nedjelja, listopada 17, 2010

Ite ad Ioseph

Među danas kanoniziranim svecima dvoje se odlikovalo velikom pobožnošću prema Spasiteljevu poočimu. To su utemeljiteljica josipovki od Presv. Srca, sv.Marija od Križa (MacKillop)- prva sveta Australka i sv. Andrija Bessette, skromni redovnik Kongregacije sv. križa- prvi sveti Kanađanin rođen u Kanadi. Njegova kongregacija nastala je tako što je bl. Bazilije Moreau spojio svoju zajednicu klerika za pomoć svećenicima sa zajednicom braće laika pod naslovom sv. Josipa koju je osnovao Jacques-Francois Dujarié. Oci su nosili oko vrata raspelo zataknuto u reverendu, a braća medaljicu sv. Josipa.

Kanonizacija ovo dvoje duhovnih velikana podsjetila me da spomenem nekoliko pojedinosti i zanimljivosti vezanih uz štovanje sv. Josipa. Prije više od stotinu godina, 18. ožujka 1909., sveti papa Pio X. odobrio je za privatnu i javnu pobožnost Litanije sv. Josipa (4,12 MB) kakve molimo danas. Litanije su postojale i ranije, sigurno će vam biti zanimljive jedne takve iz XIX. st. na hrvatskom jeziku, koje sam pronašao u molitveniku Malena knjixica molitvena, u kojoj zaderxaju se molitve jutarnje, vecsernje, k poboxnomu slushanju s. misse, k pravoj ispovidi i dostojnoj pricsesti s mlogima litaniama za xive i mertve vele koristne. Sadržavaju mnoge zanimljive zazive svetom ocu Josipu poput: Od smertnoga Griha oproshteni/.../ Kogaje Kraljica nebeska dvorila/.../ Isukersta Diteta za Divicom Naklonitelju/ Kojisi Isukersta od Iruda oslobodio/.../ Isukerstu i Materi najprilicsnii/ Csovicse Angjeoski/.../ U kojegaje Krilu, kano u Pristolju Isukerst sidio/ Kojisi kano Kerubin Divicu Rajsku csuvao/.../ Promislaocse priuzvisheni/ Kojisi u Rukah Isukersta umro/.../ U Limbu Otacah Pridhoditelju Isukersta/.../ Sveti Josipe Pomochnicse u smertnom Vrimenu osobiti/...

U Hrvatskoj postoji Bratovština sv. Josipa za pomoć umirućima, a uvjeti za sudjelovanje nisu teški- kratka, ali korisna molitva. Ovu pobožnu udrugu pokrenuo je bl. Alojzije Guanella, utemeljitelj Kongregacije slugu milosrđa. Papa Benedikt XVI. u srpnju je potpisao dekret kojim se prihvaća čudo koje se dogodilo po njegovu zagovoru. Kanonizacija bi trebala biti sljedeće godine.

Riječi Svetog Oca s današnje svečanosti:

"Brat Andrija Bessette, redovnik Kongregacije sv. križa potječe iz Québeca u Kanadi. Patnju i siromaštvo je upoznao vrlo rano. To ga je vodilo da se u molitvi i po intenzivnom duhovnom životu okrene Bogu. Kao vratar u Kolegiju Naše Gospe u Montrealu pokazao je neograničeno milosrđe i činio što god je bilo moguće da ublaži očaj onih koji su mu se povjeravali. Uz neznatno školovanje ipak je shvatio što je bitno za njegovu vjeru. Za njega je vjerovati značilo slobodno se i s ljubavlju podložiti volji Božjoj. Sav prožet otajstvom Isusa, iskusio je blaženstvo onih koji su čista i pravedna srca. Ta milost jednostavnosti omogućila mu je da prepozna Boga. Sagradio je Oratorij sv. Josipa na Mont Royalu gdje je bio vjeran čuvar do smrti 1937. Bio je svjedokom mnogih ozdravljenja i obraćenja. Govorio je: 'Ne izbjegavajte kušnje, nego radije molite za milost da ih uspješno izdržite.' Njemu je sve govorilo o Bogu i njegovoj prisutnosti. Tražimo i mi, po njegovu primjeru, Boga u jednostavnosti kako bismo ga uvijek nalazili prisutna usred našega života! Neka primjer brata Andrije nadahne kršćanski život Kanađana!"


"'Ne zaboravi svoje učitelje- od njih možeš naučiti mudrost koja vodi spasenju po vjeri u Isusa Krista'. Kroz mnogo godina su bezbrojni mladi ljudi bili blagoslovljeni učiteljima nadahnutim hrabrim i svetim primjerom žara, ustrajnosti i molitve majke Marije MacKillop. Kao mlada žena posvetila se pouci siromaha u teškom i zahtjevnom području ruralne Australije. Potaknula je druge žene da joj se pridruže u prvoj australskoj ženskoj redovničkoj zajednici. Skrbila se za svakoga mladog čovjeka povjerena njenoj brizi, bez obzira na položaj ili bogatstvo, pružajući svima intelektualno i duhovno obrazovanje. Usprkos mnogim izazovima molitve svetom Josipu i neumorna pobožnost Presvetom Srcu Isusovu, kojima je posvetila svoju novu kongregaciju, dale su milost ovoj svetoj ženi da ostane vjerna Bogu i Crkvi. Neka njenim zagovorom, njene nasljedovateljice nastave služiti Bogu i Crkvi u vjeri i poniznosti!"

Izvor: gloria.tv
Slike: 1, 2

2 komentara:

  1. Izvrsno splendore, knjizica je stvarno jako lijepa, a i drago mi je da si me podsjetio na sv. Andréa Bessettea. Bio sam prije par godina u Montrealu i iako mi se gornja velika bazilika nije svidjela, mala crkvica sa strane mi je bila lijepa, a najbolje od svega mi je bila zavjetna kapela gdje za svaki zaziv iz litanija sv. Josipa ima jedan reljef kao npr. ovdje: Sv. Josipe, strahu zlih duhova, moli za nas! (malo je mutno, pretpostavljam zato sto je slikano bez flasha, a unutra je vecinsko osvjetljenje tisuce svijeca).

    Takodjer si mi dao jednu ideju :-)

    OdgovoriIzbriši
  2. Ideju? Sigurno opet nešto zanimljivo na TBIBM. Nadam se da nećemo morati dugo čekati!

    OdgovoriIzbriši