nedjelja, srpnja 18, 2021

Druga vremena

Iz intervjua J. Hendrika Stensa s njemačkim profesorom dogmatike i liturgike s Freiburškog sveučilišta H. Hopingom.


"- Što će učiniti oni koji ostaju? Odlaze li u podzemlje gdje će celebrirati potajno i nedopušteno?

Ne vjerujem u to. Oni koji ne budu otišli organizirat će se i čekati druga vremena. No, ovdje još moram progovoriti o naslovu novog motuproprija. Biskupi su čuvari ('custodes') tradicije i time također liturgije Crkve.

Ako biskupi obavljaju svoju nadzorničku službu nad liturgijom tako što će praksu stare mise snažnije regulirati ili potpuno potisnuti, moralo bi ih se pitati hoće li tu svoju nadzorničku službu obavljati i nad obnovljenom liturgijom.

U svom je popratnom pismu Franjo riječima Benedikta XVI. pojasnio da svećenici često ne poštuju propise misala Pavla VI. Franjo govori o liturgijskim zloporabama na svim razinama. U tim zloporabama vidim novi oblik svećeničkoga klerikalizma.

Pričekajmo da vidimo hoće li njemački biskupi u svojoj službi čuvara liturgije Crkve disciplinirati one svećenike koji se ne drže liturgijskih knjiga i propisa. Osobno ne računam s tim. Poznato je kako je nemalo njemačkih biskupa tolerantno kada se radi o prijestupima protiv doktrinarnih, liturgijskih i stegovnih odredaba. No, biti čuvar liturgije ne može se tako odijeliti."

Izvor/screenshot: Domradio.de

Nema komentara:

Objavi komentar