nedjelja, studenoga 29, 2015

Tradicionalni oblici

Universi, qui te exspectant, non confundentur, Domine.


Gospodine, neće se smesti nitko od onih koji tebe čekaju.
(Gradual, I. nedjelja došašća)

Nekoliko zanimljivosti povezanih s privatnim molitvenim praksama dvojice zadnjih papa.

"Papa Franjo odgovarao je na stadionu Kasarani u Nairobiju na pitanja mladeži. U određenom je trenutku katolički poglavar rekao mladima da im želi nešto 'povjeriti'.

- 'Uvijek nosim sa sobom dvije stvari: krunicu i križni put'

Papa im je pokazao da nosi sa sobom 'u džepu uvijek dvije stvari': 'jednu krunicu' za molitvu, 'i jednu stvar koja se može činiti neobičnom'- tada im je pokazao mali predmet u obliku kutijice. Zapravo se radilo o knjižici koja sadrži Kristovu patnju u obliku križnog puta od četrnaest postaja. 'To je jedna 'Via crucis'. Pokazuje kako je Isus patio, bio osuđen na smrt. [...] Zahvaljujući tim dvjema stvarima ne gubim nadu.'

'Time je papa Franjo dao do znanja da razmatra Kristovu patnju na način tradicionalnoga križnog puta', a ne u obliku koji je 1991. bio uveo Ivan Pavao II.- piše 'Secretum meum mihi'. Također niti na način kako se to odvija u nekim župama i zajednicama koje su uvele XV. postaju.

- 'Molim cijeli ružarij s njegove tri krunice'

Upravo je prošloga rujna katolički publicist V. Messori izvijestio o jednom popodnevu koje je mogao provesti s Benediktom XVI. u njegovu samoizabranom utočištu u Vatikanu. Messori citira Papu koji je odstupio krajem veljače 2013. riječima:

'Nastojim ispuniti svoju dužnost prema Crkvi i svijetu molitvom koja ispunjava cijeli moj dan.' 'Je li to mislena ili usmena molitva, Vaša Svetosti?'- pitao je Messori. Papa u miru je odgovorio: 'Prvenstveno usmena: cijeli ružarij s njegove tri krunice, zatim psalmi, molitve koje su napisali svetci, biblijski odlomci i zazivi iz brevijara'. Preostalo vrijeme ispunjava kontemplacija potaknuta usmenom molitvom i lektira duhovnih knjiga'. Toliko Messorijev izvještaj.

Dakle, ni Benedikt XVI. ne slijedi promjenu kojom je papa Ivan Pavao II. Apostolskim pismom Ružarij Djevice Marije, uveo četvrtu skupinu otajstava. Uz tradicionalna radosna, žalosna i slavna, smatrao je 'smislenim' da se  'razmatraju neki posebno značajni trenutci javnoga života Isusova (svjetlosna otajstva)'. Doslovno o uvođenju novine u tom pismu stoji: 'držim umjesnim poduzeti prikladnu nadopunu. [...] Ne želeći narušiti ijedan bitan aspekt tradicionalne strukture te molitve'. 

Njegov nasljednik Benedikt XVI. očito se čvrsto drži te 'tradicionalne strukture'.

Što se tiče oblika pučke pobožnosti, čini se da pape- barem u ova dva konkretna slučaja- u svojoj osobnoj molitvi i osjećaju, prednost daju tradicionalnim oblicima."

Izvor: Katholisches.info
Slika: splendor

4 komentara:

  1. Dobro uoceno!

    Usput, Benedikt ocito preferira germanskiji (?) obicaj crvenih svijeca:
    1, 2, 3, 4.

    Od sadasnjeg pape jedna ekumenska fotka.

    OdgovoriIzbriši
  2. Sva trojica navedenih papa su primili Svete Sakramente prije 2. V. K. , a postali pape poslije . Svaki je uveo nešto novo . Roditelji su im usadili i ostavili onu ispravnu i pravu ljubav prema Gospodinu i Majci Božjoj koju su i sami primili neprekinutom predajom od svojih otaca . I tako sve do izvornog nauka . A što je izvorni nauk nego sam Krist . Njegov nauk nije samo početak nego i kraj , alfa i omega . A neki novotari ne prihvačaju početak , zatamnjuju sredinu i žele promijeniti kraj . A što je ovozemaljski kraj bliže proradi usađena savjest i sjećanje , ispravna savjest na ispravnost tradicije i sjećanje na ono što su im ostavili roditelji . Da , zaboravih , tu je i strah za učinjeno i propušteno . Robelar

    OdgovoriIzbriši
  3. S obzirom što je Ivan Pavao II. radio za vrijeme svoga pontifikata i kakvi su plodovi ostali iza njega, svaki katolik bi barem trebao biti sumnjičav na ono što je on proglasio, od teologije tijela do otajstva svjetla u krunici.

    A očito je i Benedikt XVI. promislio i odlučio da ne moli ta otajstva krunice. A mislim da većina tzv. tradicionalnih katolika ne moli ta otajstva.

    OdgovoriIzbriši
  4. Svetu krunicu je Majka Božja osobno dala sv . Dominiku i bl. Alanu te ih poučila kako se moli . 150 Zdravo Marija koliko sadrži ružarij , je zamjena za 150 Psalama koji su se prije svakodnevno molili . Kao i kod večine ukazanja Gospa se brine za one malene . pa je tako i dala krunicu za one koji neznaju čitati i ne mogu izmoliti sve Psalme tokom dana . Otuda vjerojatno i običaj puka da ju moli tijekom mise .Zanimljivo da se sve dešava u Francuskoj , kasnije i ukazanje u Lurdu Nadopunu otajstava , kao ni psalama, Marija Vazdadjevica nije zahtjevala . Robelar

    OdgovoriIzbriši