utorak, rujna 06, 2016

Benedictus Legiſlator — Bernardus Illuſtrator

Prošlog mjeseca, na svetkovinu Uznesenja BDM na nebo, glavne zaštitnice Svetoga cistercitskog reda, vječne je zavjete položio brat Bernard iz samostana višebrodskih tradicijskih cistercita. Tako je svoj plašt zamijenio bijelom kukulom koju je prema predaji BDM predala prvim cistercitima. Nekoliko kratkih videa nalazi se na YouTubeu (1, 2).


Na pozivnici brata Bernarda (u dokumentu dnu njihove stranice) nalazi se slika koja Red prikazuje kao Parvus fons. Od tog malenog izvora koji nastaje iz Kristovih Rana (a Vulnere) i Marijinih prsiju (ab Ubere) nastala je silna rijeka svetaca i redova koji su označeni brojkama i opisani u dnu slike. Među njima se ne mogu previdjeti viteški redovi, dok rame uz rame kleče Benedikt i Bernard i to prikazani kao blizanci.


To nije jedini slučaj gdje se ova dva svetca prikazuju jednake fizionomije, što bi trebalo dati do znanja da je Bernard na najsavršeniji način provodio pravilo praoca zapadnog redovništva. Isto je i na jednoj starijoj slici iz Španjolske (XVI. st.) majstora iz Borbota iz crkve Sv. Feliksa u Játivi,


kao i na sljedećoj velikoj slici iz XVIII. st. Djevica od Cistercija (154 x 100 cm) koja se pripisuje A. Pérezu, a nalazi se u kapelici Bratstva od Pete Gospine Boli u seviljskoj župnoj crkvi Sv. Marije Magdalene.


Ranije je bila u crkvi Sv. Benedikta vitezova iz Calatrave. Zato na njoj Benedikt i Bernard nose križeve viteških redova koji imaju istaknuto mjesto i na slici s pozivnice brata Bernarda; crveni križ vitezova iz Calatrave i zeleni vitezova iz Alcantare. Osim templara, kojima je pravila napisao sv. Bernard, i mnogi su se drugi vojni redovi oslanjali na cistercitske običaje. Iz te skupine vojnih redova cistercitskog nadahnuća većina je nestala ili je kasnije obnovljena u obliku dinastičkih redova, a preživjele su jedino koludrice Reda Calatrave čijem će svetom utemeljitelju biti posvećen poseban post.

Slike: Literátské bratrstvo (screenshot), klastervyssibrod.cz, pinturaantigua, hermandadquintaangustiasevilla,

Nema komentara:

Objavi komentar