nedjelja, prosinca 01, 2013

Bl. Viktorija od Isusa


Na prvu nedjelju došašća nekoliko riječi o jednoj novoj blaženici za koju smo ovdje prije nekoliko mjeseci čuli samo usput. U Tarragoni je, naime, 13. listopada 2013. bila proslava beatifikacije još jedne velike skupine mučenika iz Španjolskoga građanskog rata. Među 522 beatificiranih čast oltara dobila je i Viktorija od Isusa, spomenuta samo imenom u postu o blaženoj Franciski od Utjelovljenja

Majka Viktorija rođena je 1888. godine i krštena kao Franciska Inés de la Antigua (na čast zaštitnici župe koja se tu štuje kao Santa María la Antigua) Valverde González. Školovala se u sirotištu milosrdnica, a kad je otkrila zvanje duhovnik joj je preporučio Kalasancijevsku ustanovu sestara Božanske Pastirice (1, 2, 3, 4) koju je utemeljio pijarist blaženi Faustin od Utjelovljenja Míguez. U zajednicu je ušla u proljeće 1910., a habit i novo ime primila je na dan sv. Augustina, 28. kolovoza iste godine. Vječne zavjete položila je 17. rujna 1916. Osim kratkoga razdoblja koje je provela kao glavarica zajednice u Sanlúcar de Barramedi, u Martosu je živjela od 1917. do uhićenja 1937.


Bila je jednostavna, ljubazna, radišna, a učenice je poučavala vezenju i obrtima. Iako je bila niska i krhke građe, upravo je ona neprijatelje prvog dana rata, 18. srpnja 1936. kad su vičući ušli u kolegij u Martosu kako bi prekinuli misu, uspjela spriječiti da uđu i oskvrnu Euharistiju (5). Budući da je kolegij više puta napadan, sestre su morale potražiti utočište u domovima poznanika. Blažena Viktorija ga je napustila zadnja s još dvije susestre. Nikada nije htjela slušati one koji su joj savjetovali da napusti grad. Rekla je da ne ide dok god ima jedne kalasancijevke u gradu. Često je morala dolaziti pred republikanske vlasti da bi jamčila za ostale sestre koje su živjele gotovo kao zatvorenice, uvijek sumnjičene za neprijateljstvo i optuživane zbog toga što su redovnice.

Budući da je bila svjesna opasnosti, počela se pripremati za mučeništvo i moliti da se ništa ne dogodi njenim susestrama. I bile su spašene sve osim nje. Neprijatelji su je odveli 11. siječnja 1937., a budući da je ono što se događalo u zatvoru i samo mučeništvo opisano u postu posvećenom bl. Franciski od Utjelovljenja, na koncu uz dva videa (6, 7) prenosim samo molitvu:

Gospodine, Oče naš, koji si udijelio milost majci Viktoriji da preda svoj život za Krista u službi Crkve u Kalasancijevskoj ustanovi, i osnažio je da ostane uvijek vjerna na svom putu i da velikodušno prihvati kušnju mučeništva; pomozi nam u našoj slaboći da i mi, kao ona, ostanemo postojani u vjeri i spremni predati život za druge. Po Isusu Kristu, Gospodinu našemu. Amen.

Slike 2, 3: Blog Calasancio Daimiel




Nema komentara:

Objavi komentar