ponedjeljak, veljače 03, 2014

Postotci

"Povjerenička uprava franjevaca Bezgrješne uslijedila je nakon apostolske vizitacije za vrijeme koje se 74% redovnika u pisanom obliku izjasnilo za žurni zahvat Svete Stolice kako bi se riješili unutarnji problemi Ustanove, bilo izvanrednim Generalnim kapitulom, kojemu bi predsjedao neki predstavnik Dikasterija, bilo povjereničkom upravom Ustanove po nalogu Svete Stolice..."



Tako glasi nota o franjevcima Bezgrješne koja je dana novinarima na tiskovnoj konferenciji koju su zadnjeg dana prošlog mjeseca održali prefekt Kongregacije za redovnike i njegov tajnik. Zbog iznesenog se postotka poznati vatikanist S. Magister dao na računanje.

"Stani malo! Prema podatcima 'Upitnika' koji je apostolski vizitator dao braći i koji je objavljen prošlog 19. rujna s odobrenjem Vatikana, 39% je odgovorilo da se u biti sve odvija dobro, dok se 61% požalilo na probleme. Od tih 61%, 26% je odgovorilo da bi se problemi mogli riješiti na redovitom Generalnom kapitulu Ustanove, predviđenom za lipanj 2014., dok je 74% [od tih 61%] odgovorilo da bi za rješavanje problema bio potreban izvanredni Generalni kapitul (koji bi trebalo sazvati prije redovitog roka), ili postavljanje povjerenika.

Dakle, ako matematika nije puka proizvoljnost, postavljanje povjerenika nisu zatražile tri četvrtine braće, kako se tvrdi u bilješci, nego 74% od 61%, tj. 45% ukupno, jedna manjina, pa čak niti svi oni jer bi prema nekima od njih dostajao izvanredni Generalni kapitul.

I to nije sve. U noti koju je 31. siječnja podijelila Kongregacija za redovnike stoji i da je apostolska vizitacija učinjena zbog 'zahtjeva 21 člana Ustanove'.

Od ukupno otprilike 350 fratara, 21 je vrlo mala manjina- 6%."


No, kardinalove brojke potukla je jedna druga činjenica na koju podsjeća katholisches.info:

"Nakon što je buknula povjerenikova oluja nad Redom, utemeljitelj stavljen u kućni pritvor i zabranjena celebracija tradicionalne mise, ujesen 2013. je 240 braće tj. 60% podnijelo peticiju Svetoj Stolici da mogu osnovati novi, tradicijski red pod zaštitom Papinskog povjerenstva 'Ecclesia Dei'. Prema Magisterovim podatcima, čak je gotovo 70% njih uložilo takvu molbu. Potpisnici su jednoznačno očitovali da sigurno ne žele povjereničku upravu i da je nisu željeli ni ranije, te da im tradicionalni obred nije bio 'nametnut'."


Isti portal prenosi i vijest o nedavnom govoru koji je sjemeništarcima održao vođa pobunjenika protiv utemeljitelja i bivšeg vodstva svoga reda, u kojem od sjemeništaraca traži da u povjereniku vide "zastupnika Božjeg" kojem duguju "nadnaravnu poslušnost". Ipak, petorica pobunjenika čija je žalba Kongregaciji za redovnike dovela do uvođenja povjerenika sami se nisu odlikovali takvim "nadnaravnim posluhom" prema utemeljitelju i poglavarima svog reda, već su protiv njih spletkarili.

Tako je svega nekoliko fratara, uz moćne zaštitnike, bilo dovoljno da počne razaranje "jedne od najgorljivijih nedavno utemeljenih redovničkih kongregacija; bogate muškim i ženskim zvanjima, sigurnog doktrinarnog pravovjerja i zadivljujuće poslušnosti", kako piše S. Magister.

Navedena nota ne spominje glavni razlog uvođenja drastičnih mjera ovoj redovničkog zajednici, osim što se navodi što navodno nije glavni razlog: "pitanje starog obreda apsolutno nije glavni razlog" uvođenja povjereništva.


Nema komentara:

Objavi komentar