petak, lipnja 24, 2016

Hemoragija

Religión en Libertad i M. Tosatti pišu o pravom krvarenju redovničkog života u Španjolskoj. Od 1. siječnja 2015. do danas zatvorena je 341 redovnička kuća zbog nedostatka zvanja i zbog starosti redovnika. To znači da se "svaki dan i pol gubi jedna nazočnost redovničkog života na nekom mjestu u Španjolskoj" (ReL).

Samostani se zatvaraju i tako pusti čekaju kupca ili barem nekoga tko će ih unajmiti. U međuvremenu znaju postati meta vandala. U rijetkim slučajevima ostaju otvoreni, ali s drugom namjenom.

Redovnice i redovnici često napuštaju sela i okupljaju se u gradovima, tako da manje sredine "gube nazočnost posvećenih duša" (isto). "Ipak, u nekim slučajevima je situacija toliko beznadna da se ne mogu spasiti niti redovničke kuće u velikim gradovima" (isto). Uvoz redovnika iz Afrike, Azije i Latinske Amerike donekle usporava, ali ne zaustavlja proces zatvaranja.

Međutim, ne gasi se redovnički život samo u samostanima monaških i prosjačkih redova, nego također u školskim kolegijima i domovima za starije koje vode redovnici, odnosno oni prelaze u druge ruke.

kćeri milosrđa sv. Vinka, 1957.

Stanje je posebno izraženo kod redovnica kojih, naravno, ima više od redovnika. Od 341 zatvorene rezidencije, 270 je pripadalo redovnicama, a 71 svećenicima ili redovnicima. Najviše su izgubile kćeri milosrđa sv. Vinka Paulskog koje su napustile 23 rezidencije. Zatvarale su više od jedne kuće mjesečno. Slijede franjevke više kongregacija sa 16 prisilnih zatvaranja, zatim s 14 razne dominikanke. Karmelićanke milosrđa zatvorile su 11 kuća, devet augustinke, klarise su se oprostile od osam samostana, bosonoge karmelićanke od tri...

braća maristi, 1927.

Od muških redovničkih zajednica najviše su izgubili dominikanci: 14 rezidencija. Slijede braća sv. Ivana Salskog s osam kuća, isusovci s pet, po četiri su morali napustili pijaristi, maristi i klaretinci itd.

Među muškim redovima krizu najbolje podnose kontemplativci. Na popisu nema ni jednog samostana benediktinaca, cistercita, kartuzijanaca ni drugih sličnih koludara.

Statističar koji je provodio istraživanje, dr. G. Mineo, kaže da je ovo krvarenje daleko od prestanka. Štoviše, u nadolazećim mjesecima i godinama još će se više zaoštriti.

Prema: Religión en Libertad, CORRISPONDENZA ROMANA
Slike: CyR

4 komentara:

  1. Upravo čitam knjigu ,,Samo Bog dosta je". Sveta Terezija Avilska otvarala je samostane izvornog pravila , a napustila one ublaženog pravila. Grubo sukno i bose noge, mala čelija, slama za spavanje i kamen kao jastuk i sjedalo , post , rad , molitva, mrtvljenje i pokora. išla je u suprotnom smjeru , k Izvoru a nije se prepustila da ju nosi struja povlastica i kompromisa.Danas nema interesa ni za ublažena pravila redovničkog života. Robelar

    OdgovoriIzbriši
  2. Ali, ali... zar niste slušali naše pastire? Crkva je nakon II. Vatikanskog procvjetala, plodovi su posvuda, zar ne?
    Šalu na stranu, obrazac je stalno isti - živa loza ostaje na trsu, mrtva otpada. Tradicija (ortodoksija i ortopraksija) uvijek daje plodove. Modernizam neizbježno vodi u duhovnu smrt i konačno u apostaziju (prikrivenu ili otvorenu).

    OdgovoriIzbriši
  3. Svećeničko bratstvo sv. Pija X. služit će svete Mise prema sljedećem rasporedu:


    3. srpnja (VII. nedjelja nakon Duhova):

    Zagreb (Češki narodni dom, Šubićeva 20) u 10 h
    Split (Hotel Dujam, Velebitska 27) u 18 h


    10. srpnja (VIII. nedjelja nakon Duhova):

    Zagreb (Češki narodni dom) u 10 h
    Rijeka (Hotel Bonavia, Dolac 4) u 18 h


    17. srpnja (IX. nedjelja nakon Duhova):

    Zagreb (Češki narodni dom) u 10 h
    Split (Hotel Dujam) u 18 h


    24. srpnja (X. nedjelja nakon Duhova):

    Zagreb (Češki narodni dom) u 10 h
    Split (Hotel Dujam) u 18 h


    31. srpnja (XI. nedjelja nakon Duhova):

    Zagreb (Češki narodni dom) u 10 h
    Rijeka (Hotel Bonavia) u 18 h

    Nedjelja je dan Gospodnji i nema bolje nego taj da stvarno odvojiti vrijeme za Gospodina. Dođite na Mise i sigurno će Vam nadolazeći tjedan biti bolji i blagoslovljeniji nego da ste otišli na NO u obližnju crkvu i kasnije dan proveli zavaljeni na kauču ispred televizora. Bb

    Asterix

    OdgovoriIzbriši
  4. Logično da se u 21. st. zatvaraju...
    Što je tu čudno?

    OdgovoriIzbriši