subota, srpnja 17, 2021

Pod većim teškoćama

Ne prestaju reakcije na rigorozni motuproprij pape Franje kojim poništava odluke svojih predšasnika o vjekovnom rimskom obredu. Izdvajam izjavu čelnice udruge Pro missa tridentina:


"Ovo rigorozno pismo pape Franje prijeti da mnogim katolicima oduzme duhovnu domovinu u kojoj su oni sami i njihove obitelji rasli u vjeri. 

Isto tako škodi mnogim svećenicima kojima je 'usus antiquior' pomogao da pronađu dublje razumijevanje misnog slavlja u oba oblika rimskog obreda.

Ostaje neshvatljivo zašto se argumentom 'zajednice' i 'jedinstva' treba zabraniti klasični rimski obred, kad paralelno tomu konkretne manifestacije slavlja novog misnog reda ekstremno variraju od mjesta do mjesta, a u gotovo svim slučajevima bitno odstupaju od aktualnih liturgijskih knjiga.

Detaljan komentar o pojedinim člancima motuproprija 'Traditionis custodes' objavit će se kasnije - za sada sljedeće:

Motuproprij 'Summorum pontificum' pape Benedikta XVI. iz 2007. godine samo je potvrdio da tradicionalni rimski obred nikada nije bio zabranjen - to znači da ni ukidanje motuproprija 'Summorum pontificum' na toj činjenici ne mijenja ništa. I dalje svi svećenici zaređeni za rimski obred mogu koristiti taj starodrevni misni oblik, a vjernici koji to žele, mogu sudjelovati na takvom bogoslužju.

Iznimno je važno da se 'usus antiquior' očuva za Crkvu i za buduće katolike, bilo to eventualno u drugim okvirima i pod većim teškoćama nego prethodnih 14 godina."

Izvor/screenshot: Pro missa tridentina

Nema komentara:

Objavi komentar