utorak, svibnja 20, 2014

Novi pokušaj

Prošle je jeseni čak dvjestotinjak franjevaca Bezgrješne zatražilo osnutak nove redovničke ustanove pod okriljem Ecclesije Dei. Do danas nisu dobili odgovora. Na nedavno pisanje bloga Rorate Caeli o zadnjem pokušaju stvaranja nove ustanove, odgovorilo je oktroirano vodstvo ovih redovnika umanjujući i rugajući se, prema njima malom, broju zainteresiranih za taj pothvat, zaobilazeći činjenicu da su zapravo sami manjina koja je dospjela na čelo te ustanove nimalo pohvalnim načinom.

"Generalna kurija franjevaca Bezgrješne pod povjereništvom u podrugljivom je tonu zauzela stajalište o jednom novijem članku bloga Rorate Caeli. Poznati tradicijski blog na engleskom izvijestio je 14. svibnja, da je 'značajan' dio ovog reda, između 100 i 150 fratara, apelirao na Rimsku kuriju da ih se otpusti iz reda papinskog prava kako bi postali zajednica dijecezanskog prava.

Franjevci Bezgrješne su od 1998. ustanova papinskog prava, a 11. srpnja 2013. stavljeni su s Papinim odobrenjem pod povjereničku upravu. Do danas nisu navedeni nikakvi službeni razlozi za tako drastičan zahvat. U stvarnosti, razlozi se daju rekonstruirati. Vodstvu Kongregacije za redovnike smetala je promjena u liturgiji unutar ove redovničke zajednice s novog na stari obred, udjelovanje zajednice u kritičkom preispitivanju Koncila i njegovih dokumenata kao i poslijekoncilskog vremena, te činjenica koja nipošto nije zanemariva; da je zajednica zbog svoje ozbiljnosti i strogosti bila jedna od cvatućih redovničkih zajednica Katoličke crkve.

Još od stroge intervencije Kongregacije za redovnike koja je smijenila redovničko vodstvo i utemeljitelju o. S. M. Manelliju nametnula kućni pritvor, fratri traže način da spase karizmu svog reda i da nastave njegovati drevni obred.

- Ignoriran prijedlog za prelazak franjevaca Bezgrješne u 'Ecclesiju Dei'

Značajan dio subraće već je u rujnu iznio prijedlog da se redovnička zajednica prizna kao tradicijski red i bude pod jurisdikcijom Papinskog povjerenstva 'Ecclesia Dei'. Dosad je taj prijedlog Kongregacija za redovnike ignorirala. S tim u svezi treba promatrati ovaj novi pokušaj odricanja od već stečenog papinskog prava. Pod dobrohotnim bi dijecezanskim biskupom, prema želji potpisnika peticije, trebao nastati novi red dijecezanskog prava.

Komesarska je Generalna kurija franjevaca Bezgrješne, točnije generalni tajnik o. Bruno kojeg je postavio papinski povjerenik, u međuvremenu odgovorila na spomenuti članak bloga 'Rorate Caeli' riječima: ''Rorate Caeli' ponovo laže o nama'. Za braću koja žele zadržati drevni obred, generalni tajnik ima samo podcjenjivačke riječi kojima nedostaje milosrđa.

- Novi red dijecezanskog prava?

U svakom slučaju, Generalna kurija je potvrdila njihov zahtjev za 'razrješenjem od redovničkih zavjeta', no umanjila je njegov domet, pa bi 'samo 15 svećenika i isto toliko sjemeništaraca s privremenim zavjetima' podnijelo taj zahtjev. Ukratko, tek 10% redovnika, a ne 30-40%. Unutarnji jad subraće nakon jednogodišnje povjereničke uprave, zabrane drevnog obreda, nametanja brojnih ograničenja, ukidanja više samostana, suspendiranja i uklanjanja međunarodnog sjemeništa, postavljeni je tajnik potpuno zanemario.

- 'Nemaju ni biskupa koji bi ih htio'

Generalna kurija u podrugljivom tonu piše da svećenici koji žele napustiti ovaj red, 'u dva mjeseca nisu našli ni jednog biskupa' koji bi ih bio spreman primiti. Otac A. Bruno, siva eminencija unutar redovničke zajednice koji stoji iza puča od 2013. godine protiv bivšeg redovničkog vodstva, odmah pruža svoje tumačenje stvari koje odgovara onoj liniji koju zastupa od prošlog ljeta: pri zahtjevu za razrješenjem od redovničkih zavjeta i želji za osnutkom novog reda, radi se 'samo o destruktivnoj i sabotirajućoj strategiji nekadašnjih poglavara koji iz ideologijskih razloga i osobnih interesa ne žele konac krize'. Generalni tajnik, međutim, ni u ovom slučaju nije naveo nikakve razloge za povjereničku upravu, a ni o kakvoj se 'krizi' radi i tko je tu 'krizu' prouzročio."

Izvor: katholisches.info

Broj komentara: 30:

  1. Vrijeme je da se priključe FSSPX-u. Ovo s poslušnošću je već malo zamorno, iskreno.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Uistinu, šizma je uvijek lakše rješenje. Ipak, na žalost, svećenik koji ima za uzor Isusa (koji nije birao lakša rješenja) teško da može mirne savjesti birati lakši put.

      Izbriši
    2. Mladiću, možda se trebaju priključiti vašemu profesoru Kovaču, onda svakako ne bi bili u šizmi. Zapravo, nema potrebe. S Volpijem, fra Brunom i moderniziranom upravom, franjevce Bezgrješne očekuje neviđena renesansa i proljeće u idućem razdoblju.

      Gonzo

      Izbriši
    3. @Caritas
      Svećenik koji ima za uzor Isusa, ne pljuje po Njemu okrečući mu leđa dok prinosi Žrtvu i ne bičuje ga dok gleda kako ga nedostojno primaju ljudi koji se pričešćuju na ruke.
      Svećenik koji ima za uzor Isusa ne služi protestantizirani obred Mise, nego služi čisti Katolički obred, Misu svih vijekova, koja je zasigurno Bogu ugodnija od novus orda. ;)

      Izbriši
    4. Crkva kaže da je slijepa poslušnost jedna od najvećih odlika pravog svećenika... Ili to ipak kaže Al-Kaida? ...  Nisam ni sam više siguran, ali  svejedno znam da sam negdje pročitao da je to najveća odlika i vrlina. E sad je li to bilo kod svećenika ili možda terorista, stvarno ne znam... Iako mi nešto zvoni da je nastavak rečenice išao da se traže osobe slijepe poslušnosti za upravljanje nekim avionima....  :-) 


      Ferdinand Zvonimir 

      Izbriši
    5. Ne, to kaže i Lex Zelić i to je to.
      Sada su se dočepali Tradicije. Jadna Tradicija!

      Kikii

      Izbriši
    6. @Tradicionalna Latinska Misa - svećenik koji ima za uzor Isusa prijanjati će uz tradiciju ali unutar Crkve, jer će znati da sav Zakon i proroci gube svaku važnost i vrijednost van zajedništva sa tijelom Kristovim.

      Izbriši
    7. Caritas, dajte malo navještajte to na teologijama. Svi znamo kakva je situacija: ako smo mi šizmatici, Vi ste okruženi mnogim hereticima, a to je još gore, n'est pas?

      Kikii

      Izbriši
    8. Uistinu jesam, i uistinu to jest gore. Jesam li tu tvrdnju ikada negirao? Vjerujem da sam se i na svom blogu jednako (pa i više) puta osvrnuo upravo u tom smjeru. No, zar da radi jednog zla negiram drugo? Jednom svakako valja dati više pozornosti, no ne treba drugo isključiti.

      A nemojte misliti niti da sam zaljepljenih usta van bloga. Navještam gdje mogu i kako mogu, koliko mi je dano, kao što je (vjerujem) dužnost svih nas.

      Izbriši
    9. Caritas, dosadni ste do boli. Ponavljate se. S Vašom energijom biste se mogli obrušiti na jednoga komesara Volpija, primjerice.
      Zašto ne?

      Kikii

      Izbriši
    10. Niste ni vi ništa manje energični, vidim koliko obilazite sve blogove i mantrate istu pro-SSPX mantru ;)

      Izbriši
    11. "Mantra" je riječ koju u govoru koriste liberalni katolici. Ne vjerujem da ste jedan od njih.
      Splendor je u svom postu napisao: 'Nemaju ni biskupa koji bi ih htio'. Prethodna činjenica koju je naveo: "Ignoriran prijedlog za prelazak franjevaca Bezgrješne u Ecclesiju Dei"! Ecclesia Dei ne smije primiti franjevce Bezgrješne pod svoje okrilje jer je uvijek u pat-poziciji. Oni apsolutno ovise od milosti modernističkih biskupa. Papa Franjo ih je uništio, zato što mrzi pravovjerje, tradiciju, a napose Tradicionalnu latinsku misu. Ecclesia Dei i tradicija 'unutar Crkve' koju nabijate lefebrovcima u lice, samo je običan folklor - bez slobode koju je Duh Sveti zajamčio sv.tradiciji. Okrnjena tradicija ED-a u okovima unutarcrkvenih neprijatelja!
      Sve su to činjenice. U tekstu, kao i u situaciji na terenu vidljivo je kako postoji unutarcrkveni raskol. FSSPX nije oduševljen ponudama za tzv."povratkom", odnosno rješenjem kanonskog statusa, koji je uzgred budi rečeno odavno riješen. Inače, ponovile bi se stare pravilnosti s nekim novim "Volpijem".
      Tko je heretik i raskolnik, zdrava logika sama govori. Crkva je puna heretika i raskolnika, mladiću: to svakako nije Bratstvo sv. Pija X.!
      Vi studirate novu teologiju, da bi vas pripremili na isto tako novu pokoncilsku ekleziologiju, te kao svećenika poslali da obavljate njihov prljavi modernistički posao na terenu. Nažalost, niste svjesni činjenice da ste doktrinirani zabludama na famoznom kbf-u. Bit će potrebne godine da se dekontaminirate. Hoćete li imati snage i hrabrosti za to?!? Vjerujem da ste dobar mladić i katolik, no koliko se mladića kasnije u svojoj svećeničkoj službi iskvarilo, te doveli do iskrivljavanja vjere kod povjerenih im vjernika. Statistike zadnjih desetljeća iznose stravične brojke o stanju Crkve. FSSPX ne snosi nikakvu krivicu za pokoncilsku havariju i nema svojih biskupa u Vatikanskim ložama, odnosno administraciji. Sva je krivica na modernistima! Bog Vas Blagoslovio CeV!

      Gonzo

      Izbriši
    12. Na žalost, moram priznati da me više od svega zabrinjava deterministički stav vjernika koji zaključuju "to je tako i iz toga ne može proizaći ništa dobroga, ili čak i boljega". Tako su držali i Isusovi učenici podno križa kada su se razbježali pa ih je On iznenadio uskrsnućem. Tako je, vjerujem, djelovalo i onima koji su živjeli sa sv. Ivanom Orleanskom dok je gorjela, ili onima koji su okruživali sv. padra Pija dok mu je Crkva uskratila službu dijeljenja sakramenata.

      Ipak, Isus je sam rekao kako stvari stoje - tko želi ići za Njim mora nositi križ, mora se nadati i vjerovati usprkos svim "činjenicama" koje stoje protiv nas. Lako je vjerovati kada razumski vidimo da će se stvari okrenuti na bolje - no vjerujte kada ste uvjereni da neće! To je istinski izazov...

      Kažete da je papa Franjo njih uništio - ja vjerujem kako im je dao križ koji ih može učiniti velikim svjedokom vjere u našem svijetu, dovesti ih do same svetosti.

      Da napravim malu digresiju - u jednoj privatnoj objavi (ne mogu se trenutno sjetiti imena na žalost) Isus je bio pitan - zašto je dozvolio da Poljska toliko propati tokom II. svj. rata. Odgovor je bio - jer je to mogla podnijeti. Vjerujem da slično vrijedi i za Franjevce, njihova ljubav prema Crkvi čini ih snažnima da podnesu Kalvariju na kojoj su danas, i da ta Kalvarija bude otkupljujuća ne samo za njih, već i za brojne druge, jednom kada završi.

      Reći da papa Franjo mrzi tradiciju, a još više da mrzi tradiciju, teška je i opasna kleveta. Razmislite malo o težini i veličini te optužbe. Razmislite što znači mržnja - jeste li ikad vidjeli mržnju, njeno lice i kako ona izgleda? Ja vjerujem da sam vidio obrise tog "lica" tokom domovinskog rata, ali istinska mržnja još je teže stanje i od toga. A tko mrzi, istinski mrzi pravovjerje ne može pozivati na ljubav.

      Kažete da je Crkva puna heretika i raskolnika, i da to sigurno nije SSPX. Važno je razlikovati ta 2 pojma - Crkva uistinu jest puna heretika, i SSPX nije heretično bratstvo. Ipak, SSPX jest na dobrom putu da bude raskolnička zajednica, budući da se nakon svih ovih godina još uvijek nisu vratili u krilo Crkve. Negirati to značilo bi odbiti očitu istinu, lagati sebe sama. Crkva je jedna, Isus nije rekao Petru "... ustanoviti ću Crkve svoje", govorio je u jednini, o Crkvi. A SSPX odbija posluh, odbija podložnost, i živi po svojim pravilima, podložan samo i jedino svojim dekretima.

      Što se postkoncilske Crkve tiče - vjerujte mi, gledam ju iznutra, slušam što se naučava, udišem taj zrak i prepoznajem otrov koji većina (na žalost) teško prepoznaje. Ipak, unatoč tome ostajem vjeran i podložan svom biskupu i papi. I ktome, vjerujem da sam i dalje ostao vjeran vjekovnom magisteriju Crkve. Ako mogu ja, ako mogu moja braća, vjerujem da mogu i drugi. I ako uspijevamo živjeti tu vjernost hijerarhiji i magisteriju bez SSPX-a, onda možda i nisu toliko ekskluzivni kako se drže.

      Izbriši
    13. Nijemci ovo nazivaju:"naivni, loše obrazovani optimisti". Opasni tipovi, vrlo opasni: ubijaju moral i služe onina koji imaju jasne planove, logistiku i demonsku inspiraciju za uništenje svete Crkve. Pretpostavljam da je to u gornjem slučaju dobrim dijelom nesvjesno, ali time još opasnije.

      Kikii

      Izbriši
    14. "Ja vjerujem da sam vidio obrise tog "lica" tokom domovinskog rata,"

      Kakve sad veze imaju Srbi sa ovom raspravom?

      Izbriši
    15. Tko kaže da sam govorio o Srbima? Zar se unutrašnji stav ne može dogoditi na obje fronte? A kakve veze to ima trebalo bi biti jasno samo po sebi - jer mržnja, istinska mržnja, traži zatiranje, apsolutno uništenje, ona ne može podnijeti blizinu ili samu misao o egzistenciji onoga što mrzi. Onaj tko mrzi tradiciju bježati će od nje, gaziti ju na *svakom* mogućem koraku, onaj tko mrzi pravovjerje neće si dopustiti da kaže slovca onoga što je pravovjerno, a bez da to začini makar kakvim bogohulnim gestama. Mržnja je teško stanje, i optužiti papu da mrzi pravovjerje veoma je teška optužba.

      Kikii - možeš li uistinu stati iza tih riječi, misliš li da sam loše obrazovan? Vjerujem da si čitao moj blog - komentirao si na njemu, pa mi sam reci, djelujem li ti kao netko tko nije pročitao 2-3 teološke knjige, tko nema pojma o dogmatici, ekleziologiji itd.?

      Dozvoli mi da ti kažem kako se Crkva uništava, vidio sam to već na mnogo fronti. Uništava se jednostavnom, već tisućama godinama starom taktikom - "podijeli pa vladaj". Prvi su na meti bili oni osjetljivi na materijalno, takve je zaveo Luther. Potom liberali koje su zaveli protestanti. Potom razni "duhovnjaci" zavedeni od strane raznih "karizmatičkih" pokreta (pritom ne govorim o kvalitetnim i "zdravim" karizmaticima već o (nažalost) brojnima koji su također krenuli u protestanske vode).

      Tradicionalisti su bili najtvrđi orah jer su se držali uz Crkvu - svi ovi prije imali su neki mamac kojim bi ih se navelo na relativiziranje. Ipak, u proteklih 50 godina (a posebice tokom zadnjih 20ak) i oni su počeli otpadati, samim time što su pretpostavili određene stvari Crkvi samoj. Farizejska sljedba činila je isto - "Mi imamo Zakon i po Zakonu on mora umrijeti", poznato? A Zakon je - Bog, i Bog u ime Zakona (pogrešno shvaćenog) biva ubijen. Koliko je to samo nalik ovom danas kada u ime Tradicije se napušta Crkva (koja je izvor Tradicije kao što je Bog izvor Zakona).

      I najednom dolazi "mesijanski" SSPX, koji bolje zna što je istinska tradicija od Crkve same. Isti SSPX koji valjda vjeruje da će se ljudi spasiti obdržavanjem propisa.

      Dok sam čitao strane blogove, prošla me jeza kada sam pročitao jedan od komentara: čitatelj je rekao da je CIJELA Crkva napustila Boga, i da je SSPX istinska Crkva. I to nije bio posljednji put da sam vidio komentar toga stila. Kada se kod "vjernog" puka potiče misao da jedna shizmatična zajednica ima ekskluzivitet dok je istinska Crkva zabrazdila, ne mogu a da ne strahujem za samo Bratstvo, kao i za one koji se takvim razmišljanjem zavodi.

      Izbriši
    16. Nijemci kažu "plavooki, loše obrazovani optimisti". MB se bunio zbog ovoga "plavooki", a blauäugig u tom kontekstu znači naivan pa sam prešao na taj prijevod.
      Loše obrazovan bi u ovome smislu značilo netko tko nije dovoljno zaživio crkveni nauk, dovoljno ne poznaje crkvenu povijest i borbu između dobra i zla i onda čita knjigu za knjigom, proučava, istražuje – no, cilj nije istina, nego samo potkrepljivanje navodnim dokazima, erudicijom i pojmovima i citatima unaprijed stvorenog (malograđanskog) stava, a to je stav barem djelomično prožet liberalnim razmišljanjem koje karakterizira strah od istine.
      Inače, cijeli me neokonzervativni milje podsjeća na one lude carigradske monahe koji su ubijali moral kod svojih sugrađana, pozivajući svoje sugrađane da se uopće ne bore protiv Turaka, osobito ne skupa s katolicima – raskolnicima – koji su pritekli u pomoć. Carigrad – grad koji čuva Bog – ne može propasti. Sveti će se Jure, kad Turci prodru u grad, pojaviti na konju i sve ih protjerati.
      Znamo kako je sve završilo: masakrom svih onih koji su bili u crkvi Hagija Sofija te pljačkanjem, silovanjem i protjerivanjem kršćanskog stanovništva.

      Kikii

      Izbriši
    17. "Tko kaže da sam govorio o Srbima? Zar se unutrašnji stav ne može dogoditi na obje fronte?" 


      Da, vjerojatno može, ali ti si konkretno spomenuo domovinski rat pa ako nisi eksplicitno mislio na Srbe, onda me zanima kakve veze imamo mi Hrvati s mržnjom u domovinskom ratu? 


      Ferdinand Zvonimir (kao i nepotpisani post) 

      Izbriši
    18. Tko god zbilja traži istinu, mogao je tijekom pontifikata pape u miru Benedikta XVI. vidjeti da su sve one ćakule o poslušnosti papama i biskupima samo oruđe da se tradicionalistima i svim katolicima koji razmišljaju nametnu novotarije i da ih se lagano uvede u novu vjeru.
      Ni dan danas nitko(uglavnom nitko) ne moli "za mnoge" - a pravilan je prijevod bila Papina izričita želja, ponovljena u javnosti i to više puta. Nitko nije celebrirao staru Misu, samo ju je šačica teologa i svećenika katkad spomenula u pozitivnom kontekstu.
      Uopće nije vladala euforija o poslušnosti takvom tipu Papinih odluka.
      Ali kad se ide u Asiz, džamije, sinagoge i budističke bogomolje, onda raspale s komentarima tipa"...ma kad Papa ide i ja ću...i ja bih. Ma kad Papa odluči, čemu strah. Odmah prihvatimo...na koljenima."
      Laž je temeljno obilježje pokoncilskih katolika. Zamagljivanje istine i nekakva patetika, pretjerivanje s poslušnosti, papolatrija i prijezir onih drugih, čak i opsesivna mržnja onih drugih.
      Uzmimo primjerice celebracije u Lijepoj Našoj: samo jedna jedina. Ova današnja - daj Bože da joj je cilj dobro Crkve i njega tradicionalnog rimskog obreda. Daj Bože! I za tu jednu celebraciju bilo je potrebno devet godina od izbora pape Benedikta XVI.

      Kikii

      Izbriši
  2. Da, da, FSSPX je sigurni lakši put … Ovo je stvarno biser dana :-)

    Ferdinad Zvonimir

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ovo je bio komentar na Caritasov gornji biser

      Ferdinand Zvonimir

      Izbriši
    2. Svakako je lakše "uhljebiti" se u zajednici koja po defaultu prihvaća tradiciju i udara po svem nakon toga. Svakako je teže čuvati tradiciju u Crkvi bez koje tradicija postaje samo skup besmislenih pisanih pravila.

      Tko je onda tu izrekao biser, onaj koji smatra da je teško čuvati tradiciju tamo gdje je tradicija normalno stanje, ili onaj koji želi poticati i čuvati tradiciju tamo gdje se ona (zahvaljujući modernistima) nastoji gurnuti u stranu i zataškati? Što je tu UISTINU teško? Imajte tu razinu intelektualnog poštenja.

      Izbriši
    3. Najlakše je napadati tradicionaliste i Tradiciju Crkve, zbiljsku, a ne reinterpretiranu u modernistićkim mozgovima.

      Kilii

      Izbriši
    4. A tko točno ovdje napada tradiciju? Zar je SSPX postao sinonim tradicije? A ja sam mislio da je tradicija integralni i nedjeljivi dio rimokatoličke Crkve.

      Izbriši
    5. CeV kaže „Svakako je teže čuvati tradiciju u Crkvi”

      Da, zaista lijepo vidimo na primjeru naše Crkve, kako uspješno čuvate tradiciju unutar iste… sve vrvi od tradicionalnih svećenika … osim ako ne smatrate da je tradicionalista svaki naš svećenik, koji s vrlo namrštenim izrazom lica pokazuje da mu nije drago kad nekome daju pričest na ruke :-)

      Ferdinand Zvonimir

      Izbriši
    6. Upravo radi takvih svećenika i jest teže čuvati tradiciju u Crkvi. Ili možda mislite kako takvi svećenici olakšavaju posao, pa je stoga SSPXu teže budući da kod njih nema svećenika koji se bore protiv toga?

      Logika, logika... :)

      Izbriši
    7. Ove vaše pričice za laku noć su bile trendy u vrijeme pontifikata pape Ivana Pavla II. Danas im većina ne vjeruje.
      Svatko iole normalan vidi da nešto u Vatikanu nije u redu. Ja takve glasove čujem od bezbrojnih vjernika koji nemaju pojma da sam tradicionalist.
      Nažalost, šire se hereze kao "Knjiga istine" i onaj strašni videozapis o papi Franji koji dolazi iz iste kuhinje.

      Kikii

      Izbriši
  3. Vidim kod vas nije poplava. Ali u razilazenju jest

    OdgovoriIzbriši
  4. Caritas:
    "Upravo radi takvih svećenika i jest teže čuvati tradiciju u Crkvi..."
    Caritas, u načelu se slažem sa vama, ali u praksi je ovo što pričate ne teže već nemoguće... navedite mi koji je to svećenik u HR ili u okolici sam uveo i služi TLM u župi? Tradicija nije samo misa, ali bez nje ne ide.
    Češći je slučaj da svećenici koji krenu putem "kompromisa" pa TLM služe svakih par mjeseci (a u međuvremenu su prisiljeni na svakakva svetogrđa - npr. pričest na ruke) nakon nekog vremena "ublaže" svoje stavove i zaborave i na TLM i na veći dio Tradicije.
    Ako ste svećenik/bogoslov daj Bože da kod vas ne bude tako.
    Pozdrav!

    OdgovoriIzbriši