subota, siječnja 19, 2019

1988. - 2019.

Važna vijest dana prestanak je postojanja Papinskog povjerenstva Ecclesia Dei. Na hrvatskom je osim prijevoda samoga motuproprija pape Franje, objavljeno više vijesti i komentara (1, 2, 3).


"Papa Franjo danas je raspustio Papinsko povjerenstvo 'Ecclesia Dei'. Glasine o tomu čule su se još protekloga došašća.

Povjerenstvo je sada integrirano u Kongregaciju za nauk vjere. Kako se na prvi pogled čini, ništa se ne mijenja gleda motuproprija 'Summorum Pontificum' pape Benedikta XVI. i vjernika koji su vezani uz predajni oblik rimskog obreda. 

'De facto' u brojnim biskupijama puše prilično hladan vjetar; uglavnom u onima koje se do sada nisu baš pokazale prijateljskima prema predajnom obredu i tradicijskim zajednicama. To posebno vrijedi za Italiju. Konkretni učinci novoga motuproprija još se moraju pokazati. 

Razgovori između Piova bratstva i Svete Stolice ubuduće će se voditi izravno preko Kongregacije za nauk vjere. Neposredni sugovornici su prema tomu L. kard. Ladaria Ferrer, SI (za Svetu Stolicu) i novi poglavar piovaca o. D. Pagliarani.

Prema novom dokumentu, dijalog će se koncentrirati na pitanja koja se tiču II. vatikanskoga koncila. 

- Pozadina

Povjerenstvo 'Ecclesia Dei' ustanovio je 1988. istoimenim motuproprijem papa Ivan Pavao II. Isprva je trebalo biti dodirna točka između onog dijela tradicijskih zajednica koje nisu htjele krenuti prema lomu s Rimom, koji je nastao nedopuštenim biskupskim posvetama nadbiskupa M. Lefebvrea za Piovo bratstvo, jer je Rim reagirao izopćenjem biskupa posvetitelja i novoposvećenih biskupa.

Otada je nastao niz zajednica koje su stupile u zajedništvo sa Svetom Stolicom - poglavito Petrovo bratstvo - i bile podložene Povjerenstvu.

Taj je aspekt bio ojačan motuproprijem 'Summorum Pontificum' pape Benedikta XVI. iz 2007., tako što je Povjerenstvo dobilo nadležnost za provedbu spomenutog motuproprija i odlučivalo o pitanjima vezanima uz predajni obred.

Kad je Benedikt XVI. ukinuo izopćenja biskupâ Piova bratstva iz 1988., reorganizirao je Papinsko povjerenstvo 'Ecclesia Dei' motuproprijem 'Ecclesiae unitatem'. Podložio ga je prefektu Kongregacije za nauk vjere i učinio ga tako dodatkom te Kongregacije. Prvenstveno stoga što su započeli službeni razgovori s Piovim bratstvom kod kojih se u prvom redu radilo o vjerskom nauku za koji je nadležna Kongregacija.

Koliko se zna, u svibnju 2012. i u svibnju 2017. kardinali članovi Kongregacije za nauk vjere odbili su sporazum do kojeg se došlo razgovorima, odnosno pozicije Piova bratstva, prema kojima se trebalo uspostaviti jedinstvo sa Svetom Stolicom.

Krajem lipnja 2018. papa Franjo otpustio je kardinala Müllera s mjesta prefekta i imenovao kurijalnoga biskupa Ladariju za njegova nasljednika, kojega je kasnije kreirao kardinalom.

U današnjem motupropriju Papa piše da su kardinali članovi Kongregacije za nauk vjere u studenom 2017. izrazili želju da se  dijalog između Svete Stolice i Piova bratstva prenese izravno na Kongregaciju, jer se otvorena pitanja ponajprije tiču vjerskog nauka. S tim se Papa složio još istoga mjeseca.

- Obrazloženje

Isto je potvrdilo plenarno zasjedanje Kongregacije u siječnju 2018. 

Papa Franjo ustanovio je danas u svom novom motupropriju da su sada promijenjene 'okolnosti' u kojima je Ivan Pavao II. godine 1988. ustanovio Povjerenstvo 'Ecclesia Dei' jer su:

'instituti i redovničke zajednice koje redovito celebriraju prema izvanrednom obliku danas dostigle stabilnost u broju i životu'; i jer su svrha i pitanja kojima se Povjerenstvo bavi 'pretežito doktrinarnoga reda'.

Papa Franjo, osim ovime, današnji motuproprij opravdava i željom da svrha i dotična pitanja 'postanu još više očita u svijesti crkvenih zajednica'.

- Mjere

Sâm motuproprij obuhvaća tri članka.

Prvi članak određuje da se ukida Papinsko povjerenstvo 'Ecclesia Dei'.
Drugi kaže da se zadaće Povjerenstva 'u cijelosti' prenose na Kongregaciju za nauk vjere, unutar koje će biti ustanovljen 'poseban odjel' koji će nastaviti 'nadzor, promicanje i zaštitu' koje je obavljalo ukinuto Povjerenstvo.
Treći se članak tiče proračuna ukinutoga Papinskoga povjerenstva koji će biti dio redovitog računovodstva Kongregacije za nauk vjere.

Papa Franjo koji je 17. siječnja potpisao motuproprij odredio je k tomu da spomenuti članci stupaju na snagu današnjom objavom i da se imaju objaviti u službenom listu 'Acta Apostolicae Sedis'.

- 'Papin glasnogovornik' objašnjava značenje

Prvi je put od njegova imenovanja danas postala vidljiva reorganizacije vatikanskih medija. Naslovom ''Ecclesia Dei', kraj izuzetnog statusa', A. Tornielli objavio je članak koji su Vatikanske vijesti objavile na različitim jezicima i, kao novost, također na njemačkom.

Do svoga imenovanja za glavnog urednika svih vatikanskih medija, Tornielli je bio aktivan kao 'kućni' vatikanist pape Franje do kojeg je imao izravan pristup. Smije se pretpostaviti da je i sadržaj njegova komentara bio dogovoren s Franjom.

Tornielli današnjem motupropriju pripisuje 'dvostruko značenje'.

'Kao prvo, Papa podsjeća na to da više ne vrijedi izuzetni karakter zbog kojeg je Ivan Pavao II. godine 1988. ustanovio to Povjerenstvo.'

'Nužda' koja je tada postojala, više ne postoji; 'zahvaljujući također odluci Benedikta XVI. da dopusti uporabu Rimskog misala iz 1962., koji je prije početka Koncila promulgirao sv. Ivan XXIII'. Tornielli tvrdi da su zajednice koje se drže drevnoga obreda sada 'konsolidirane'. 

Drugo značenje u vezi je s procesom razgovora s Piovim bratstvom koji je još 2009. započeo papa Benedikt XVI.

Znakovito je što Tornielli piše o Piovu bratstvu:
'Kao što je dobro poznato, s povlačenjem izopćenja nedopušteno zaređenih biskupa godine 1988., sa slobodnom uporabom Rimskog misala iz 1962., s ovlastima koje je papa Franjo dao svećenicima Piova bratstva, otvorenim ostaje još jedino doktrinarno pitanje, iako je ono najvažnije - posebno otkad je Piovo bratstvo promijenilo poglavara.'

Papin medijski šef ustvari kaže da papa Franjo priznaje uporabu predajnoga oblika koji je oslobodio Benedikt XVI. te posvete i podjele sakramenata svećenika Piova bratstva. Ta točka u prošlosti mnogim vjernicima nije bila jasna. U Godini milosrđa papa Franjo odobrio je piovcima podjelu sakramenta pokore, a kasnije i ženidbe. To anticipira formalno, kanonsko priznanje Bratstva, i kaže da o tomu nema otvorenih pitanja. Poruka glasi: tko kao svećenik zakonito i s dopuštenjem može dijeliti jedan sakrament, može dijeliti sve.

Tornielli daje posebnu naznaku:

'To vrijedi posebno sada kad je Bratstvo promijenilo vodstvo. Novi voditelji Piova bratstva zapravo su najavili svoju želju za novim razgovorima sa Svetom Stolicom o tekstovima II. vatikanskoga koncila: osjetljiva tema kojom će se sada baviti prefekt Kongregacije za nauk vjere L. kard. Ladaria.'

[...]"

Izvor: Katholisches.info
Slika: Orbis Catholicus Secundus

Nema komentara:

Objavi komentar