srijeda, lipnja 11, 2014

Slavni Luzitanac

U Padovi je jučer predstavljeno pravo lice sv. Antuna Padovanskog. Suvremene forenzičke tehnike omogućuju da se na temelju lubanje rekonstruira autentična čovjekova fizionomija. Taj je postupak već primijenjen na neke povijesne ličnosti poput Petrarce.

Ovu je, pak, rekonstrukciju omogućilo postojanje odljeva svečeve lubanje načinjenog 1981. godine, kad je bio otvoren grob sv. Antuna. U pothvatu je sudjelovalo više stručnjaka, među kojima i Brazilac C. Moraes, 3D-dizajner. Nisu mu otkrili o čijoj se lubanji radi, nego su mu dali samo općenite podatke; muškarac, 30-40 godina, Europljanin. Usporedbom s bazama podataka, zaključio je da se radi o Iberijcu, točnije Portugalcu. Njegovu iznenađenju nije bilo kraja kad je na koncu doznao da se tu radi o licu sv. Antuna Padovanskog, koji je i u Brazilu vrlo štovan. "Pri svakom si koraku u radu postavljam isto pitanje: 'Tko je bio taj čovjek?' Kad sam dobio odgovor, zanijemio sam, upravo zanijemio."


Njegovim su se uratkom zatim poslužili stručnjaci Laboratorija za forenzičku antropologiju i odontologiju Sveučilišta u São Paulu i načinili trodimenzionalni izdjeljak. Ta faza je trajala više od deset sati. 

Tako smo nakon skoro 800 godina s 89-92% točnosti dobili lice svetog Antuna Padovanskog koje je gotovo isto kao na najstarijim slikama. Za usporedbu pogledajte Giottova krupnog sv. Antuna ovalna lica (stoji lijevo s rukama u rukavima).


Video o postupku rekonstrukcije lica sv. Ante možete pogledati na Youtubeu.

Sastavljeno prema: katholisches.info, globo.com

1 komentar:

  1. Lijepo, no svakako je bitnija vjera svetog Ante koja je premještala brda. Ljubav prema našemu Gospodinu koja je toliko bila snažna da je sveti Antun mogao i lokalne ratove zaustaviti. Kronike Padove i okolnih gradova i krajeva prepune su izvješća o ratu, ubijanju, pljačkama - od početka propovijedanja sv.Ante do nekoliko desetljeća nakon njegove smrti čini mi se da nije zabilježen niti jedan veći sukob u Padovi i okolnim krajevima.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši