petak, kolovoza 31, 2018

Posljedice samovolje

"Nema vraćanja natrag. Ako i kada Franjo više ne bude papa, njegovo će nasljeđe ostati čvrsto. Na primjer, Papa je uvjeren da stvari koje je već napisao ili rekao ne mogu biti osuđene kao zabluda. Dakle, svatko će ubuduće moći ponavljati te stvari bez straha od sankcija."
(V. Fernández, izvor)

O sadašnjoj krizi pontifikata pape Franje i o njegovim posljedicama razmišlja ugledni svećenik Personalnoga ordinarijata Gospe od Walsinghama:

"U redu. Uzmimo tek kao pretpostavku da papa Franjo, suočen s rastućim pozivima za njegovim odlaskom, zaista odstupi. Što mislite kakva bi nasljednika podijeljeni Kardinalski zbor mogao izabrati? Nagađam da bi mogli izabrati nekoga tko prema većinskom mišljenju ne bi povećao podjele u Crkvi. Papu čija bi zadaća bila da ne preokrene djela pape Franje, nego da nekako ponovo spoji podijeljenu i ranjenu Crkvu. Bila bi to malodušna, ali ne i neplemenita težnja.

No, pretpostavimo da sljedeća konklava izabere energično pravovjernog i nedvojbeno katoličkog papu... nazovimo ga Lav XIV. 


Pretpostavimo, kako su to neki komentatori na ovom blogu rado zamišljali, da taj papa na neki način poništi određene elemente 'magisterija' pape Franje... ili čak potpuno. Dobro. Novi početak. Da?

Međutim... dokle bi nas to dovelo?

Dovelo bi nas do pogubno kompromitiranoga i oslabljenoga učiteljstva.

Jer ako Lav XIV. može pomesti učiteljstvo Franje I., nije lako uvidjeti kojim bi se razlozima sljedećem papi Franji II. moglo priopćiti da djeluje 'ultra vires' ako pokuša poništiti učiteljstvo Lava XIV.

Čini mi se da je pokušajem brisanja učiteljstva sv. Ivana Pavla II. i Benedikta XVI., papa Franjo stvorio logički zakučasto pitanje na koje nije lako odgovoriti. Uništio je sposobnost bilo kojeg pape, 'liberalnog' ili 'tradicionalnog', da ikada ponovo učinkovito obavlja petrovsku službu. 

Jedino 'učiteljstvo' koje bi moglo 'nadjačati' ono bilo kojeg rimskog prvosvećenika ono je trenutačnog pape s općim koncilom. Ali, tko bi krenuo tim putem? Uobičajena pretpostavka da doktrinarne definicije takvoga koncila moraju počivati na moralnoj jednodušnosti, vjerojatno bi značila da, makar u samo praktičnim terminima, takav koncil ne bi ostvario očekivanja.

Svojim je samovoljnim ponašanjem papa Franjo stvorio neizbježnost eventualnog raskola (koliko god potrajao), koji će biti katastrofalniji od zadnjega velikoga raskola latinske Crkve jer neće biti tek jurisdikcijski, nego će uključivati velike i temeljne doktrinarne elemente razdora.

Vjerojatno će trebati proći generacije prije nego što sve posljedice ovoga pontifikata budu konačno vidljive."

Slika: Holy Wisdom

1 komentar:

  1. Posljedice ovoga pontifikata ili još bolje: posljedice pontifikata pokoncilskih papa. Ovo je očito kraj toga razdoblja.
    Prognoze su zbilja sumorne. No kad dođe jaki katolički papa, puno se toga u kratko vrijeme da riješiti.
    Međutim, tada će anticrkva, sotonska masonerija dići sveopću pobunu.
    Ja se samo nadam da će slj.papa posvetiti Rusiju Bezgrješnomu Srcu i da ćemo izbjeći te velike katastrofe.
    Tko sumnja u Fatimske prognoze, neka samo pogleda ovaj horor koji proživljavamo. Zar to nije bilo ono zbog čega sestra Lucija danima nije mogla spavati nakon što je napisala Tajnu?!

    Kikii

    OdgovoriIzbriši