četvrtak, svibnja 08, 2014

Problem izobrazbe

Papa je prošle godine latinskoameričkim redovnicima pojasnio da se ne moraju puno osvrtati ako im dođe kakva opomena od Kongregacije za nauk vjere. Istu je poruku sjevernoameričkim buntovnim redovnicama 5. svibnja 2014. prenio kardinal Kasper koji se pohvalio kako i sam spada među sumnjive za krivovjerje i iznio anegdotu koju mu je prenio Sveti Otac. 

"U ponedjeljak je Kasper rekao publici da je nakon što ga je Franjo poimence pohvalio samo četiri dana nakon izbora, Papi 'prišao jedan stari kardinal i rekao mu: 'Sveti Oče, ne možete to činiti! U toj su knjizi hereze!'' Kasper kaže da se Franjo smiješio kad mu je prepričavao zgodu i dodao: 'To uđe na jedno i izađe na drugo uho!'" (RORATE CÆLIreligionnews.com)

Eto, mnogo se toga može kritizirati, ali nipošto ne i superdogmu, kako proizlazi iz riječi tajnika Kongregacije za redovnike od prije nekoliko dana. Očito je hermeneutika kontinuiteta potpuno ustupila mjesto svojoj suparnici kad spomenuti tajnik kritizira čak i pretkoncilsku formaciju kod nekih današnjih redova. Blog Der Katholik und die Welt se pita: "Ako je ono što se vjerovalo prije Koncila i ono što treba vjerovati nakon Koncila jedno te isto, što bi se onda moglo imati protiv 'pretkoncilske' formacije podmlatka?" 

"Pati li Kongregacija za redovnike od negativne slike Tradicije? To pitanje visi u zraku od prošloga vikenda. Franjevac i nadbiskup J. Rodríguez Carballo, koji je već godinu dana tajnik Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života, sudjelovao je na jednoj redovničkoj konferenciji u Kataloniji. U svom je govoru prošle subote, ne imenujući o kojem se redu radi, iznio prvu službenu naznaku razloga zašto njegova kongregacija kažnjava franjevce Bezgrješne. Razlog seže daleko dalje od toga mladog reda i načelne je naravi.

U svom je govoru kurijalni nadbiskup naglasio da vjernost II. vatikanskom koncilu predstavlja središnju točku za redovnički život. Doslovno je drugi čovjek Kongregacije za redovnike izjavio: 'Za redovnike je Koncil točka o kojoj se ne pregovara'. Tko u 'reformama' II. vaticanuma vidi sve loše u redovničkom životu, 'niječe prisutnost Duha Svetoga u Crkvi'.

katalonski opati, superiori i provincijali u listopadu prošle godine

- Kongregacija je 'vrlo zabrinuta': 'Ne samo pretkoncilska, nego i protukoncilska izobrazba'

Nadbiskup je naglasio da su u Kongregaciji za redovnike 'posebno zabrinuti' za tu temu: 'Vidimo prava odstupanja'. Prvenstveno što 'nemalo ustanova' svom redovničkom podmlatku 'daje ne samo pretkoncilsku, nego čak protukoncilsku formaciju', kaže Rodríguez Carballo. 'To nije dopustivo, to znači staviti se izvan povijesti. To je nešto što nas u Kongregaciji vrlo zabrinjava'. 'Briga' koju bjelodano dijeli i prefekt Kongregacije za redovnike, J. Braz de Aviz. I papa Franjo? Nešto govori tomu u prilog.

[...]"

Izvor: katholisches.infoinfovaticana.com
Slika: Germinans Germinabit

Broj komentara: 6:

  1. Peti kongres složno glasa
    druga Tita i Đilasa,
    Rankovića i Kardelja,
    To je komunista želja.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. s naglascima na krivim slogovima.. Đilása i Kardélja da se dobije lijepa rima.
      Nijednog habita. Fali još samo pokoji Messijev dres (ili, s obzirom na dob prisutnih prije Cruijffov, ako ne i Kocsisev)

      Izbriši
  2. Drugovi, partiju treba graditi na tekovinama V. kongresa KPJ. Tko namjerno ili zbog nebudnosti izda V. kongres, prljavi je reakcionar i revizionist.

    OdgovoriIzbriši
  3. Slika revolucije s prigodnim refrenom:
    Ooo Paveel, sjećaš li se Španijeee!!!

    Xavier

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ne al ekipa stvarno zgleda ko udarni ešalon SUBNOR-a.

      Izbriši
  4. Da, koncilskog SUBNOR-a! Iz jednog totalitarizma u drugi. Princip je isti, sve ostalo su nijanse.

    Xavier

    OdgovoriIzbriši