nedjelja, ožujka 27, 2016

exsultemus & laetemurZa Uskrs prošle godine u Njemačkoj je prikazan film berlinskog redatelja I. Langnera, Lice Kristovo u dva dijela koji se temelji na trilogiji Isus iz Nazareta Benedikta XVI. 

U potrazi za materijalom za svoj dokumentarac, zamolio je Benedikta XVI. da mu napiše koja djela iz povijesti umjetnosti o Kristovu rođenju, raspeću i uskrsnuću najviše cijeni. Emeritus mu nije samo odgovorio, nego mu je također poslao i primjere tih djela u obliku poštanskih razglednica ili čestitaka. 

Otkrio mu je koja mu je posebno draga Isusova slika. Upravo ova koju vidimo gore. Freska Uskrsloga blaženog fra Angelica iz firentinskog samostana Sv. Marka. Naziva se Noli me tangere prema Spasiteljevim riječima sv. Mariji Magdaleni: Nemoj me dodirnuti jer još nisam uzašao k Ocu svojemu (Iv 20,17).

Taj je motiv bio izabrao za svoje čestitke o Uskrsu 2006. Razlog odabira ove slike za koju kažu da odiše dostojanstvom i uzvišenošću, sâm navodi u spomenutom pismu: Ovdje je ljepota duboko povezana s istinom vjere.

Prema: kath.net, gloria.tv
Slika: WIKIMEDIA COMMONS

Broj komentara: 6:

 1. Sretan Uskrs cijenjenom auktoru i citateljstvu bloga!

  OdgovoriIzbriši
 2. Sretan Uskrs svima od moje obiteji i mene. Robelar

  OdgovoriIzbriši
 3. Christus resurréxit! Sretan Uskrs!

  OdgovoriIzbriši
 4. Sretan i blagoslovljen Uskrs autoru i čitateljima bloga!

  OdgovoriIzbriši
 5. Sretan Uskrs autoru i čitateljima!

  OdgovoriIzbriši
 6. Žrtvovan je Krist naše vazmeno janje.
  Sretan i blagoslovljen Uskrs autoru i čitateljima bloga!

  OdgovoriIzbriši