utorak, veljače 16, 2010

Bez ograničenja

Rzeszówski dijecezanski moderator za vjernike odane klasičnom obliku liturgije, postavio je, 5. siječnja 2010., nekoliko pitanja Papinskom povjerenstvu Ecclesia Dei. Najzanimljiviji je možda odgovor na treće pitanje; župnik ili drugi svećenik može na vlastitu inicijativu, i bez zamolbe stabilne skupine vjernika, javno slaviti prema izvanrednom obliku kako bi se svi upoznali s ovim blagom Crkve.

"1. Je li dopušteno u slučaju kada nema druge mogućnosti, znači kada nema na raspolaganju crkve koja služi isključivo za izvanredni oblik, u crkvi (župnoj ili rektorskoj), u kojoj se 'Triduum Sacrum' obično slavi u redovitom obliku, slaviti liturgiju Velikoga tjedna također (dodatno) u izvanrednom obliku? Poteškoća se konkretno odnosi na situaciju da se na mnogim mjestima upravo u Velikom tjednu praktički u svim crkvama liturgija već slavi u novom obliku. Predstavlja li to slavlje prepreku da se može slaviti liturgija također u izvanrednom obliku?

2. Smije li sv. misa u izvanrednom obliku biti u vrijeme u koje je do tada slavljena sv. misa u redovitom obliku? Pitanje se odnosi na situaciju da se nedjeljne sv. mise u novom obliku slave kontinuirano do popodne. Kako bi se odgovorilo potrebi vjernika koji mole za slavlje u izvanrednom obliku, mora se posegnuti za popodnevnim satima (13 do 15 sati), što predstavlja dodatni logistički napor za suradnike (sakristana i slično) i teško je spojivo s normalnim ritmom kršćanske neddjelje, prije svega za obitelji.

3. Smije li župnik ili drugi svećenik samoinicijativno, pored toga što uobičajeno slavi u novom obliku, celebrirati javno u izvanrednom obliku "da svi vjernici- kako mladi tako i stari- postanu bliski sa starim obredima i mognu se okoristiti njihovom zamjetnom ljepotom i transcendencijom"?

4. Je li dopušteno za sv. misu u izvanrednom obliku, primijeniti kalendar, čitanja ili predslovlja iz Rimskog misala od 1970. umjesto odgovarajućih tekstova Rimskog misala iz 1962.?

5. Smije li jednostavan laik odnosno ministrant, za trajanja sv. mise u izvanrednom obliku održati čitanja u narodnom jeziku, nakon što je svećenik (koji također zna taj jezik) pročitao tekstove na latinskom?"

Odgovor Papinskog povjerenstva Ecclesia Dei potpisuje msgr. G. Pozzo:

"ad 1: Slavlje prema izvanrednom obliku je (pod okolnostima koje ste naveli) dopušteno ako to odobri mjesni ordinarij.

ad 2 i 3: prema razboritoj prosudbi župnika može se držati misa u izvanrednom obliku i bez zamolbe čvrste skupine vjernika.

ad 4: (Mogu li se u "staroj misi" primijeniti kalendar, čitanja ili predslovlja iz misala od 1970.?) Ne.

ad 5: Poslanicu i evanđelje na sv. misi, kako rubrike predviđaju, čita celebrirajući svećenik ili đakon. Nakon njih prijevod može pročitati i laik."

Izvor: summorum-pontificum.de
Slike: Nowy Ruch Liturgiczny

Nema komentara:

Objavi komentar