nedjelja, veljače 02, 2020

Primogenita filia Ecclesiæ

Red sv. Remigija zajednica je nastala iz ljubavi utemeljiteljâ prema svojoj domovini Francuskoj. Dvojica svećenika Ustanove Krista Kralja, usto i braća, F. i S. Goupil, pokrenuli su 2017. godine ovu inicijativu u Biskupiji Fréjus-Toulon sa svrhom povratka Francuske zavjetima njezina krštenja. Ime nove zajednice izabrano je upravo s pogledom na tu misiju: sv. Remigij krstio je kralja Klodviga I.

Pridružiti se, svaki na svoj način, mogu klerici i laici. Svećenici su danas dio Kaptola sv. Remigija ustanovljenoga 8. listopada 2018. ad experimentum kao udruženja dijecezanskog prava. Laici su kao dio Reda zamišljeni već od prvih početaka nove ustanove. Članovi drugih biskupija i kongregacija također mogu biti pridruženi ovom djelu.


Svećenici nove ustanove žive načinom života svjetovnih kanonika kolegijalnih kaptola. Takve je zajednice bila uništila Civilna konstitucija klera 12. srpnja 1790. Nadahnjuju se na salezijanskoj duhovnosti i na duhovnosti Francuske škole. Sveta misa i obredi odvijaju se prema klasičnoj latinskoj liturgiji koja je "riznica, srce i izvor Reda".


Geslo Dođi kraljevstvo tvoje poticaj im je da rade na dolasku društvenoga kraljevstva Krista Kralja, posebno u Francuskoj; da ta zemlja, po riječima Pija XI., kao prvorođena kći Crkve, opet "mišlju, djelom, ljubavlju grije, čuva, razvija drevne i slavne tradicije na dobro vjere i domovine". Zato se božanski oficij i svete mise na nedjelje i blagdane služe pro Francia

Nema komentara:

Objavi komentar