subota, kolovoza 22, 2015

Pročelje

Na području Librevillea gdje je kao vjerovjesnik djelovao msgr. Lefebvre, još uvijek je čvrsto prisutna klasična rimska misa. Osim Piova bratstva, tradicionalni apostolat provodi i Ustanova Krista Kralja i Velikog Svećenika za koju Gabon ima posebno značenje, jer ju je upravo tu bivši učenik msgr. Lefebvrea i tadašnji nadbiskup Mouile msgr. C.-S. Obamba, 1. rujna 1990. kanonski uspostavio kao družbu apostolskog života i potvrdio joj prve konstitucije.


Ustanova u glavnom gradu Librevilleu gradi lijepu crkvu Gospe Lurdske koja je 15. kolovoza 2015., na svetkovinu Uznesenja Marijina, bila mjesto na kojem se odvio lijep događaj. Bilo je to svečano otvorenje pročelja crkve koje je cijelo obloženo plavo-bijelim oslikanim keramičkim pločicama (azulejos) s odgovarajućima sakralnim motivima. Središnje mjesto zauzima prizor poklona Triju kraljeva.


Pročelje je otvorio kritizirani predsjednik zemlje, a nazočili su i zaštitnik Suverenoga malteškog reda R. kard. Burke, msgr. B. Mve Engone kao nadbiskup Librevillea, otpravnik poslova nuncijature msgr. D. Kuruppassery, Papin ceremonijar msgr. M. Agostini, generalni prior Ustanove Krista Kralja i mnogi drugi.


Uoči 25. obljetnice postojanja, Ustanova Krista Kralja i Vrhovnog Svećenika ima više od 70 svećenika i preko 80 sjemeništaraca.

Prema/slike: Messainlatino.it, Katholisches.info

3 komentara:

  1. Da, po broju tradicionalnih svećenika najjače je Bratstvo sv. Pija X., zatim slijedi Bratstvo sv. Petra, pa Ustanova Krista Kralja, pa Institut Dobrog Pastira.

    A sve zahvaljujući msgr. Lefebvreu.
    Deo gratias!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Mons. Wach koji uopće nije monsinjor...pa uzeo ovu štrumfovsku odoru. Lefebvre je bio skroman i ponizan - ovi rojalisti manje.

      KK

      Izbriši
  2. Da , iza msgr. Lefebvrea se vide plodovi koje je zasijao . Plodovi nekih poslije d.v.k. mi liče na faraonov san o mršavim kravama . Post 41,18 -24 I gle ! iz Nila iziđe sedam debelih i lijepih krava . Pasle su po šašu . Poslije njih izađe drugih sedam krava . Bile su mršave , vrlo ružne i koštunjave, Još nikad ne vidjeh onako ružnih krava u svoj zemlji egipatskoj ! I sedam mršavih i ružnih krava proždru prvih sedam debelih krava . Pa iako su ih progutale , nije se vidjelo da im je što u trbuhu: bile su ružne kao i prije ... Robelar

    OdgovoriIzbriši