srijeda, siječnja 06, 2016

Venimus cum muneribus

Na dan kad se sjećamo poklona triju mudraca Kralju kraljeva, jedna zanimljivost. 

Još se sjećamo kad je papa Benedikt XVI., prilikom apostolskog pohoda Češkoj, pozornost svjetske javnosti svratio na svetište Gospe od Pobjede u kojem se na poseban način štuje otajstvo Spasiteljeva djetinjstva u liku Praškog Malog Isusa. Toga 26. rujna 2009. Jezulatku je darovao zlatnu krunu koju sada tamo izmjenjuju s prethodnom.

Jedan od brojnih izraza zahvalnosti i pobožnosti Malom Isusu bilo je i darivanje odjeće za milosni lik. Sačuvano je oko stotinu različitih halja i sve su zaštićene kao kulturno dobro češke države. Najstarija potječe iz sredine XVII. st. i dar je Ferdinanda III., dok se najvrjednijom smatra jedna urešena dijamantima, biserima i granatima iz zbirke od dvadesetak haljetaka koje je vlastoručno izvezla Marija Terezija.

Ta tradicija darivanja odjeće za lik Praškog Djetešca još nije nestala. Prilikom prošlogodišnjeg obilježavanja 825. obljetnice Njemačkog reda (Reda braće njemačke kuće Blažene Djevice Marije u Jeruzalemu), svjetovni članovi iz Češke zaodjenuli su milosni lik plaštem svoga reda. Plašt je trebao naznačiti da je Teutonski red osim pomaganja siromašnima i bolesnima imao također zadaću braniti sveta mjesta Isusova zemaljskog djelovanja (1).  

Red je osnovan kao viteški, a kanoničkim je postao nakon raspada Dvojne Monarhije. Danas ima oko tisuću članova od čega stotinjak svećenika, nešto više sestara, a ostalo su svjetovnjaci. Djeluju u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Češkoj, Sloveniji i Slovačkoj. Među svijetlim i svetim likovima Teutonskog reda ističu se veliki meštar nadvojvoda Maksimilijan Josip, koji je ponovo oživio žensku granu Reda u XIX. st., sluga Božji Petar Rigler i brojni mučenici iz XX. st.

Nema komentara:

Objavi komentar