nedjelja, srpnja 25, 2021

Nikada neće nestati

Na času moje smrti kad me Gospodin upita: "Što si učinio sa svojim biskupstvom, što si učinio sa svojom biskupskom i svećeničkom milošću?", ne želim čuti s njegovih usana strašne riječi: "Ti si s ostalima pomagao u rušenju Crkve."

(nadbiskup M. Lefebvre, Lille, 1976.)


Christus Rex će sigurno prevesti cijelo pismo poglavara Piova bratstva o motupropriju Traditionis custodes, zato ovdje samo ukratko. 

Don Davide proglašava da je "radikalno završila era hermeneutike u kontinuitetu  sa svojim dvosmislenostima, iluzijama i nemogućim nastojanjima". Podsjetio je zašto je tradicionalna misa "znak protivljenja" i da nije riječ samo o "liturgijskom, estetskom ili čisto tehničkom" problemu, nego problemu koji je "istodobno doktrinarne, moralne, duhovne, ekleziološke i liturgijske naravi".

Izložio je poslijekoncilsko stanje Crkve koja se više ne bori i ne poučava svijet, nego mu se nastoji prilagoditi, izgubljenoga smisla za grijeh, koja ne nastoji oko uspostave sveopćega kraljevstva Isusa Krista, nego želi dati prilog stvaranju boljega ovozemnog svijeta: slobodnijega, egalitarnijega i ekološki odgovornijega. "Ta humanistička misija koju su si crkveni ljudi sami zadali, nužno se mora dopuniti jednako humanističkom liturgijom koja je lišena svake predodžbe svetosti"

"Ne radi se o ratu između dva obreda, nego o ratu između dvije različite i međusobno suprotstavljene predodžbe Katoličke Crkve i kršćanskoga života - predodžbe koje su apsolutno nesvodljive i nespojive jedna s drugom. Parafrazirajući sv. Augustina, može se kazati da su dvije mise izgradile dva grada: misa svih vremena kršćanski grad; a nova misa pokušava sagraditi humanistički i svjetovni grad."

Sada kada je tradicionalna misa napadnuta, don Davide želi da to posluži tomu da "obnovimo, produbimo i nanovo otkrijemo svoju povezanost s tridentskom misom". Ona nam mora biti "poput dragocjenog bisera iz evanđelja za koji smo spremni odreći se svega. Onaj tko nije spreman proliti svoju krv za tu misu, nije je dostojan celebrirati! Onaj tko nije spreman odreći se svega da je zaštiti, nije dostojan prisustvovati joj!"

Podsjeća da će se sada mnogi naći pred odlukom hoće li prihvatiti katoličku vjeru u njezinoj cjelovitosti i preko nje Isusa Krista s Njegovim križem, žrtvom i sveopćim kraljevstvom. Što se tiče osude kojom je papa Franjo odredio da u budućnosti vjekovna misa nestane, poglavar uvjerava da se to neće nikada dogoditi:

"Svećeničko bratstvo sv. Pija X. ima dužnost pomoći svim onim dušama koje su sada zaprepaštene i zbunjene. Kao prvo, imamo dužnost pružiti im sigurnost da tridentska misa nikada neće nestati s lica zemlje. To je apsolutno nužan znak nade. Štoviše, svaki od nas, svećenik ili vjernik, mora im pružiti toplu ruku pomoćnicu, jer onaj tko ne želi dijeliti bogatstva koja uživa, zaista je nevrijedan njihova posjedovanja. Samo ćemo tako zaista ljubiti duše i pokazati svoju ljubav prema Crkvi. Svaka duša koju zadobijemo za križ našega Gospodina i za beskrajnu ljubav koju je pokazao po svojoj žrtvi, bit će duša zaista osvojena za Njegovu Crkvu i za ljubav koja pokreće Njegovu Crkvu, koja mora biti naša, posebno u ovo vrijeme.

Ove nakane povjeravamo Gospi od Žalostî. K Njoj upravljamo svoje molitve jer nitko nije dublje od Blažene Gospe ušao u tajnu žrtve našega Gospodina Isusa Krista i Njegove pobjede na križu. Nitko nije veći od Marije koja je tako blisko povezana s Njegovom mukom i Njegovom pobjedom. U Njezine je ruke Naš Gospodin stavio čitavu Katoličku Crkvu. Stoga je Njoj povjereno ono najdragocjenije u Katoličkoj Crkvi: testament Našega Gospodina Isusa Krista - sveta misna žrtva.

Menzingen, 22. srpnja 2021.

Blagdan sv. Marije Magdalene

don D. Pagliarani, generalni poglavar"

Izvor: RORATE CÆLI
Slika: SSPX News/Youtube.com

Nema komentara:

Objavi komentar