četvrtak, prosinca 25, 2014

Od stabla do oltara

Svima želim sretan i blagoslovljen Božić uz fotografiju ovog lijepog oltara i crkve koji su izrasli iz jednog stabla koje se s najviše prava može nazvati božićnim. U knjižici Božićne meditacije (KS, Zagreb, 2005.) spominje ga J. kard. Ratzinger.

Priča počinje 1691. kad je iz Melka u Steyr došao zvonar i zborovođa Ferdinand Sertl koji je bolovao od padavice. Na jednu je smreku objesio sliku Svete Obitelji i tu molio za svoje ozdravljenje. Kad je čuo da je hroma celestinka Marija Elizabeta Parangin prohodala nakon što se molila pred jednim voštanim likom Malog Isusa, kupio je kod koludrica za 30 krajcara takvu figuricu koju je također stavio na onu smreku, odnosno u udubinu. Predaja kaže da je i on ozdravio, a kako se vijest daleko pročula, okupljalo se sve više svijeta oko lika Malog Isusa koji u lijevoj ruci drži križ, a u desnoj trnovu krunu.

Prvu je drvenu kapelu sagradio jedan seljak u zahvalu za ozdravljenje svoga djeteta. Budući da su hodočasnici i dalje pristizali u velikom broju, opat Anzelm Prvi Angerer podupro je izgradnju hodočasničke crkve posvećene Djetetu Isusu prema planu G. B. Carlonea, kojem je za uzor poslužila rimska crkva Santa Maria Rotonda. Radovi su počeli 1702., no mirovali su potom pet godina dok biskup Passaua nije dao odobrenje za gradnju. J. Prandtauer preuzeo je vodstvo od Carlonea i djelo doveo do sretnog svršetka 1725. Velikim dijelom izgrađenu crkvu blagoslovio je garstenski opat, 16. travnja 1708. Prandtauer je i zamislio oltar koji je 1720. napravio L. Sattler. Jezgra oltara je božićno stablo, odnosno Sertlova smreka, oko koje se ovijaju oblaci i anđeli te predstavlja izvanredan primjer austrijskog baroka. Velika pozlaćena kugla koja je zapravo tabernakul, napravljena je 1760., iznad nje je milosni kip Djeteta Isusa, povrh njega prikaz Duha Svetoga i sasvim na vrhu Boga Oca. Fotografije veće razlučivosti pogledajte na Wikimediji.


I jedna zanimljivost na kraju. Dok na televiziji u ovo doba možemo čuti (pre)često o pismima Djedu Mrazu, u Steyru je Austrijska pošta 1950. otvorila posebnu ispostavu- Poštanski ured Malog Isusa koji je postao poznat i izvan te zemlje. Prima mnoštvo pisama koja djeca šalju Malom Isusu, ali šalje i odgovore. U svijetu filatelije poznat je po svojim žigovima.

Slike (screenshot): Župa Steyr

Broj komentara: 5:

  1. Vrlo lijep oltar, slika se nije sacuvala?
    Jel rade i prodaju jos kakve casne vostane figurice Isuseka?

    Zanimljiva informacija o postanskom uredu, nisam znao.

    Sretan Bozic autoru i svim citateljima!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ad1) (s)lik(a) je taj kipić
      ad2) prodaju Marseillke. Osim sadnica, marmelade, likera, bilja, kunića, bude u svim veličinama voštanih kipića Malog Isusa. :)

      Izbriši
    2. ad 1) Mislio sam na ovo "Na jednu je smreku objesio sliku Svete Obitelji".
      ad 2) Hvala! Steta sto nema za naruciti preko interneta.

      Izbriši
  2. Dao nam Bog milost povratka starih oltara i sv. Mise svih vjekova u sve crkve svijeta!

    Blagoslovljen Božić Splendoru i njegovim čitateljima!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sretan Božić Splendoru i čitateljima. I još puno vrijednih tekstova u Novoj godini!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši