utorak, prosinca 10, 2013

Potvrda bojazni

U prethodnom smo postu vidjeli kako se na zdravlje utemeljitelja franjevaca Bezgrješne odrazilo uništavanje njegova reda, no modernisti nastavljaju svoje nedjelo. Ispočetka su razlozi za poduzimanje mjera protiv ovih redovnika bili zakrabuljeni u dugačkim i maglovitim izrazima, ali kako vrijeme prolazi otkrivaju se karte.


"Apostolski povjerenik, kapucin F. Volpi, kojega je Kongregacija za redovnike s odobrenjem pape Franje s punom moći odlučivanja umjesto smijenjenoga vodstva Reda stavila na čelo franjevaca Bezgrješne, prvi put je naveo pravi razlog dramatičnog zahvata u život Reda.

Progresivni vatikanist M. Tosatti prije nekoliko dana je u dnevniku 'La Stampa' objavio pismo člana Trećeg reda franjevaca Bezgrješne u kojem se kritizira povjerenikova radikalna metoda (vidi članak). Zahvati ne pogađaju samo mušku granu Reda, nego i Treći red kojeg je o. Volpi potpuno paralizirao. 

- Komesar prvi put potvrđuje ono što su promatrači otpočetka pretpostavljali

Apostolski povjerenik odgovorio je pismom na Tosattijev članak. U njemu prvi put navodi pravi razlog za postupanje Vatikana protiv Reda i njegova utemeljitelja. Franjevcima Bezgrješne je predbačeno da su 'skrenuli' u 'kriptolefebvrističkom, svakako tradicionalističkom' smjeru. Sâm Tosatti iz podužeg pisma, pored više sporednih stvari, iščitava da u tomu leži 'konkretni problem'.

Postavljeni komesar time potvrđuje ono što je promatračima odmah bilo jasno, i što je došlo do izražaja zabranjivanjem tradicionalnog obreda u dekretu Kongregacije za redovnike. Grube mjere su usmjerene protiv ponovnog otkrivanja tradicionalnog obreda i protiv obrane crkvene Tradicije. Povjerenik Volpi pritom ne pravi razliku između pojmova 'lefebvristički' i 'tradicionalistički', te time niti između kanonski nepriznatog Piova bratstva i kanonski priznatih zajednica 'Ecclesiae Dei'. Bjelodano je kako je za povjerenika povezanost s Tradicijom 'problem'. Smjer koji ne samo da se povjereniku ne sviđa, nego protiv kojeg se mora boriti. I to vrlo gorljivo radi od kolovoza. Očito ga je ta njegova averzija kvalificirala za zadaću apostolskog povjerenika.

- Obistinila se de Matteijeva 'prognoza'

Povjesničar de Mattei je već krajem kolovoza napisao:

'Sljedećih dana i tjedana bolje ćemo upoznati povjerenikove planove čije se grube linije već daju naslutiti: izolirati utemeljitelja o. Manellija; obezglaviti njemu vjerno Generalno vijeće; 'tradicionalističku' braću gurnuti na periferiju; predati vodstvo Reda disidentima; predati novicijate ocima koje nisu pod sumnjom da simpatiziraju Tradiciju; sterilizacija publikacija i spisa franjevaca Bezgrješne koji se bave unutarcrkveno 'prijepornim' temama, osobito izbjegavanje marijanskog 'maksimalizma', 'pretjerane' strogosti u moralnom nauku i prvenstveno kritike, pa bila i puna poštovanja, prema II. vatikanskom koncilu; k tomu i otvaranje Reda 'ekumenskom dijalogu' s drugim religijama; ograničenje drevnog obreda na posebne izuzetke; ukratko, razaranje identiteta franjevaca Bezgrješne što je još gore od njihova ukidanja.'

Otvoreno pismo o. Volpija M. Tosattiju potvrđuje crno na bijelo bojazni koje su de Mattei i ostali odmah izrazili. Ono otvoreno izlaže što je to pokretalo Kongregaciju za redovnike pod vodstvom kard. Braza de Aviza, a očito i papu Franju, da razore taj cvatući red pobožnih ljudi. Red koji je još prije par mjeseci imao pristupa papi Benediktu XVI.

- Usporedba različitog postupanja

Kad je J. kard. Ratzinger 2005. bio izabran za papu, osobno je i odlučno poduzeo mjere protiv M. Degollada, utemeljitelja Kristovih legionara. Benedikt XVI. je govorio o njegovu 'vrlo ozbiljnom i objektivno nemoralnom ponašanju koje je dokazano po neoborivim iskazima svjedoka' i koje se izržavalo 's vremena na vrijeme u obliku pravih kaznenih djela' i otkrivalo 'nesavjestan život bez pravog vjerskog uvjerenja'. No, Benedikt XVI. nije išao protiv Reda koji se na razne načine bio istaknuo. Zbog potresa u Redu koji je prouzrokovao utemeljitelj i poglavar, i kako bi omogućio novi početak, stavio je Red pod povjereničku upravu. Za to je odredio V. kard. de Paolisa koji je na očinski način pratio Red prema novom početku. Put koji će uspješno završiti 2014. godine.

Kad je J. M. Bergoglio 2013. izabran za papu, odobrio je odlučne mjere Kongregacije za redovnike protiv franjevaca Bezgrješne. Niti Red niti utemeljitelj o. S. Manelli ni na koji način nisu nešto zgriješili. Nisu napravili sramotna djela kao Maciel niti su širili zablude, nisu pravili konfuziju ili prestupili na drugi način protiv crkvenoga nauka i reda. Bilo je to usmjerenje Reda, premda u Crkvi priznato i legitimno koje je do veljače ove godine promicao prethodni papa, a koje sada više nije odgovaralo. Usmjerenje koje komesar sada potcjenjivački naziva 'kriptolefebvrističko, svakako tradicionalističko'. Ne kardinala, nego jednostavnog kapucina postavila je Kongregacija za redovnike kao povjerenika. Ne kao očinskog prijatelja Reda, nego kao otvorenog neprijatelja Tradicije. 

- Povjerenik Volpi želi staviti ruku i na franjevke Bezgrješne

Komesar želi poduzeti mjere i protiv ženske grane, franjevaka Bezgrješne, iako dekret o imenovanju o tomu ništa ne govori. Otac Volpi je optužio franjevke Bezgrješne da su 'tvrdokornije' od muške grane. Do toga je zaključka komesar došao stoga što su ženski samostani smjesta izrazili želju da se i dalje drže drevnog obreda. Ženska grana od objave dekreta protiv muške grane Reda ustraje na svojoj neovisnosti. Otac Volpi je prošloga listopada predbacio čak Kongregaciji za redovnike, samom prefektu kard. Brazu de Avizu da ne postupaju dovoljno odlučno protiv franjevaka Bezgrješne, jer mu kao komesaru nije osigurano proširenje njegove nadležnosti."

Izvor: katholisches.info
Slika: Messainlatino.it

3 komentara:

  1. Nadam se da će ovo razbiti mnoge iluzije - molitva zajedno s lažnim religijama, inovacije u svemu od liturgije do nauke, učenje hereze na fakultetima, sve to i još više je potpuno u redu, ali tradicionalna Misa (koju jedan zagrebački mons. zove "lefebvrovska Misa") i uopće približavanje tradicionalnoj nauci Svete Crkve, nauci koja je ispovijedana 20 stoljeća, to je najgori zločin kojeg treba skresati u korijenu i strogo kazniti, s blagoslovom onog tko sjedi na Stolici sv. Petra.

    To je zapravo veoma dosljedno, jer je za heretike (i sve druge vrste Božjih neprijatelja) prihvatljiva svaka vrsta i varijanta zabluda, jedino što je potpuno neprihvatljivo je Istina.

    No sve smo ovo već znali, zar ne? Ono što je žalosno je to što su Franjevci Bezgrješne kad je došao njihov čas kušnje popustili i predali se Božjim neprijateljima. Još jednom je demon iskoristio poslušnost za svoje ciljeve, kako je i predviđeno i isplanirano prije više od 150 godina u "Trajnoj uputi Alte Vendite" - da njihovi ljudi dođu na vlast i onda koriste uzurpirani autoritet za promicanje "revolucije u tijari i plaštu".

    Nitko, ama baš nitko na ovom svijetu, a posebno ne neki "komesar", nema pravo zabraniti slavljenje vjekovnog i tradicionalnog obreda Svete Majke Crkve.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerojatno mnogi iz zajednica "Ecclesia Dei" shvaćaju da oni postoje jedino radi Bratstva sv. Pija X. Da nema Bratstva, revolucionari u Rimu bi ih se brzo riješili jer se više ne bi morali bojati da će prijeći u redove borbe protiv Revolucije.
      Dakle, kad su se Franjevci Bezgrješne počeli polako približavati Bratstvu, revolucionarima više nisu bili korisni jer ubrzo im ne bi više mogli služiti da ljude odvoje od Bratstva i od otvorene borbe protiv njihovog uništavanja Božje Crkve, pa su ih zato nemilosrdno srušili, dajući svima do znanja da su oni ti koji imaju kontrolu.

      Da, onaj tko ima kontrolu nad zajednicama "Ecclesia Dei" su Božji neprijatelji. Ako išta, ovaj nemili događaj barem to dokazuje.

      Izbriši
  2. U nasoj Crkvi vlada massoneria!!!

    OdgovoriIzbriši