ponedjeljak, listopada 11, 2010

Novi grb

Kardinal Cordero Lanza di Montezemolo osmislio je za papu Benedikta XVI. na početku njegova pontifikata grb koji je izazvao dosta negodovanja, ponajviše među heraldičarima i povjesničarima, ali ne samo među njima. Nadomjestivši tijaru mitrom, grb je više podsjećao na grbove anglikanskih biskupa jer je uporaba mitre za osobne grbove u Katoličkoj crkvi zabranjena 1969. instrukcijom Ut sive sollicite. Proteklih godina se pokazalo da takva inovacija nije posvuda zaživjela, pa čak ni na zastavi Papinske švicarske garde na kojoj se uvijek nalazio tradicionalni oblik, s tijarom iznad grba.
Od prošle nedjelje u uporabi je novi osobni grb Svetog Oca kojim bi se navedeni prijepori trebali okončati.

[14. listopada 2010.: glasnogovornik, o. F. Lombardi dao je objašnjenje da se Papin osobni grb nije promijenio!]

"Priopćenje za javnost

Novi papinski grb Benedikta XVI.

Ferrara, 10. listopada 2010.- Danas se za vrijeme molitve Anđeoskog pozdravljenja, prvi put mogao vidjeti novi Papin grb urešen tijarom prema drevnom običaju.

Ovaj grb, u potpunosti vezen rukom, djelo je ferrarskog ateljea za crkvene paramente 'Ars Regia' i prikazuje štit s amblemima Prvosvećenika i palij s crvenim križevima. Vanjski dio štita inspiriran je grbom pape Barberinija koji se može vidjeti na stupovima Berninijeva baldahina u Vatikanskoj bazilici.

Razlika u odnosu na prethodni model- koji neki pripisuju kardinalu Montezemoli- je u tomu što ovaj grb opet ima tijaru, trostruku krunu Vrhovnog Svećenika, umjesto mitre, obnavljajući tako drevni običaj kojeg se nije odrekao ni Ivan Pavao II. Inovacija mitre s tri pruge koja je izazvala nedoumice među ekspertima u heraldici, ustupa mjesto tradicionalnom načinu.

Vlasnik ateljea 'Ars Regia', P. Siff, komentira: 'Ostali grbovi s tijarom koje smo napravili nalaze se na nekim paramentima koje je papa Benedikt XVI. nosio od došašća 2007. Svi dijelovi papinske liturgijske odjeće korištene na otvaranju Pavlove godine imaju papinski grb urešen tijarom.'

Onima koji novom grbu pripisuju neku ideološku namjeru, P. Siffi odgovara: 'Grbovi opata, protonotara, biskupa, nadbiskupa i kardinala koje vidimo na portalima katedrala i kurija po cijelom svijetu imaju galero, drevni klobuk s kićankama koji se više ne nosi; ali nitko nije uklonio galero s grbova prelata, kao što nitko nije maknuo kacigu ili krunu s grbova plemića ili vladara. Ni Papa ne nosi tijaru, ali se ona nalazi na njegovu grbu.'"

Izvor i slika: Rinascimento Sacro

4 komentara:

  1. Na koje e-mail adresu mogu kontaktirati autora bloga?

    OdgovoriIzbriši
  2. Evo stavio sam ispod arhive bloga, desno.

    OdgovoriIzbriši
  3. Bilo mi je cudno zasto sad takva promjena, ali evo objasnjenja. Izgleda da je to ipak bila samo pogreska.

    Meni grb s mitrom izgleda puno ruznije od onog s tijarom, ali mislim da to samo po sebi nije vazna stvar.

    OdgovoriIzbriši
  4. Hvala Toma! Stavio sam nadopunu u tekst da ne bude zabune.

    OdgovoriIzbriši