utorak, prosinca 25, 2018

Mali Božanski Domaćin

I ovog Božića predstavljam jedan od prikaza Malog Isusa s lijepom pričom koja ga prati. Ovaj je put to drvena skulptura koja prikazuje Spasitelja koji u ruci drži grozd

Figuricu je u samostan dominikanskih koludrica u Altenhohenau donijela sestra Ivana Zunhammer koja je umrla 1734. Prije svoje smrti povjerila ju je svojoj susestri Kolumbi kojoj je ta skulpturica toliko bila draga da su je kasnije prozvali po njoj. Kolumba je bila poznata mistikinja koja je na svom tijelu nosila Isusove rane, umrla je 31. kolovoza 1783.


Božanskim Domaćinom kipić je prozvan zbog čudesnog događaja. Sestre su figuricu oblačile u lijepu odjeću i svilene cipele. Jednog je dana glavarica uočila da su cipele pohabane. Nijedna od sestara nije znala uzrok. Sestra Agneza bila je zadužena da napravi nove cipele. Dok se bavila tim poslom, cipele su na kipiću postajale sve istrošenije. Glavarica joj je zato naložila da radi neprestano dok nove cipele ne budu gotove. Agneza je marljivo radila da cipele budu gotove do jutarnje mise sljedećeg dana. I tako, dok su ostale sestre spavale, ona je marljivo radila uz svjetlo svijeće. U samostanu je sve utonulo u tišinu; a onda je čula kako se tiho otvaraju i zatvaraju jedna po jedna vrata. Sva osim njezinih. Povirila je na hodnik i ugledala Malog Isusa okružena svjetlošću kako poput dobrog domaćina obilazi ćelije i pazi na svoje ukućanke i dok spavaju. Vratila se u svoju sobicu i još marljivije nastavila sa svojim poslom. Kad je utonula u san nije više mogla primijetiti da je Božanski Domaćin pažljivo pogledao i u njezinu ćeliju.

Nakon sekularizacije u XIX. st. kipić je tadašnja priorica povjerila na čuvanje svojim minhenskim rođacima, a kasnije je dospio u minhenski kapucinski samostan sv. Antuna. Kad su 1923. u Altenhohenau došle kalifornijske dominikanke, izrazile su želju da se im se vrati kipić. To se dogodilo 22. kolovoza 1925. Zbog nedostatka zvanja sestre su 2013. napustile samostan koji je prodan 2014. zajedno s gospodarskim zgradama i prenamijenit će se u svjetovne svrhe. 

O crkvi se pak brine Krug prijatelja samostanske crkve koji tu održava živim štovanje Malog Isusa i vodi internetsku stranicu preko koje se mogu ostaviti molitvene nakane.

Svima želim sretan Božić!

Slika: Wikipedia/GFreihalter/CC BY-SA 3.0

1 komentar: