srijeda, ožujka 19, 2014

Zaštitnik umirućih


Potrebno je dobro živjeti, ali još je potrebnije dobro umrijeti. 


Bratovština sv. Josipa za pomoć umirućima je mnogima poznata. Današnji blagdan zaštitnika dobre smrti povod je da se podsjetimo ovog važnog djela za pomoć umirućima i njegova utemeljitelja kojeg je Sveti Otac Benedikt XVI. kanonizirao 2011. godine.

"Sveti Alojzije Guanella ugledao je svjetlo dana 19. prosinca 1842. u malom alpskom selu sjeverno od jezera Como. Tijekom svoje kapelanske službe, tri je godine bio u Torinu sa sv. Ivanom Boscom. No, osjećao je više pozvanim posvetiti se duhovno i tjelesno hendikepiranim ljudima, negoli radu s mladeži kao don Bosco.

U dušobrižništvu se susreo s jednom djevojačkom skupinom koja se htjela potpuno posvetiti Bogu. Bila mu je to prigoda da osnuje redovničku zajednicu sestara. Dao im je ime Kćeri Gospe od Providnosti.

Kasnije je osnovao zajednicu svećenika i braće pod imenom Sluge milosrđa, pučki guanellijanci. Danas muška i ženska kongregacija guanellijanaca djeluje u 20 zemalja." (kloster-st-trudpert.de)

"Pobožna udruga od Preminuća sv. Josipa ima početak u posebnom čašćenju i bezgraničnom povjerenju koje je u sv. Josipa imao sv. Alojzije Guanella.

U ostvarenju toga djela na čast sv. Josipa, zaručnika BDM, imao je prvorazrednog pomoćnika i pravog prijatelja u sv. Piju X. Osim na Svetog Oca, don A. Guanella je mogao računati i na brojne druge osobe, također na one skromnog podrijetla koje su mu prema svojim mogućnostima i sposobnostima iskazivale svoju naklonost, poštovanje i spremnost na suradnju.


Papa Pio X. čije je krsno ime bilo Josip, jako je častio hranitelja Isusova te i financijski pomagao don A. Guanellu, koji je tako mogao ostvariti svoj projekt u Vječnom gradu; veliku crkvu na čast zaštitniku Katoličke crkve.

Gradnja je počela 1909., a posvećena je 19. ožujka 1912.

Od 1967. crkva San Giuseppe al Trionfale je 'diaconia cardinalizia'. Papa Pavao VI. dao joj je 1970. naslov manje bazilike.

Nakon što je crkva podignuta prigodom dvostrukoga jubileja pape Pija X. (50 godina svećeništva i 25 godina biskupstva), don A. Guanella je Svetom Ocu priopćio svoju nakanu da osnuje zajednicu sa svrhom molitve i dobrih djela za umiruće.

Bratovštinu je papa Pio X. kanonski priznao 17. veljače 1913., a zahvaljujući izvanredno velikom broju članova, već je sljedeće godine postala 'Pia unione del Transito di San Giuseppe' (Pobožna udruga od Preminuća sv. Josipa). K tomu je dobila naslov 'primaria' (praudruga) tj. dopuštenje da diljem svijeta može osnivati svoje ogranke. [...]" (kloster-st-trudpert.de)

Glavni cilj udruge je po molitvi sv. Josipu, zaštitniku umirućih, zadobiti milost dobre smrti ljudima širom svijeta koji prelaze u vječnost. Njeni članovi na tu nakanu ujutro i navečer mole kratku molitvu:

Sveti Josipe, djevičanski oče Isusa Krista i pravi zaručniče Blažene Djevice Marije, moli za nas i za sve koji će danas (noćas) umrijeti.

U vrijeme I. svjetskog rata, 15. srpnja 1917., papa Benedikt XV. je u okviru ove udruge ustanovio djelo vječnih misa, tako da svećenici članovi jednom godišnje služe jednu svetu misu za umiruće. 

Osim spomenute kratke molitve (koja ne obvezuje pod grijeh) i poticaja da se prikazuju i druge žrtve i dobra djela za umiruće, članovi nemaju drugih dužnosti; niti obveznih susreta niti financijskih obveza pa sudjelovanje ne bi nikom trebalo predstavljati neku posebnu teškoću. Dovoljno je poslati ime i prezime te adresu Bratovštini sv. Josipa za pomoć umirućima koja ima sjedište u Nacionalnom svetištu sv. Josipa u Karlovcu i pridružena je Primariji u Rimu. Možete se u tu svrhu poslužiti i priloženom donjom slikom.


Međutim, članovima se nude brojna duhovna dobra u vidu oprostâ. Potpuni oprost se može dobiti na dan upisa ili na neki od sljedećih sedam dana, na blagdan sv. Josipa (19. III.), na blagdan sv. Josipa Radnika (1. V.), na spomendan sv. Pija X. (21. VIII.), sv. Alojzija Guanelle (24. X.) i na dan Sv. obitelji uz uobičajene uvjete. Djelomični oprost, pak, molitvom Bratovštine ujutro i navečer i svakim djelom pobožnosti i milosrđa na nakanu Bratovštine.

Sv. Alojzije Guanella umro je 24. listopada 1915. Papa Pavao VI. beatificirao ga je 1964., a papa Benedikt XVI. ga je 23. listopada 2011. proglasio svetim. Dio propovijedi je posvetio don Guanelli:

"Ljudsko i duhovno svjedočanstvo sv. Alojzija Guanelle je poseban milosni dar za cijelu Crkvu. Za vrijeme svoga zemaljskog života, živio je hrabro i odlučno evanđelje života, 'najvažniju zapovijed', na koju je i danas podsjetila Riječ Božja. Zahvaljujući dubokom i trajnom sjedinjenju s Kristom u razmatranju njegove ljubavi, don Guanella je, vođen božanskom Providnosti, postao suputnikom i učiteljem, utjehom i ohrabrenjem najsiromašnijima i najslabijima. Ljubav Božja je u njenu probudila želju za dobrobiti ljudi koji su mu povjereni, u konkretnosti svakodnevnog života. Pažljivo je pratio put svakog pojedinog, poštivajući vrijeme njihova razvoja i gajeći u srcu nadu da svako ljusko biće, stvoreno na sliku i priliku Božju, po iskustvu radosti što ga Otac svih ljubi, može izvući najbolje od sebe i dati drugima. Danas želimo hvaliti Gospodina i zahvaliti mu što nam je u Alojziju Guanelli dao proroka i apostola ljubavi. U njegovu svjedočanstvu koje je tako puno ljudskosti i pažnje prema najneznatnijima, prepoznajemo svijetao znak prisutnosti i spasonosnog djelovanja Božjega: Boga koji- kako smo čuli u prvom čitanju- brani stranca, udovicu, siroče i siromašna, osobu koja mora dati u zalog svoj jedini pokrivač kojim se noću pokriva (Iz 22,20-26).


Neka ovaj novi svetac ljubavi bude za sve, a osobito za članove kongregacija koje je osnovao, uzor duboke i plodonosne sinteze između kontemplacije i akcije, koju je sam živio i prakticirao. Cijeli njegov ljudski i duhovni život možemo sažeti u zadnje njegove riječi koje je izgovorio na smrtnoj postelji: 'in caritate Christi- u ljubavi Kristovoj'. Ljubav Kristova je ta koja prosvjetljuje život svakog čovjeka i otkriva kako se davanjem sebe drugima ništa ne gubi, nego se ostvaruje prava sreća na savršeni način. Neka nam sv. Alojzije Guanella isprosi da rastemo u prijateljstvu s Gospodinom, da u naše vrijeme budemo prenositelji punine Božje ljubavi i da promičemo život u svim njegovim fazama i situacijama, tako da ljudsko društvo sve više postaje obitelj djece Božje." (vatican.va)

Slike: splendor, piaunionsanjose.blogspot.com, Glasnik sv. Josipa, WIKIMEDIA COMMONS

4 komentara:

  1. Lijepo, evo i molitve iz Rimskog obrednika (1929.) u poglavlju Kako se preporucuje dusa.
    K tebi se utjecem, sveti Josipe, zastitnice umirucih, i tebi, kojemu su kod blazene smrti bili cuvari Isus i Marija, po oba ova predraga zaloga, preporucujem zarko dusu ovoga sluzbenika I.(ove sluzbenice I.), sto se muci u posljednjoj borbi. Neka se tvojom zastitom oslobodi od zasjeda davolskih i od smrti vjecne te zasluzi doci u vjecnu radost. Po istom Kristu Gospodinu nasem.
    O. Amen.

    (Jedna verzija koju sam kao Molitvu sv. Josipu za umiruce nasao u u jednom molitveniku)
    Tebi se utjecem, sveti Josipe, zastitnice umirucih; i tebi su kod blazene smrti bili cuvari Isus i Marija. Preporucujem ti sve umiruce. Neka ih tvoja zastita oslobodi od zasjeda djavolskih i od vjecne smrti te zasluze doci u vjecnu radost. Po Kristu...

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala Vam puno, inace sam i ja rodom iz jezera Coma i znam vrlo dobro selo Campodolcino blizu Chiavenne gdije se rodio don Guanella. On je dio mog djetinstva iz price moje bake. Hvala Vam na tome.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je da Vam je post probudio lijepe uspomene.
      Evo jedne fotogalerije za one koji žele vidjeti rodni kraj don Guanelle.

      Izbriši