petak, veljače 17, 2017

Nazaretski život

Godine 2015. na blogu Rorate caeli predstavljene su dvije tradicijske zajednice u nastajanju. Ropkinje nadoknaditeljice Svete Obitelji bile su jedna od njih. Sada, gotovo dvije godine nakon početka, tri su sestre primile redovničko ruho.


Nastale su u Kolumbiji uz pomoć dobro nam poznate Ustanove Dobrog Pastira koja će svoj apostolat uskoro proširiti i na Sjevernu Ameriku. Na svetoj misi u kapelici Ustanove u Bogoti, tri su sestre primile habit, bijeli veo i krunicu kao znak posvete Presvetoj Djevici Mariji i kao svjedočanstvo nježne pobožnosti koju trebaš imati prema svojoj Bezgrješnoj Majci.

Izraz ropkinje preuzet je iz španjolskog prijevoda poslanice Galaćanima 5,13 (postanite robovi jedni drugima iz ljubavi), ali povezan je i sa svetim ropstvom ljubavi jer se nadahnjuju i na montfortskoj duhovnosti i pravilu koje je sveti Ljudevit napisao svojim Kćerima mudrosti. Poslušne žele biti također poukama sv. Franju Saleškog iz Uvoda u pobožan život i Traktata o Božjoj ljubavi

Redovnice teže živjeti u duhu Nazaretske Obitelji i od Presvetoga Trojstva isprositi da se kršćanske obitelji obnove po uzoru na zemaljsko trojstvo, tj. Svetu Obitelj Isusa, Marije i Josipa. Međutim, znajući da su posveta i spasenje kršćanskih obitelji nadnaravni pothvat za koji se ne osjećaju sposobne, po primjeru sv. Terezije od Malog Isusa prinose se kao žrtve Božjoj milosrdnoj ljubavi da Presveto Srce trijumfira u obiteljima čitavoga svijeta. Iz takvih će obitelji doći bračna, redovnička i svećenička zvanja.


Dakle, vanjski cilj ove zajednice je obiteljski apostolat u svim njegovim dimenzijama. Sestre svakodnevno slušaju klasičnu misu, obavljaju usmenu i mislenu molitvu, postove, predviđena je tjedna ispovijed, duhovne vježbe sv. Ignacija itd.

Na prvom im je mjestu prikazivanje vlastita života u molitvi i pokori za socijalno kraljevstvo Presvetog Srca Isusova u obiteljima, a zatim posvećivanje različitim crkvenim zadaćama kao suradnica u apostolatu svećenika, rad na formaciji katoličkih žena, katehiziranje, promicanje poznavanja života svetaca i svetih obitelji.

Prema: ibpamericalatina.org
Slike: Facebook/Reparadoras

Nema komentara:

Objavi komentar