srijeda, siječnja 24, 2018

Nemus Mariae

Nekoliko dana nakon prvih nepotvrđenih informacija postalo je jasno da se opatija Mariawald, u kojoj je koludrom bio i glasoviti opat Franjo Pfanner, sada gasi. Samostanu koji je nakon Koncila pomalo kopnio nadu u novi život dao je opat Josip Vollberg koji je bio izabran 2006. da bi obnovio monašku zajednicu na izdisaju. Godine 2008. dobio je papinski privilegij da samostan vrati starom trapističkom opsluživanju i klasičnoj misi. Otac T. Achatz iz Ustanove sv. Filipa Nerija u svom komentaru za Kathnews.de piše da bi opat samostan i pomladio da je mogao ostati u svojoj službi do kraja. Pogledamo li statistiku na internetskoj stranici trapista, možemo usporediti dva samostana s njemačkoga govornog područja. Austrijski Engelszell ima svega četiri monaha i nema postulanata, za razliku od Mariawalda. Ipak, o zatvaranju prvoga se ne govori. Kao i u nekim drugim slučajevima, i ovdje se vidi da je povratak tradicionalnoj misi, pogotovo u bergoljovskoj revolucionarnoj klimi, u potpunosti nepoželjan. Tako je nesnošljivost prema tradiciji među nekom starijom braćom u samostanu, Redu, mjesnoj biskupiji i Kongregaciji za redovnike dokrajčila ovaj poznati samostan.

Prve naznake da se nešto loše zbiva javile su se 2016. Te je godine opat Josip nakon razgovora s vizitatorima dom Bernardom i dom Erikom, kako je napisao prijateljima opatije, "slobodnom odlukom odstupio s mjesta opata Mariawalda". Učinio je to zato "što u suradnji s dom Bernardom sada još sami možemo odlučiti o dobru i budućnosti Mariawalda. Bez te bi suradnje nastala opasnost da zbog dogledne promjene statuta sljedeće godine uslijedi zatvaranje opatije i protiv volje samostana". Prema dogovoru s vizitatorima, sve je trebalo izgledati ovako: "u svemu glavnu odgovornost ubuduće ima otac imedijat dom Bernard Peeters iz Tilburga. S ocem imedijatom će novoimenovani prior, dakle ja, imati odgovornost na samom mjestu. Novim uređenjem u Mariawaldu, uz pomoć dom Bernarda, stječemo mogućnost da se bolje brinemo za stariju subraću kad to zahtijeva situacija. Mlađa subraća imaju izričit blagoslov i dobrohotno odobrenje imedijata da sa mnom kao priorom nastave putem tradicije. I tu će ako je potrebno ili poželjno, dom Bernard stajati na usluzi savjetom i djelom" (1).

Taj je dogovor trebao osigurati nastavak postojanja ove opatije. Otac imedijat je 12. prosinca 2016. napisao da je "svrha ovih mjera učiniti Mariawald jačim i osigurati budućnost jedine kuće našega reda u Njemačkoj. Naravno, nitko od nas ne zna što će budućnost zaista donijeti. [...] Jasno je da mlađa braća trebaju živjeti u klimi u kojoj mogu živjeti svoje samostansko zvanje u vjernosti. Oni su se odlučili za to da to čine prema izvanrednom obredu Crkve i prema konstitucijama našega reda iz 1963. Crkva im je priznala tu mogućnost i stoga ih u tomu potpuno i posvema podupirem. Ako to čine u granicama naše Crkve, Red to također može i hoće poštovati" (2).

No, jasno je da su mnogi ovu opatiju doživljavali kao "strano tijelo" [katholisches.info]. I tako je ista kongregacija koja je zgazila franjevce Bezgrješne, uništila i ovaj samostan. Nije naime prihvatila kompromisni prijedlog oca imedijata da se zavjet stabilnosti mjesta prenese na opatiju Oelenberg, a da se dade prilika Mariawaldu da nastavi s tradicionalnom misom i životom. Građevine i pripadna dobra navodno će prijeći u vlasništvo Aachenske biskupije ili će se potražiti "dobro rješenje", a koludri će biti preseljeni u druge samostane (ksta.de, aachener-nachrichten.de). 

Geslo samostana glasi Luceat lux vestra (Neka svijetli vaše svjetlo, Mt 5, 16). Po svemu sudeći, na blagdan Gospe Žalosne, 15. rujna 2018. ugasit će se svjetlo jedinoga njemačkoga muškoga trapističkog samostana koji je još dugo mogao sjati pred ljudima da vide dobra djela pobožnih koludara i "slave Oca [...] koji je na nebesima" (Mt 5, 16).

Slika: altemessemg

Nema komentara:

Objavi komentar