srijeda, kolovoza 26, 2015

Neusporedivi pad

Prefekt Kongregacije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života susreo se ovoga mjeseca s brazilskim redovnicima i govorio o svom viđenju redovništva i o zabrinjavajućim brojkama.

"Katolička Crkva godišnje na svijetu gubi oko 2000 redovnika. Najviše od toga u Europi. Prefekt rimske Kongregacije za redovnike J. kard. Braz de Aviz, orisao je sumornu sliku budućnosti crkvenih redova u Europi. 'Prosječna dob redovnica je u Europi oko 85 godina, što znači da će uskoro nestati, a da ih nitko neće zamijeniti'. Drugim riječima, izumiru.


Fokolarinski kardinal je to rekao prošloga 19. kolovoza na susretu s redovnicima u katedrali u São Paulu. Trenutačno na svijetu ima otprilike 1,5 milijun redovnika pripadnika oko tri tisuće kongregacija i družbi posvećenog života. Toga je nekadašnjeg nadbiskupa Brasilije, papa Benedikt XVI. postavio 2011. godine za prefekta Kongregacije za redovnike, a 2013. ga je papa Franjo potvrdio na tom mjestu. Porasta u većoj mjeri ima u Africi i u Aziji. Naprotiv, u Europi je stanje dramatično.


- Neusporedivi pad u europskoj crkvenoj povijesti 

U crkvenoj povijesti nema usporedivoga pada za taj koji je naveo kard. Braz de Aviz. U svakom slučaju, ne u toj veličini koja pogađa gotovo cijeli europski kontinent. Katoličko je redovništvo sličan dramatičan proces raspadanja bilo doživjelo samo u zemljama reformacije. No, okolnosti su jedva usporedive. Početkom XVI. st. radilo se o eksplozivnoj pojavi dok se danas može promatrati dugotrajna boležljivost, da navedemo samo jedan aspekt. U velikim dijelovima Europe redovništvo je tada ostalo puno snage i životno.

Osim toga, kard. Braz de Aviz je osobno za faktično razbijanje Kongregacije franjevaca Bezgrješne. To je stablo, za razliku od mnogih drugih redova, donosilo plod, pa je ipak- ili kako mnogi misle, upravo stoga- oboreno. 

- 'Čvorovi' koje treba razriješiti za ponovni uzlet

Portal vlade brazilske savezne države Minas Gerais naveo je neke 'čvorove' koje prema kard. Brazu de Avizu treba raspetljati da se ponovo izgradi katoličko redovništvo.

Kardinal je ponajprije oslovio zavjet siromaštva: mnogi redovi posjeduju milijunsku imovinu kako dokazuju ulozi u vatikanskoj banci IOR, od koji polovica dolazi od redova. Govorio je o jednom redu sa zavjetom siromaštva- ne imenujući o kojem se radi- koji u banci ima 30 milijuna €.

Požalio se  k tomu na jedan 'često tlačiteljski' način na koji se unutar redovničkih zajednica živi poslušnost. Ona je potrebna, međutim mora se izvršavati kao poslušnost među braćom. S tim u svezi se potužio i na nedostatnu rotaciju poglavara. Spomenuo je primjer jedne poglavarice koja je obnašala službu 35 godina na 'štetu podložnicâ'. Ima i poglavarica koje prema kardinalu mijenjaju pravila kako bi mogle doživotno ostati na funkciji.

- 'Obiteljsko ozračje' i 'mješovite zajednice'

Izvijestio je o slučaju bivše poglavarice jedne kongregacije sestara koja je u dobi od 80 godina zaiskala dispenzu za izlazak iz zajednice kako bi mogla ispuniti svoju 'želju za majčinstvom'. Napustila je svoju kongregaciju i posvojila tromjesečno dijete. 

Zato kardinal smatra da je u zajednicama potrebno stvoriti obiteljsko ozračje. Kao mogući put za obiteljsku klimu naveo je osnivanje mješovitih zajednica. U odnosu na to potrebno je prevladati zastarjele predodžbe, kaže prefekt Kongregacije za redovnike: 'U prošlosti smo imali poteškoća što se tiče zajedničkog života jer se govorilo da treba biti oprezan, jer je žena opasnost, jer je muškarac opasnost...'

Kardinal je to dopunio ograđujući se da 'ne bi preporučio stvaranje mještovitih zajednica u istoj kući' jer treći zavjet, čistoća, nije ukinut.

S govorom su se nazočni predstavnici crkvenih redova složili dugim aplauzom. Predsjednica brazilske konferencije redovnika u državi São Paulo, sestra I. L. Fritzen, zahvalila je kardinalu na njegovoj 'otvorenosti i transparentnosti' što se tiče izazova redovničkog života."

Izvor: Katholisches.info
Slike: Zakony na świecie 1, 2

2 komentara:

  1. Contra factum non argumentum est, kaže sveti Toma Akvinski.

    OdgovoriIzbriši
  2. Upravo ove slike svjedoče da su modernisti jedna od najopasnijih, ako ne i najopasnija sekta u povijesti Crkve. Oni zbilja žele uništenje Crkve i etabliranje antikristove ujedinjene religije.
    Nakon svega ne vidjeti da je prošlih pedeset godina proteklo u destrukciji, može samo netko tko ne želi dobro Crkvi.

    Kikii

    OdgovoriIzbriši