nedjelja, kolovoza 21, 2011

Vid i privid

Zahvaljujući internetu, mogli smo izravno pratiti veličanstvena zbivanja u Madridu na Svjetskom danu mladih, pa je svatko mogao doći do vjerodostojnih informacija, koje daleko odskaču od slike koju su nam ponudila sredstva javnog priopćavanja. Točno se moglo očitati koliko je u takvim izvještajima objektivnosti, a koliko ideološke sklonosti. Iako je bilo poznato da susret nije financirala država- svaka izlika je, čini se, dobra kad se udara po Papi i Crkvi. Nevjerojatna je, ipak, lakoća kojom se bez imalo srama krivotvorina iznosi kao činjenica. Mogli smo čitati kako "Španjolci ne žele Papu" ili "Dok Španjolci prosvjeduju" katolici "slave Papu" (sic). Izgleda da su Španjolci postali samo malobrojne skupine koje su po gradu izazivale nerede, dok su ostali stanovnici izgubili pravo na to ime. Korski kanonik sv. Augustina, Herr Alipius, duhovito se dosjetio:

"Omiljena varijanta igre licemjernog antikatolicizma glasi: 'Što bi se sve s tim novcem moglo učiniti!' Bingo: 'Tko prvi na svojoj igraćoj ploči posloži u redu ili liniji pet karitativnih djela, pobijedio je.

A pitanje: 'Što bi se s moglo učiniti s novcem koji je dan za povećanu redarstvenu nazočnost i njihov pojačani angažman', hrabri španjolski borci za svijet bez Pape, odnosno, vjerske slobode, a time i svijet u kojem se kontrolira um, najvjerojatnije si nisu postavili...

Ponovo se pokazalo: gdje je adut emocionalno urlikanje i neznanje, tu zdrav ljudski razum i činjenice jednostavno nisu fer." (Izvor)

A sada opsežniji sažetak "prijepornih" događaja proteklih dana.

"Istina o 'izgredima' za vrijeme Papina pohoda Svjetskom danu mladih u Madridu- pregled

Madrid je jučer doživio križni put na kojem je zajedno s Papom Benediktom XVI. sudjelovalo milijun mladih iz cijeloga svijeta. Pa ipak, dio medija je izvješćivao o protudemonstracijama koje su trebale 'zasjeniti' križni put (ORF online). Tendencioznost u izvještajima o Katoličkoj crkvi i o Papi odjekuje kao konstanta vodećih europskih medija. Tako nesrazmjerno opširno mediji izvješćuju o antipapinskim demonstrantima na Svjetskom danu mladih (vidi 'Süddeutsche Zeitung', 'Die Zeit', 'Tagesschau', 'Die Welt'). Za televizijskog gledatelja koji je daleko od mjesta zbivanja, opseg protudemonstracija se jedva može procijeniti. Zato ovaj kratki pregled treba pomoći da se stvari razjasne.

- Od 2000 demonstranata postaje 5000 i 10 000

Za srijedu navečer, 17. kolovoza je oko 140 grupa, od 'progresivnih kršćana' do ljevičarskih ekstremista, pozvalo k antipapinskim demonstracijama. Prema podatcima madridskog redarstva i izvješćima pouzdanih očevidaca, okupilo se jedva više od 2000 demonstranata na Puerti del Sol. To nije spriječilo brojne inozemne medije da izvješćuju o 5000 ('Der Spiegel', DPA) ili čak 10 000 ('Corriere della Sera') sudionika, i tako napušu brojku peterostruko.

Organizatori su naglasili da njihov protest, kao, nije protiv Pape, nego protiv, navodno, 'pretjeranih' troškova kojima će se zadužiti španjolski porezni obveznici zbog Svjetskog dana mladih. Nadbiskup madridski i predsjednik Španjolske biskupske konferencije, A. M. kard. Rouco Varela, pobio je proizvoljne tvrdnje detaljnim podatcima- 'Država ne plaća ni centa za Svjetski dan mladih 2011. Pitajte mlade pomaže li ih španjolska država', rekao je madridski nadbiskup i 'domaćin' novinara na konferenciji koju je sam sazvao. Za javnu sigurnost, naprotiv, mora se pobrinuti država, ali to vrijedi uvijek i za svakoga, radilo se o G8 ili o demonstrantima 'ove ili one strane'.

- Krajnje lijeva manjina pokušala je agresivnim bliskim kontaktima isprovocirati incidente

Činjenice se demonstranata, očekivano, ne tiču i sami sebe pobijaju svojim poklicima 'Que no, que no queremos Papa' (Ne, ne želimo Papu). Na kraju demonstracija se jedna organizirana manjina počela miješati među brojne sudionike Svjetskog dana mladih i izazivati u bliskim kontaktima. Napadali su mlade katolike vičući 'licemjeri', 'neznalice' i dr. Provokacije nisu imale uspjeha. Francuski sudionici Svjetskog dana mladih su odgovarali poklicima 'Benedicto', a meksička mladež s 'Viva Cristo Rey' (Živio Krist Kralj).

- Redarstvo je nastupilo protiv protucrkvenih demonstranata jer se nisu pridržavali propisa i jer je zbog njihovih provokacija moglo doći do opasnosti za javnu sigurnost.

Čvrst postupak španjolskog redarstva kojim je pokušalo otpraviti radikalne grupe demonstranata, naišao je na kritiku. Identificirano je trideset demonstranata, a jedan je ozlijeđen. Prema svjedocima, među dvjema se frontama zateklo i slučajnih prolaznika. Glasnogovornik vlade J. Blanco (Socijalistička stranka Španjolske) branio je postupak redarstva. Kazao je da su demonstracije protivnika Crkve prošle bez incidenata. Tek zatim je jedna manjina počela svjesno tražiti konfrontaciju s redarstvom. U međuvremenu je E. Valenciano, voditeljica kampanje glavnog socijalističkog kandidata na sljedećim parlamentarnim izborima, misleći na glasove radikalnih ljevičara, zatražila provjeru redarstvenog uredovanja. Španjolska pučka stranka ('Partido Popular') označila je protupapinske demonstracije kao 'izraz neograničene nesnošljivosti'.

- Kad slike lažu ili kako inscenirati 'idealnu' novinsku fotografiju

Otada su se radikalni Papini protivnici okupljali svake večeri na madridskom kolodvoru Atocha da prosvjeduju za svoj cilj i prije svega da se prikažu kao 'žrtve policijske agresije' od srijede. Redarstvo ih je pokušalo odvojiti barikadama od sudionika Svjetskog dana mladih. Pred takvom barikadom pozirali su ljevičarski ekstremisti nazočnim novinskim fotografima; kleknuli su ispred barikade, prekrižili ruke iza glave i simulirali pred policijom koja je stajala iza barikade jedno 'brutalno' uhićenje (vidi 'El Pais'). Te fotografije spadaju u kategoriju- kad slike lažu. Poslužile su kao dobrodošao 'dokaz' za 'brutalno' postupanje policije i za skretanje pozornosti sa Svjetskog dana mladih i susreta Pape s mladeži iz cijeloga svijeta, te su ih mediji drage volje preuzeli.

'Najviše' 1000 ljevičarskih ekstremističkih provokatora umiješalo se među mlade hodočasnike

Na koncu su se ekstremni ljevičarski demonstranti umiješali u skupinama od nekoliko desetaka do nekoliko stotina, prije svega navečer, među mlade hodočasnike i pokušavali isprovocirati incidente. Taktika nije uspjela jer se katolička mladež nije dala isprovocirati. Jedan incident bi bio dovoljan da se monopolizira medijski utjecaj i zasjeni Svjetski dan mladeži.

- ORF napuhuje 'protest tisućâ', a prešućuje križni put s milijun sudionika

Za redarstvo je taktika ljevičarskih ekstremista stvorila znatne teškoće, nekoordinirana usred ogromnog mnoštva ljudi, da na prepunim ulicama i trgovima zbog Svjetskog dana mladih jamči javnu sigurnost protiv mogućih napada na mirne sudionike Svjetskog susreta mladih. Kao što je to bilo već u četvrtak navečer, istu su taktiku demonstranti primijenili i u petak navečer. Ukupan broj protupapinskih demonstranata nije iznosi više od tisuću osoba, kako je u četvrtak izvijestila španjolska televizija TVE, a u petak 'El Pais'. 'Tisuće demonstranata protiv Pape', kako je ORF tvrdio u svom online-izdanju, Madrid u svakom slučaju nije vidio. Istovremeno je ORF prešutio milijun mladih katolika koji su sudjelovali na križnom putu.

- Mladi katolici 'šokirani'- agresivni protucrkvenjaci bi im mogli biti 'prema dobi očevi ili djedovi'

Kardinal Dionigi Tettamanzi, nadbiskup milanski, kritizirao je protucrkvene demonstrante; neki su sudionici svjetskog dana mladih bili 'šokirani' agresivnošću kritičara Crkve koji bi im mogli biti 'prema dobi očevi ili djedovi'. Nasilje nije sredstvo da se nešto zastupa, kaže talijanski kardinal.

F. X. Velasquez Lopez, šef Nacionalne garde, izjavio je da u godinama svoje službe još nije doživio da je neki gost u Španjolskoj primljen 's toliko puno ljubavi', kao papa Benedikt XVI."

Izvor: katholisches.info

2 komentara:

  1. Nazalost, mislim da su i u Hrvatskoj (namjerno) nasjeli na te price.

    OdgovoriIzbriši
  2. U Hrvatskoj je osnovni uvjet da pišeš o Crkvi taj da nemaš pojma o njoj ili da su te izbacili iz sjemeništa(plus ti je ako si aktivist nekih od anticrkvenih akcija).

    U postu nisu spomenuti iznosi, na http://www.madrid11.com/en/noticias/1033-100-millones-de-euros možete pročitati o predviđanjima i organizaciji susreta, a na http://movil.cincodias.com/noticia.php/economia/efectos-jmj-beneficios-160-millones/cdseco/20110821cdscdseco_2/Tes možete pročitati izjavu predsjednika madridske trgovačke komore koji veli da su zaradili 160mil €

    OdgovoriIzbriši