nedjelja, veljače 16, 2014

Moda

Sveti Otac Franjo primio je češke i moravske biskupe koji se nalaze u pohodu ad limina. Nadbiskup Olomouca je Češkoj redakciji Vatikanskog radija prenio kako Papa doživljava širenje interesa za klasičnu misu. Izjava je u nekoliko sati privukla nemalo pozornosti jer je spomenuto širenje često i reakcija na pomodarstvo.

(Napomena: u engleskom prijevodu nedostaju riječi "tak je to věc přechodná").

"Kad smo diskutirali o onima koji vole staru liturgiju i žele joj se vratiti, bilo je očito da Papa govori s velikom naklonošću, pozornošću i osjetljivošću za sve, kako nikoga ne bi povrijedio. Ipak, dao je prilično snažnu izjavu kad je rekao da razumije kad se stari naraštaj želi vratiti onomu što je iskusio, no ne može razumjeti mlađi naraštaj koji joj se želi vratiti. 'Kad temeljitije promislim'- rekao je- 'to je više jedna vrsta mode. A ako je moda, onda je to prolazna stvar kojoj ne treba pridavati toliko pozornosti. Potrebno je samo pokazati malo strpljenja i ljubaznosti prema ljudima koji su privrženi određenoj modi. No, važnijim smatram da idemo u dubinu stvari, jer ako ne idemo dublje, nikakav nas liturgijski oblik, ovaj ili onaj, ne može spasiti'."

Izvor: RORATE CÆLI
Slika: stjoseph.cz


Podsjetimo se i riječi pape Benedikta XVI. iz pisma biskupima svijeta kojim je popratio objavljivanje motuprorija Summorum Pontificum.

"Neposredno nakon Sabora moglo se pretpostavljati da će se potraživanje Misala iz 1962. ograničiti samo na stariji naraštaj koji je uza nj odrastao, no u međuvremenu je postalo jasno da i mladi otkrivaju ovaj liturgijski oblik, osjećaju njegovu privlačnost i u njemu pronalaze oblik koji im je osobito prikladan za susret s Otajstvom Presvete Euharistije.

[...]

Ono što je prijašnjim naraštajima bilo sveto, to i ostaje i za nas sveto i veliko, te se ne može najednom potpuno zabraniti ili čak proglasiti štetnim. Svima nam je na korist očuvati bogatstvo koje je izraslo u vjeri i molitvi Crkve, te mu dodijeliti zasluženo mjesto."

Izvor: Tradicionalna misa
Slike: Transalpine Redemptorists

2 komentara:

  1. Moda koja traje dvadeset stoljeća...

    OdgovoriIzbriši
  2. Zanimljivo! Moda je također ne suprotstavljati se protuprirodnim zajednicama; moda je srljati na sve moguće ekumenske i međureligijske susrete; moda je ignorirati stvarne opasnosti nekontroliranog useljavanja, a uvijek se hvatati pojedinih slučaja i suosjećati s njima; moda je dodvoravati se duhu vremena i ne sukobljavati se s modernim relativističkim totalitarizmom...
    Puno je moda koje se moderni prelati slijede. Zašto ne bismo slijedili i ovu modu ako smo moderni, a ne predkoncilski?!
    Ova moda ipak nije toliko moderna. Unatoč poštovanju prema Svetom Ocu, ja imam dojam da je moda progoniti tradicionalnu Misu, da je moda tradicionaliste držati uvijek na popisu za odstrel, da je moda prezirati Tradiciju Crkve. A svaki je modni trend prolazan. I ovaj, dakako.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši