subota, rujna 01, 2018

Bez odgovora

Katholisches.info danas podsjeća na još jedan zanimljiv slučaj koji ne zaostaje za prošlomjesečnim skandalom, ali budući da se radi o manjoj zemlji ne izaziva toliko medijske pozornosti.

"[...]

- Papa Franjo i slučaj Tegucigalpa

Posve je drugačije s honduraškim kardinalom O. Rodriguezom Maradiagom, nadbiskupom Tegucigalpe i koordinatorom kardinalskog vijeća C9 za kurijalnu reformu i za vođenje Crkve u svijetu. Prema E. Pentinu, jednom od najpoznatijih vatikanista SAD-a, njegova je nadbiskupija u središtu skandala koji nimalo ne zaostaje za onim bivšega kard. McCarricka. Nekoliko dana prije nego što je papa Franjo oduzeo kardinalsko dostojanstvo McCarricku, umirovio je Maradiaginu desnu ruku. Msgr. J. J. Pineda razriješen je svoje službe pomoćnoga biskupa Tegucigalpe.

Službeno su obje mjere uslijedile na želju dotičnih osoba. To je crkvena praksa koja u tim konkretnim slučajevima nikako ne odgovara činjenicama. U oba je se slučaja intervencija Rima uslijedila nakon medijskih izvještaja. To je sada povod za oštru kritiku jer je Rim 'prekasno' intervenirao iako su prekršaji bili poznati već godinama. U Pinedinu je slučaju Franjo u Tegucigalpu poslao svoga pouzdanika msgr. J. P. Casaretta. Njegov je zaključni izvještaj, u kojem je navodno teško teretio pomoćnoga biskupa, od svibnja 2017. na Papinu radnom stolu, a da nije držao potrebnim djelovati. Tek kad je E. Pentin prošle godine u javnost iznio Pinedin istospolni dvostruki život i pitanja o naziranima financijskim nepravilnostima, Sveta je Stolica uvidjela potrebu djelovanja. Ni tada Pinedi nije upućen prijekor niti su protiv njega poduzete kaznene mjere.

- Kardinal ne želi znati za kritike protiv svoga pomoćnog biskupa

Kardinal Maradiaga, Pinedin pretpostavljeni u Hondurasu, do danas ne želi znati za kritike protiv svoga bliskog suradnika. Samom kardinalu tijekom proteklih mjeseci nije samo predbačeno da je pokrivao Pinedine homoizlete u vlastitom sjemeništu, nego je na svjetlo dana stavljeno i nejasno financijsko upravljanje. Među ostalim, kardinal bi si tako navodno na privatni račun dao prenijeti od Katoličkog sveučilišta Hondurasa 600 000 dolara godišnje.

U jednom intervjuu za Fides Digital, internetsku stranicu Fidesa, katolički tjednik iz Hondurasa (ne smije ga se pomiješati s misijskom novinskom agencijom Fides iz Rima), kardinal je 29. kolovoza iznio stajalište o skandalu spolnih zlostavljanja i o Viganòovu svjedočanstvu. Fides Digital pripada medijskom koncernu Suyapa koji kontrolira Maradiaga.

Kardinal je vjerojatno predosjećao da bi uskoro morale postati upadljive paralele između slučaja McCarrick i slučaja Pineda. Stoga je preventivno krenuo u protunapad. Sebe je označio kao 'žrtvu' E. Pentina za kojeg je izjavio da je 'sicario', plaćeni ubojica'. Viganòova je izjava kardinala poimence navela i teško teretila.

- Maradiaga: 'Glavni je cilj papa Franjo'

Najvažnije mjesto iz intervjua:

'- Mediji su objavili pismo na jedanaest stranica bivšega nuncija C. M. Viganòa u kojem je protiv Vas podigao teške prigovore. Što Vi možete o tomu reći?

Otprilike tri godine žrtva sam jednog 'sicarija' koji vodi medijsku hajku. Njegovo je ime E. Pentin i radi za novine EWTN-a koje se zovu National Catholic Register. Još nisam s njim razgovarao, ali on je preuzeo 'anonimne klevete' koje je objavio jedan drugi honduraški 'sicario' u jednom lokalnom mediju, koji me napada i kleveće. Tko sam ja, nadbiskup jedne male dijeceze i male zemlje, da me se u svjetskom tisku blati i ogovara bez mogućnosti da se branim? Očito je jedini razlog za to što sam koordinator kardinalskog vijeća C9 koje radi na kurijalnoj reformi. Neprijatelji te reforme žele ukloniti to vijeće. Glavni je cilj papa Franjo.


Pismo msgr. Viganòa me iznenadilo jer to nije osoba koju dugo poznajem.

Grijeh ogovaranja i klevetanja jako je ozbiljan. Da se on može oprostiti, potrebno je da uzročnik popravi štetu. Kako to mogu uzročnici ovoga medijskog cirkusa? Čini mi se da oni nisu shvatili da je Crkva ljudska i božanska, naravna i nadnaravna, imanentna i transcendentna. To se bez vjere ne može shvatiti. Tražiti Papinu ostavku po meni je grijeh protiv Duha Svetoga koji u konačnici vodi Crkvu, kako kažemo u Vjerovanju: 'Gospodina i Životvorca'. Ne gajim jeda protiv bilo kojega moga neprijatelja, ali molim za njih da u miru preobrate i dalje vode svoj život. Najgore što se jednom čovjeku može dogoditi je da se grijehom udalji od Boga.'

Intervju je još istoga dana u potpunosti preuzeo progresivni portal Religion Digital.

- Pentin: 'Kardinal nije odgovorio ni na jedno pitanje'

E. Pentin, kojeg je kardinal nazvao 'plaćenim ubojicom', reagirao je 30. kolovoza 2018. izjavom britanskom tjedniku The Catholic Herald:

'Tužno je i žalosno da se kardinal odlučio poduzeti taj napad umjesto da se bavi ozbiljnim pitanjima Crkve u Hondurasu o kojima sam izvještavao, a na koja kardinal još nije odgovorio.'

Pentin je ponovio istodobno u kratkim crtama prigovore protiv kard. Maradiage i bivšega pomoćnog biskupa Pinede na koje je honudraški grimiznik ostao dužan za javnu izjavu. Američki vatikanist podsjetio je na 1,3 milijuna dolara koje je Pineda navodno primio od honduraške vlade za karitativne projekte, no koji su otišli na druge račune; na spomenute navodne uplate Katoličkog sveučilišta iz Hondurasa kard. Maradiagi; na neuredne financije Nadbiskupije Tegucigalpa i na već spomenuti homoproblem velikog sjemeništa u Hondurasu.

Pentin je naglasio k tomu da je ove godine već četiri puta tražio odgovor na svoja pitanja, no nije bilo odaziva. Ponudio mu je i susret da mu dâ mogućnost kako bi iznio svoje viđenje stvari. Ni na to Papin bliski suradnik nije odgovorio. Nije, dakle, tako da je kardinal 'žrtva' kakve 'hajke' bez mogućnosti obrane. 

Pape Franje tiče se ne samo slučaj McCarrick, nego i slučaj Tegucigalpa, on međutim odbija odgovoriti. Koliko dugo?"

Izvor: Katholisches.info
Slika: Joe Catholic

Nema komentara:

Objavi komentar