utorak, siječnja 27, 2015

Život bl. Mihaela, pustinjaka

Prošao je 21. siječnja kad se kamaldulci spominju tranzita bl. Mihaela, pustinjaka svoga reda i ustanovitelja Krunice Gospodnje, ali nije kasno sjetiti ga se ni danas jer ga neki kalendari (1, 2) spominju na današnji dan.

Osim ove fotografije iz 1925. na kojoj jedan brat koludar (s kožnatim remenom) i svećenik (s platnenim pojasom) istog reda sv. Romualda o boku nose krunicu ustanovljenu za promišljanje Isusova života, muke i smrti, kako bi kao svi koji je nose i pobožno mole zavrijedili "postići svakovrsne milosti i oproste i zadobiti na nebu vječnu krunu"- kako stoji u blagoslovu te krunice- upućujem još na biografiju bl. Mihaela u dvadeset i sedam poglavlja na usluzi Google Books koja do sada nije bila dostupna. Životopis je napisao dom A. R. Fiori. Kronološki polazi od rođenja bl. Mihaela i njegova zavičaja, odgoja u svijetu, ulaska na dvor Lovre de'Medicija, zatim opisuje kako se kod njega razvila čežnja prema duhovnom staležu, pohod kamaldulskom samostanu, hodočašće u Rim, ulazak u Romuladov red i zavjete.

Od XII. poglavlja prikazuje kontemplativni duh bl. Mihaela i njegovo zatvorništvo- najprije na jednu godinu, a zatim trajno- u Svetoj kamaldulskoj pustinji. Osim njegove strogosti života, opisuje i napasti koje je pretrpio te njegove krjeposti- poniznost, duhovnu gorljivost, pobožnost prema BDM. U svezi s pobožnošću prema Gospodinu Isukrstu, auktor piše o Krunici Gospodnjoj, papinskoj potvrdi i oprostima još za blaženikova života kao i nakon njegove smrti. Zadnja su poglavlja posvećena proroštvima i objavama bl. Mihaela, čudesima za života i nakon prijelaza u nebesku slavu, te štovanju među pukom. Knjiga završava papinskim brevima o Krunici Gospodnjoj Grgura XIII., Siksta V. i Klementa X. Na samom koncu je obrazac njena blagoslova.

Sljedeće godine će biti ravno pet stoljeća od nastanka ove pobožnosti.

Slika: Facebook/Camaldolesi Coronesi

Nema komentara:

Objavi komentar