subota, lipnja 18, 2022

Sveta glazba

Usred kaosa i nevjerojatnog pada u koji sve dublje tonemo zadnjih godina (1, 2, 3), utješno je znati da postoje redovničke oaze koje za sada uspijevaju izbjeći raznim vizitatorima i komesarima te skromno nastavljaju s načinom života koji su pokazali svetci.


U okviru Apostolske administrature sv. Ivana M. Vianneyja djeluju redovnice Služavke Marije Pomoćnice i Isusa Vrhovnog i Vječnog Svećenika. U župi pod zaštitom sv. Gerarda Majelle žive mještovitim životom. Poglavarica Marija de Lourdes govori u intervjuu za portal Schola Cantorum:

"Naše su aktivnosti jednostavne: budući da naše pravilo predviđa aktivni i kontemplativni život, posvećujemo se molitvi, meditaciji i klanjanju Presvetom sakramentu. Imamo milost što možemo svakoga dana sudjelovati na misi koja se čita u našem samostanu. Osim toga, svaki se dan posvećujemo radu. Neke kućnim poslovima, a druge poučavanjem, jer su neke naše sestre učiteljice u osnovnoj školi, djeluju u Kolegiju sv. Gerarda.

- Koja su još pravila dio vašega konventualnog života?

Svaki dan molimo božanski oficij, a noću svečano pjevamo kompletorij. Tu je i ručni rad pa i vrijeme za studij, uključujući studij glazbe."

Neke su redovnice određene za orguljašice, a koristice redovito vježbaju pjevanje s dvostrukim ciljem: "da bi učile pjevati časoslov prema liturgijskom vremenu i da bi mogle pripremiti kor za nedjeljne i blagdanske mise".

Ove su sestre primjer kako se i u skromnim uvjetima može posvetiti dužna pozornost svetoj glazbi. Poglavaričino je iskustvo da njihov zbor pomaže vjernicima da "na plemenitiji način kontempliraju liturgiju". Prvenstveno gregorijansko pjevanje "može poslužiti za poboljšanje pobožnosti i za privlačenje sve više ljudi našem Gospodinu".

Izvor i slika: Schola Cantorum

Nema komentara:

Objavi komentar