više ne nose tijare, htjeli su pokloniti taj poseban dar kao izraz poštovanja i prijateljstva. Jedinstvena je po tomu što je urešena biserima iz Ohridskog jezera. Osim tijare, poklonili su Papi i jedan drvorez s motivom makedonske flore i faune. 

Ni nakon što se 13. studenoga 1964. Pavao VI. odrekao tijare, ona ni kao predmet ni kao simbol ne pada u zaborav. Ovo je tako treća poslijekoncilska tijara. Prvu su 1981. Ivanu Pavlu II. poklonili mađarski katolici (4, 5), a o drugoj koju je dobio papa Benedikt XVI. ovdje postoji post. Obje zadnje tijare izrađene su na istoku Europe (Bugarska i Makedonija).

Slika: Orbis Catholicus Secundus

3 komentara:

  1. Vidio sam jučer sliku na društvenim mežama, ali mislio sam da je montaža kakve sam već više puta vidio ( npr. ).
    Lijep poklon, šteta što neće biti korišten :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Pogledajte sliku, Papa ne izgleda oduševljen :)
    http://www.lastampa.it/2016/05/17/vaticaninsider/eng/the-vatican/a-tiara-for-every-pope-Bg9Vy1OUVkUaFoT7KRhSLM/pagina.html

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Haha, slika je za deset. A ne smije nista reci jer je to poklon od voljenih sizmatika.

      Izbriši