nedjelja, lipnja 08, 2014

U nemoćima tjelesnim

Blog Die auswärtigen Missionen objavio je danas članak iz 1953. godine koji govori o pozivu pape Pija XII. (1, 2) da bolesnici na današnju svetkovinu prikažu svoje patnje za misije. Druga slika u postu je iz povijesti Bolničkog reda Duha Svetoga. Više o tom redu i njegovu utemeljitelju pročitajte ovdje.

"Stotine tisuća bolesnika u cijelom svijetu na Duhove mole i žrtvuju se za Kraljevstvo Božje! Nijedna patnja nije bezvrijedna! Prikaži je i ti za kojeg misionara ili redovnicu u kojem zakutku svijeta, gdje si oni ne mogu sami pomoći i gdje im, uostalom, nitko ne pomaže. Tako će također tvoja patnja postati blagoslovljena!

Sveti Otac [Pio XII.] upućuje ti poziv da svoje patnje staviš u službu svjetskih misija. Tvoja te bolest rastužuje, guši, obeshrabruje. Možda u tom trenutku misliš na posao kojega si lišen, na svoju rodbinu kojoj si pao na teret i koja s tobom pati. Dolazi ti očajna misao da si samo beskoristan teret.


Sveti Otac ti kaže da nije tako. Upravo tebe, upravo bolesne treba za suradnju na posebnom mjestu: dok drugi rade i bore se za širenje Kraljevstva Božjega vani, vi trebate doma jačati i podupirati njihov rad žrtvovanjem svoje patnje.

Iskoristi blago koje s bolešću imaš u rukama: možeš spasiti jednu dušu koja će, otkupljena tvojim bolima, moliti za tebe!

Za to je nužno da svoje patnje nosiš u jakom predanju u volju Božju, da ih sjediniš s neizmjernom patnjom koju je Krist, Božji Sin, podnio prije tebe i za tebe te za sve nas. 

Onako kako možeš platiti dug za nekog prijatelja, tako možeš također izmoliti milosti za druge. Zato prikaži danas svoje patnje za širenje vjere u svijetu, za Svetu Crkvu, Papu, biskupe, svećenike, za sve misionare! Postani tako i sam apostol Kraljevstva Božjega! Milijuni bolesnika u cijelom svijetu danas to čine s tobom! Sveti Otac računa na te!



Molitva bolesnika za misije

Gospodine Isuse Kriste, sjedinjujem se s onom božanskom misli kojom si ti sâm po svom Presvetom Srcu ovdje na zemlji prinio hvalu Bogu Ocu i još je neprestano prinosiš u Presvetom Oltarskom Sakramentu. U tom jedinstvu prikazujem Ti danas iz sve duše sve svoje nakane i misli, sva svoja djela, sve svoje radosti, a osobito sve svoje patnje i protivštine svoje bolesti. Podnosit ću ih s pouzdanjem u Boga i strpljivo, onako kako si Ti svoj teški križ na Kalvariju nosio. Molim Te da s obzirom na ove patnje udijeliš poganima i nevjernicima milost da upoznaju Tvoju svetu vjeru, stupe u Katoličku Crkvu koja je djelo Tvoje ljubavi te vjerno ustraju u njoj do kraja života. Amen."

Izvor: Die auswärtigen Missionen
Slike: ORBIS CATHOLICVSWIKIMEDIA COMMONS

Nema komentara:

Objavi komentar