petak, lipnja 03, 2016

U Morenovu duhu

Iz njemačkog časopisa o katoličkim misijama iz 1888.

"Zadnji blagdan Srca Isusova u Ekvadoru daje sjajno svjedočanstvo o vjerskom osjećaju pučanstva i pobožnosti sadašnje vlade te južnoameričke republike, iz kojih još nije izblijedio duh Garcije Morena. Senat je na prijedlog nekih senatora 19. lipnja 1886. jednoglasno odlučio o 'jednom svečanom činu zahvalnosti i klanjanja Presvetom Srcu, zaštitniku Republike', i dalje, da na blagdan 'u znak svoga slaganja s javnim mnijenjem' neće biti senatskoga zasjedanja. Uoči blagdana čitav je Quito bio sjajno osvijetljen; sve su se kuće, jednako privatni stanovi kao i državne zgrade, priključile toj manifestaciji.

Posvuda je svirala glazba, a više od 50 000 ljudi ispunilo je ulice. Među njima gosti iz svih dijelova države. Nikada Quito nije vidio takva nacionalnog blagdana. Stanovnike su 21. lipnja probudile salve koje je ispaljivala artiljerija. Crkve su uskoro bile dupkom pune, a broj pričesti besprimjeran. Samo je u katedrali stolu Gospodnjem prišlo 10 000 ljudi; od toga 3000 muškaraca.

Sve su kuće u gradu bile okićene barjacima i cvjetnim vijencima, a većina ih je bila izložila sliku ili kip Presvetoga Srca. Čak su i najsiromašniji sudjelovali u ukrašavanju. Brojni trijumfalni lukovi nadsvođivali su ulice. Oko jedan sat poslijepodne otvoren je jedan euharistijski kongres koji se bavio mnogim pitanjima koja su se ticala vjerskoga i ćudorednoga dobra naroda.



Učinjeni su i koraci da se odmah krene u izvedbu zaključka Narodne skupštine od 29. veljače 1884. o izgradnji bazilike na čast Presvetom Srcu Isusovu kao zaštitniku Republike."

1 komentar:

  1. Na žalost ovo je izvješće iz 1886. godine. Gdje toga danas još ima.Robelar

    OdgovoriIzbriši