subota, prosinca 29, 2012

Tajna vjere

Podnaslov bi ovoga posta mogao biti Od autosekularizacije k autoevangelizaciji, odnosno evangelizaciji nas samih.

Povodom zlatnog jubileja misništva kard. Meisnera zaredalo je dosta vijesti o pastiru kölnske crkve koju vodi već dvadeset i četiri godine. Gloria.tv donosi sažetak iz njegova zadnjeg intervjua u kojem u osnovi ponavlja ono što je rekao za Die Welt, 22. prosinca 2012.: "Moramo se rastati od izvjesne autosekularizacije. Desakralizaciji možemo stati na kraj. To znači: Od naših crkava ponovo moramo napraviti domove Božje u kojima prvenstveno liturgija slavi Tajnu vjere".


"Katolička se crkva prema procjeni kölnskog kardinala J. Meisnera nakon Drugoga vatikanskog koncila (1962.-1965.) previše prilagodila duhu vremena. Izgubljen je osjećaj za sveto, izrekao je kritiku u intervjuu za subotnje izdanje würzburškog 'Die Tagesposta'. Kateheza o sakramentima je strašno zanemarena, a vanjski znaci strahopoštovanja nenadomjestivo ukinuti.

Pričesne klupe, klečanje kao i pričest na usta i euharistijski post bili su poput zaštitnoga bedema oko Euharistije, naglasio je kardinal. Time je bilo jasno 'da se tu događa nešto jedinstveno'. Nasuprot tomu, otajstvo danas više nije zaštićeno i događa se potpuna profanacija svetoga. No, kada erodira razumijevanje sakramenta, a od vjere Crkve u stvarnu prisutnost Kristovu u Presvetoj euharistiji ostane samo još jedna 'uobičajeno oblikovana prijateljska gozba', tada raste pritisak da se koliko je više moguće svakoga pripusti pričesti.

'Ali mi ne možemo ukinuti vjeru Crkve ili je prilagoditi, nego je moramo upravo u ovoj situaciji naviještati odvažno, jasno i privlačno', objašnjava Meisner. Na svjetskoj Biskupskoj sinodi pozvao je na promicanje evangelizacije nas samih (Selbstevangelisierung) i zaustavljanje desakralizacije, što je naišlo na dosta odobravanja sudionika. 'Ne uspije li nam to, možemo se spakirati', kaže kardinal."

Izvor: gloria.tv
Slike: Catholic Church Conservation, Semper Idem

4 komentara:

  1. Kardinal Meisner poodavna daje intervjue pune katoličkog pravovjerja, izjava o sv.Euharistiji, no nikada nije htio celebrirati tradicionalnu Misu, a osim toga i ne želi baš previše Tradiciju u svojoj nadbiskupiji.
    Daj Bože, kad se reforma ozbiljnije zahukta, i on smogne snage, pod utjecajem Sv.Oca, otvoriti vrata svoje nadbiskupije, ali i svoga srca, povratku stare Mise.
    Fidelis

    OdgovoriIzbriši
  2. 28-12. na blagdan Nevine dječice održao je veličanstvenu propovijed u Kolnskoj katedrali u kojoj bez uvijanja govori o svim ugodnim i neugodnim temama koje diraju njemačko društvo i opominje kako kršćani ne moraju biti vazda politički korektni nauštrb svoje vjere.
    U svakom slučaju, kard.Meisner je jedan od rijetkih njemačkih biskupa, koji zahvaljujući svojem dugogodišnjem životu pod komunističkom diktaturom u DDR-u, ima snage reći ono što se medijima i politici uopće ne sviđa. I nije to prvi put-zacijelo hrabar pastir Crkve! Kao što je postupio i naš kardinal Bozanić Božićnih dana. Svaka im čast!
    Fidelis

    OdgovoriIzbriši
  3. Ukidanje pričesti na ruku bit će najvidljiviji znak povratka osjećaja za sveto. Dotad, možemo se pozdraviti s tom željom.

    OdgovoriIzbriši
  4. Upravo tako. Mnoštvo je svetih ljudi reklo istu stvar. Primjerice, blažena Majka Terezija!
    Kakvo je ovo sljepilo koje je poharalo Crkvu?!
    Fidelis

    OdgovoriIzbriši