ponedjeljak, kolovoza 24, 2015

Gaudium veſtrum impleatur

O pokušaju Ustanove Krista Kralja da kupi bivše Papinsko sjemenište u Cuglieriju kako bi smjestila svoje bogoslove pisalo se 2013. i 2014., iako su oko tog pothvata oni nastojali od 2012. godine. Prošli post o toj temi donio je rasplet priče; sardski su biskupi uspjeli spriječiti taj pokušaj i u suradnji s regionalnim vlastima pokrenuli su projekt kojim bi u sjemeništu nastao međureligijski i međukulturalni centar. No, od velebnog centra još nema gotovo ništa. Za povremene događaje se koristi samo nekoliko prostorija dok je većina kompleksa i dalje nedostupna i prazna, a nije sigurno niti ući u crkvu jer otpadaju stropni dijelovi. Dakle, otkako je opasnost od dolaska Ustanove Krista Kralja ukonjena, čini se da ponovo nestaje interes za starim sjemeništem.

Ipak, s južnog dijela otoka, iz Cagliarija, stižu ljepše vijesti.

"[...]

'Gaudium vestrum impleatur'- citirala je tradicijska stranica 'Messa in Latino' geslo iz grba koje je nadbiskup uzeo iz Ivanova evanđelja. Isusove riječi iz tih redaka glase: 'To sam vam govorio/ da moja radost bude u vama/ i da vaša radost bude potpuna' (Iv 15, 11).

Prošle nedjelje, obilježavajući 200. rođendan sv. Ivana Bosca, nadbiskup i metropolit Cagliarija msgr. Miglio posjetio je zajednicu tradicijskih vjernika koja se od 2008. okuplja u bazilici Sv. križa, nedaleko od prvostolnice. Tom je prigodom sâm nadbiskup celebrirao svetu misu 'more antiquo'. 'Messa in Latino' kaže da je to 'hrabar korak od velikog značenja za Crkvu'.

Papa Benedikt XVI. imenovao je msgr. Miglija nadbiskupom Cagliarija u veljači 2012. Već je prije služio prema tradicionalnom obredu kao biskup Ivree (1999.-2012.) i u svojoj biskupiji pripremio teren da njegov nasljednik postane msgr. E. A. Cerrato, bivši generalni poglavar oratorijanaca i veliki prijatelj tradicionalnog obreda.

Prošloga je travnja mladomisnik Nadbiskupije Cagliari služio mladu misu u izvanrednom obliku rimskog obreda uz veliku nazočnost vjernika. Bilo je to prvi put nakon 50 godina da se u bazilici Gospe od Bonarije, najvećem sardskom marijanskom svetištu, ponovo celebrira na tradicionalni način. Za 'Messu in Latino' to je 'simboličan događaj jer je po tom svetištu ime dobio Buenos Aires, argentinski glavni grad i rodno mjesto pape Franje'. Odjek u vodstvu biskupije i među svećenstvom pokazuje da refleks nipošto ne mora biti odbacivanje, iako je jedan lokalni list prije bio urlao o 'skandalu'.

Tada je na mladoj misi bio generalni vikar biskupije, a sada je tradicionalnu misu služio sâm nadbiskup. 'Jasan i nedvosmislen signal za svećenike, osobito one koji u srcu još imaju dvojba: sveta misa prema starijem obredu posjeduje puno građanstvo u Crkvi!'- piše 'Messa in Latino'.

[...]"

Izvor/slika: Katholisches.info/Messainlatino.it

Nema komentara:

Objavi komentar